En Sıcak Konular

Kadınlarda düzensizlik kısırlığın belirtisi olabilir

28 Mayıs 2014 10:23 tsi
Kadınlarda düzensizlik kısırlığın belirtisi olabilir Kadında yumurtlama, beynimizdeki hipofiz bezinden salgılanan FSH ve LH adlı hormonların yumurtalıkları uyarması ve 10-12 günde yumurta hücresinin gelişmesi şeklinde olur.

İşte bu düzenekte bir bozukluk varsa, yani beyindeki hipofiz bezi ile yumurtalık arasındaki ilişkiyi bozan bir faktör varsa o zaman yumurtlama bozukluğu olur.

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Tüp Bebek Merkezi ve Kadın Doğum Bölümü Direktörü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Kadir Savan; kadınlarda kısırlığa neden olan yumurtlama ve ilgili soruları yanıtladı:

Yumurtlama nedir?

Yumurtlama; üreme çağındaki kadınların her ay yumurtalarından bir ve bazen de iki yumurta hücresinin olgunlaşıp, yumurtalık dışına atılması ve tüplerden alınarak rahme taşınmasıdır. Yumurtlama olabilmesi için kadının hormon dengesinin normal olması gerekiyor.

Hormonlar eğer düzenli çalışıyorsa, her ay bir yumurtalıktan yumurtlama olur. Bir ay birinden yumurtlama olurken, öbür ay diğer yumurtalık dinlenir. Yani aynı anda iki yumurtalıktan birden yumurtlama olmaz.

GENETiK MENOPOZA VE SiGARAYA DiKKAT

*Yumurtalıklar neden iflas eder?

Bazı durumlar vardır ki o kişilerde yumurtalıklar çalışmaz. Bunlardan birincisi genetik sorunlardan kaynaklı olandır. Bazı kadınlar genetik bozukluk nedeniyle erkenden (25-35 yaş arasında) menopoza girebiliyorlar.

KİST VE TÜMOR ÇIKARILMIŞSA

Menopozda yumurta üretimi tamamen durduğu için adet de görmezler, yumurtlama da olmaz. İkincisi hastalar tümör vb. nedenlerle yumurtalıkları alınmışsa yumurtlama olamıyor.

Üçüncüsü yumurtalıklarda müdahale yapılmış, kist veya tümör çıkarılmış ama yumurtalık korunduğu halde bazen ameliyattan kaynaklanan nedenlerle yumurtalıklar bozularak normal fonksiyonunu kaybeder, iflas eder ve çalışmaz.

Ayrıca imünolojik dediğimiz sebepler, bağışıklık sistemini bozan alerjik maddeler (virüsler vb.) imünolojik yumurtalık yetmezliğine sebep olabilir.
Kanser tedavisi sırasında uygulanan kemoterapi veya şua yöntemleri de erken menopoza, dolayısıyla da yumurtalıkların iflasına neden olabilir.

SİGARA İÇMEK CİDDİ RİSK

Burada özellikle bir noktaya dikkat edilmeli; kadınlarda sigara kullanımı yumurtalık fonksiyonlarını ileri derecede bozar.
Ve bu erkenden menopoza sokar; yani menopoz yaşını en az 5-6 yıl erkene alır. Ayrıca menopoza girmese de, adet görmeye devam etse bile yumurtalık fonksiyonlarını bozarak hamile kalma şansını azaltabilir. Bu nedenle sigara içmek ciddi bir risk faktörüdür.

KADININ PSiKOLOJiSİ YUMURTLAMAYI ETKiLiYOR

*Yumurta bozukluğu nedir ve nedenleri nelerdir?


Kadında yumurtlama; beynimizdeki hipofiz bezinden salgılanan FSH ve LH adlı hormonların yumurtalıkları uyarması ve 10-12 günde yumurta hücresinin gelişmesi şeklinde olur.

