En Sıcak Konular

Çocuklara mevsim değişikliklerinde dikkat edin

22 Mayıs 2014 11:25 tsi
Çocuklara mevsim değişikliklerinde dikkat edin Aileye katılan her yeni bebek farklı bir heyecan demek. Fakat bebek bakımı özen ve dikkat ister. Özellikle artan hava sıcaklığıyla birlikte bebeğin susuz kalmamasına dikkat edilmeli

DİDEM SEYMEN/ Sabah
Dünyaya gelen her bebek anne-babalar için yeni bir mutluluk anlamına geliyor. Ancak ne bebek bakımıyla ilgili kitaplar, ne de tecrübeli ebeveynlerden alınan öneriler, yeni çiftlerin acemilik yaşamasına engel olamıyor. Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Ahmet Demir, bebeğin büyüme ve gelişme süreci için annebabalara önemli ipuçlarını sıraladı. Mevsimsel değişikliklerde dikkat edilmesi gereken en önemli konu; ek gıdalara geçilen bebeklerde, başta sebze ve meyveler olmak üzere mevsimine uygun, doğal ve organik gıdaların tercih edilmesidir. Beslenmenin yaşına uygun, dengeli ve düzgün olması, bağışıklık sisteminin güçlü kalması açısından büyük önem taşır. Bunlar haricinde dikkat edilmesi gerekenler; bebek odalarının aralıklarla havalandırılması ve enfeksiyonu olan bireylerin bebekten uzak durmasıdır. Bebeklerde, artan hava sıcaklıklarıyla birlikte terlemeye bağlı sıvı kayıpları görülür. Bu durumda sadece anne sütü alan ilk aylık dönemdeki bebekler, daha sık emzirilerek vücut ısısı dengeleri korunabilir. Daha büyük bebeklerde ise sıvı tüketimi artırılarak önlem alınabilir. Anne sütünde D vitamini düzeyi düşük olduğu için, bebeklerin güneşten daha fazla faydalanmaları sağlanmalıdır. Bebeklerin güneşlenmesi, sağlıklı kemik ve diş gelişimi için oldukça önemlidir.

HİPOTERMİ OLABİLİR
Hava ısı değişimlerinin bebeğin vücut ısısına zarar vermemesi için vücut ısının kontrol altında tutulması gerekir. Bebeğin ateş durumu, koltuk altından veya kulaktan ölçülmeli, vücut ısısı 36-37.3 dereceler arasında tutulmalıdır. Ateş kadar önemli olan, ateşin 36 derecenin altına düşme durumu hipotermiye de özellikle dikkat edilmelidir. Hipoterminin, başta kan şekeri olmak üzere bebeğin metabolik dengesinde düzensizliklere yol açacağı kesinlikle unutulmamalıdır.

GİYDİRİRKEN SESLER ÇIKARIN
Bebeği giydirmeden önce dikkat edilmesi gerekenlerden ilki, kıyafetlerin bebeği giydirecek kişinin yanında olmasıdır. Bebek, kıyafetlerin giydirilmesi sırasında üşütülmemelidir. Yakası geniş, boyundan ayaklara kadar çıt çıtlı kıyafetlerin seçilmesi hem giydirmeyi, hem de bez değişimini kolaylaştıracaktır. Bebeği giydirirken onunla mücadeleye girmeden, kol ve bacaklarını hareket ettirmesine izin vererek, ahenkle ve mümkünse güzel, melodik sesler mırıldanılmalı, önce kol ve bacakları giydirilmelidir. Eğer kıyafet baştan da geçirilecekse, bu aşama kulaklarına takılma olmayacak şekilde hızla yapılmalı ve bebeğin nefes almasına kısa süreli olsa bile engel olunmamalıdır. Bebeği soyarken de önce kol ve ayaklar çıkarılmalı, tüm kıyafet boyun bölgesinde toplandıktan sonra, kulaklarının ve burnunun sıkışmasına yol açmadan, enseden öne doğru hızlıca çıkarılmalıdır.

SİLME TEK SEFERDE YAPILMALI
Bebeklere kilolarına uygun, CE belgeli bezlerin alınması gereklidir. Malzemeler, bezi değiştirecek kişinin yanında hazır bulunmalıdır. Bez, sırtlarından açıldıktan sonra, tek hareketle üst kısım silme hareketi ile bebeğin poposunun altına getirilmelidir. Ardından ıslatılmış bez veya pamukla, en temiz bölgeden başlanarak önce kasıklar silinmeli ve bu sırada her silme hareketi tek yönlü ve tek sefer yapılmalıdır. Sonra kasıkların iç kısımları silinmelidir.

KUNDAKLAMA SAKATLIĞA YOL AÇAR
Bebeğin kundaklanması durumunda bacaklar, uzun süre tam düz bir şekilde kalacağı için, uyluk kemiği başının eklem çukurundan çıkmasına ve kalça çıkıklığına yol açarak bebeğin sakatlanmasına neden olmaktadır. Ayrıca kundaklama bebeğin büyümesini de olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla bebeklerin kesinlikle kundaklanmaması gerekmektedir.

MASAJ YAPIN
Bebeklerin rahat uyumaları için; gazlarının alınmış, karınlarının tok, altlarının kuru olmasına dikkat edilmelidir. Bebeği uykuya hazırlarken evdeki ses düzeyi en az seviyede olmalıdır. Bebekle göz teması kesilmeden, dokunarak, masaj yaparak ve anlamasa da sürekli onunla konuşarak uykuya dalması sağlanmalıdır. Hafif müzikli oyuncaklar, yataktan uzak bir noktada olmak koşuluyla faydalı olacaktır. Bebeğin çok yorgun olması uykuya dalmasını zorlaştırabilir. Bu nedenle gündüz uykularını aksatmamak çok önemlidir. Bebeklerin uyuyana kadar öpülüp okşanarak sevilmeleri rahatlamalarını sağlayacaktır. Ayrıca bebeklerin mutlaka sırt üstü yatırılması gerekmektedir. 

Bu haber 1,113 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,356 µs