En Sıcak Konular

Huzurlu yaz sofralarının neşesi sakız kabağı

28 Mayıs 2014 10:31 tsi
Huzurlu yaz sofralarının neşesi sakız kabağı Yaz mevsimini muştulayan bugünlerde, pazara inen kabakla, doyasıya özlem giderme zamanı. Huzurlu yaz sofralarında, kızartmasından dolmasına kadar kabağın sözü geçer.

Yaz sofralarını neşelendiren sebzelerden biri de sakız kabağıdır. İddiadan uzak, son derece mütevazı lezzetiyle, pek çoğumuzun vazgeçilmezidir. Sağlımız için bilinen bir zararı yoktur. Zaten ondan fena bir şey beklemek saflık olurdu. Fakat kabak kelimesinin "konuşma literatürümüzde" pek olumlu anlamları olmadığı da âşikârdır. Birine kabak diye hitap ettiğinizde ruh halinde fırtına koparmasanız da serin rüzgârlar estirmeniz muhtemeldir. “Bırakın kabağın bu kadarcık kusuru da olsun” diyorsanız, ben de sözünüzü dinleyip bırakırım.

Ülkemizin hemen her yerinde nazlanmadan yetişir. Besleyicidir, bağırsakların dostudur, %95'i sudan oluşur, serinletici özelliği vardır, zayıflamak için diyet yapanların sofralarında mutlaka bulunmalıdır.

O NEREDEYSE, LEZZET ORADA

Uzun yaz gecelerinin huzurlu bahçelerinde kurulan, huzurlu yaz sofraları onsuz fena halde eksiktir. Üzüm asmalarının sarıp, sarmaladığı bir çardağın altında yenilen, domatesli, sarımsaklı yoğurtlu bir kabak kızartmasının, birilerini mutsuz ettiği görülmüş, işitilmiş şey değildir.
Hakeza kabakla yapılan leziz bir mücver, kahvaltı dahil günün her öğününde başların tâcı değil midir? Yoğurtlu kabak dolması, cennetlik gövdeler için âdeta biçilmiş bir kaftan hüviyetindedir. Rendeleyip suyunu süzdükten sonra, süzme yoğurtla karıştırıp, üzerine de incecik kıydığınız dereotunu serpiştirdiğinizde, midenizi yormayan, hafif ve leziz bir yemek yapmış olursunuz.

Elbette zeytinyağı ve limon suyu eklemeyi unutmadan. Biraz kalınca ve uzun uzun doğrayıp ızgara yaptığınızda bir diyet yemeği olmaya sesini çıkarmaz. Kibrit çöpü doğranmış havuç, kıyılmış soğanla zeytinyağlısını da yapabilirsiniz, itiraz etmez. Yaz türlüsüne ayak uydurmakta hiç zorlanmaz. Makarnanıza ilâve etmek onu zorlamaz.

EGE PAZARLARINDA GiRiT KABAĞI ZAMANI

Sıcak yaz günlerinde yolunuz Ege’ye düşerse hemen her sahil şehrinde, küçük-büyük pek çok restoranda kabak dolması bulmanız ve yemeniz mümkündür. Tavsiye ederim. Bir de bu mevsimde Ege’nin çarşı-pazarına düşen bir kabak çeşidi daha vardır:

Girit kabağı. Koyu yeşil ve incecik bu kabak, baharın yaza döndüğü günlerde ortaya çıkar ve hızlı kaybolur. Dışı soyulup, iyice yıkandıktan sonra kızartılarak, fırına verilir. Tabii kıyma ve domatesi hazırlanarak. Kabak böylesi bir lezzete dönüştükten sonra, cennetlik gövdelere taam olmanın mutluluğunu yaşar.

Yanına da soğuk cacık, tereyağlı pilav çok yakışır. Arkasından da mutlaka üç-beş yenidünya yenilerek öğün tamamlanır ki bence sultanlara layık bir yemek olmuştur. 