BEYİNDE TÜMÖR VARSA

İşte bu düzenekte bir bozukluk varsa, yani beyindeki hipofiz bezi ile yumurtalık arasındaki ilişkiyi bozan bir faktör varsa o zaman yumurtlama bozukluğu olur. Bu faktörleri şöyle özetleyebiliriz:

Beynimizde hipofiz bezinde küçük tümörler varsa, yumurtalıkta kist ve tümörler varsa, yumurtalığın kendisinde hormon bozuklukları varsa, beynimizde guatr hormon bozuklukları varsa (özellikle hipotiroidi ve hipertiroidi) ya da böbrek üstü bezlerinin mekanizmasında bozukluk varsa bunlar da yumurtlamayı bozar.

Böbreküstü bezinden salgılanan androjen hormonu dediğimiz erkeklik hormonları, yumurtalığın yapısını bozarak, yumurta     gelişimini ve dolayısıyla da yumurtlamayı engeller.

ÜZÜNTÜ VE SAVAŞ

Bunların dışında; stresler, sıkıntılar, ölümler, üzüntüler, boşanmalar, ayrılmalar, harp ya da savaş gibi durumlar, yani sinire ve strese bağlı durumlar da yumurtlamayı bozar.

Onun dışında yine Polikistik Over Sendromu da (PKOS) yine aynı şekilde yumurtlamayı bozan nedenlerin başında gelir. Öte yandan diğer hormon bozuklukları, kullanılan bazı ilaçlar ve yumurtalık tümörleri de yumurtlamayı engelleyebilir.

NEDENE GÖRE TEDAVi

Eğer yu­murt­la­ma hap­la­rı­na rağ­men ha­mi­le­lik oluş­mu­yor­sa, o za­man yu­mur­ta­yı bü­yü­ten FSH ve LH hor­mon­la­rı­ has­ta­ya dı­şa­rı­dan iğ­ney­le bel­li doz­lar­la ve­ri­lir ve ta­kibi yapılır

*Yu­murt­la­ma bo­zuk­lu­ğu­nun te­da­vi­si var mı?

Yu­murt­la­ma bo­zuk­lu­ğu­nun te­da­vi­si var­dır. Eğer has­ta­nın yu­mur­ta­lı­ğın­da, bey­nin­de ve hi­po­fiz be­zin­de tü­mör yok­sa, kist­ler yok­sa ve tüp­le­ri nor­mal­se o za­man bu has­ta­da yu­murt­la­ma te­da­vi­si uy­gu­la­na­bi­lir.

İLAÇ TE­DA­Vİ­Sİ YA­PI­LIR

Yumurtlama tedavisinde en önemli adım, hastalığın altındaki nedeni belirleyip ortadan kaldırmak, sonra ilaç tedavisine geçmektir.
Eğer has­ta­da gu­atr hor­mon bo­zuk­lu­ğu, şe­ker has­ta­lı­ğı ve­ya böb­rek üs­tü bez­le­rin­de bo­zuk­luk var­sa ön­ce­lik­le bu so­run­lar te­da­vi edi­lip or­ta­dan kal­dı­rı­lır. Son­ra­sın­da ka­dın ken­di­li­ğin­den ha­mi­le ka­lır, ama eğer kal­maz­sa o za­man yu­murt­la­ma te­da­vi­si uy­gu­la­rız.

Yu­murt­la­ma te­da­vi­sin­de, ilk ön­ce ağız­dan kul­la­nı­lan hap şek­lin­de ilaç­lı te­da­vi uy­gu­la­rız.Ade­tin be­şin­ci gü­nün­de baş­la­rız, beş gün­lük yu­murt­la­ma te­da­vi­si so­nu­cun­da yüz­de 80 yu­murt­la­ma olur. Ama yüz­de 40-45’in­de ha­mi­le­lik olu­şur.  

36 SA­AT SON­RA...

Yu­mur­ta ge­li­şi­mi ol­du­ğun­da da yu­mur­ta­yı çat­lat­mak için bir iğ­ne ya­pa­rız ve yu­murt­la­ma ger­çek­le­şir. Yu­murt­la­ma­dan 24-36 sa­at son­ra eş­le­rin bir­lik­te ol­ma­sı­nı öne­ri­riz. Ve­ya­hut da bu has­ta­la­ra bu dö­nem­de aşı­la­ma te­da­vi­si uy­gu­la­ya­rak ha­mi­le kal­ma­sı­nı sağ­la­rız.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,257 µs