ESKİDEN KIŞIN BULUNMAZDI

Kabağın şimdi her mevsimde bulunduğuna bakmayın. Eskiden kışın bulunmazdı ve bunun için de pek çok sebzenin olduğu gibi kış için sakız kabağının da yazdan kurutulması gerekiyordu. Hoş bugün de kurutulmuş kabak bulmak mümkün. Hem doğranmış hem de dolmalık olarak bazı aktarlarda meraklısını bekliyor. Bu kadar cömert bir sebzeye yaban kalmayacağınıza inanıyorum.

Çünkü, tencereye de, tavaya da, tepsiye de, fırına da, güvece de, ızgaraya da bu kadar yakışan fazla sebze yok. Siz siz olun kabağınıza sahip çıkın...

Ülkemizde yetiştirilen sakız kabağının iki türü çok ilgi görüyor.Birinin rengi açık diğerinin ise daha koyu ve buna Girit kabağı deniyor.Bir de yuvarlak olanları var ki onlar da hayatımıza yeni yeni dahil oluyor.Bu haftaki tarifimiz hepsine de uygun...

Alçakgönüllü sebze

Kıymalı, pirinçli ve yoğurtlu kabak yemeği lezzetiyle pek çok kişiyi gönüllü esir alır. Kuzu etiyle birlikte güvece koyup fırına verebilirsiniz. Fırına girip çıkan yemeğin lezzetsiz olamayacağını bir de sakız kabağıyla denemiş olursunuz. Sulandırılmış una batırıp kızarttığınızda daha çıtır çıtır bir lezzete ulaşmış olursunuz. Yumurtayla kızartılmasına da gözlerini yumar. Böylesine de "hatırnaz" bir sebzedir sakız kabağı. Hatta bir keresinde Ramazan Bingöl'ün lokantasında çorbasını içmiş ve bir kabaksever olarak ziyadesiyle memnun kalmıştım. Anlayacağınız gibi neredeyse her şeyi yapılıyor. O denli alçakgönüllü ki çiçekleriyle oynamamıza bile sesini çıkartmıyor. Ege mutfağının göz bebeği kabak çiçeği dolmasını tatmayanların, lezzet dünyalarında derin bir boşluk vardır. Kabak çiçekleri meyveye durmadan, yazın en serin saatinde, yani sabah tanyeri ağarmadan tek tek toplanır, bu toplama sırasında diplerinin açılmamasına özen göstermek gerekir. Zahmetlidir ama dolmasını yediğinizde bu zahmete değdiğini görürsünüz.

YOĞURTLU KABAK

MALZEMELER


*1 kg sakız kabağı
*3 yemek kaşığı dana kıyma
*1 orta boy soğan
*2 orta boy domates
*1 tatlı kaşığı biber ya da domates salçası
*1-1.5 kahve fincanı pirinç
*1 yemek kaşığı tereyağı
*2-3 adet taze soğan
*Taze nane, dereotu, maydanoz, tuz, su

YAPILIŞI

Kıymayı, yemeklik doğranmış soğanı, domatesi ve salçayı eriyen tereyağında biraz kavurun. Daha sonra üzerine temizleyip dörde bölerek doğradığınız kabakları koyup biraz daha kavurun. Üzerine istediğiniz ölçüde tuz serpin.

Malzemenin üzerini geçmeyecek kadar sıcak suyu da ilâve ettikten sonra kabakları pişmeye bırakın. Kabaklar yarı pişince yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ekleyin. Hepsi yumuşayıncaya kadar ağır ateşte pişirin.

Ocağın altını kapattıktan sonra. İnce doğranmış taze soğanı,istediğiniz ölçüde ince kıyılmış maydonoz,soğan ve dereotunu yemeğin üzerine koyup tencerenin kapağını kapatın ve 10-15 dakika yemeği demlenmeye alın. Tabaklara paylaştırdığınız kabağın üzerine çırpılmış yoğurt koyarak servis edin. Afiyet olsun...

METİN OKUTAN - BUGÜN GAZETESİ


Bu haber 1,297 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,918 µs