En Sıcak Konular

Gençler için 3 adımda karar verme egzersizleri

15 Mayıs 2014 11:36 tsi
Gençler için 3 adımda karar verme egzersizleri Genç­ler­de ka­rar­sız­lı­ğın se­bep­le­ri ne­ler­dir? Gü­nü­müz­de genç­le­re su­nu­lan im­kan­la­rın çok­lu­ğu ka­rar al­ma sü­reç­le­ri­ni et­ki­li­yor mu?

Gençlik dönemi tüm yaşamı etkileyen kararların verildiği yıllar. Bu dönemde gençler en çok kararsızlıktan şikayet ediyor. Sorunun altında yetiştirilme tarzı önemli rol oynuyor. Uzmanlar karar verme egzersizlerinin sorunu çözmede yardımcı olabileceğini dile getiriyor

Genç­le­rin ka­fa­sı­ son yıl­lar­da iyi­den iyiye kar­ma­şık hale geldi. Alı­na­cak ka­ra­rların so­rum­lu­lu­ğu­nu baş­ka­sı­na yük­le­yen ço­cuk­la­rın, so­nuç­lar­dan hiç­bir za­man mut­lu ol­ma­dı­ğı­nı be­lir­ten NLP Uz­ma­nı ve Öğ­ren­ci Ko­çu Oğuz Ak­yıl­dız, ba­sit ka­rar al­ma eg­zer­siz­le­ri öner­di. Ak­yıl­dı­z’­la bu önem­li so­ru­nu ko­nuş­tuk.

*Genç­ler­de ka­rar­sız­lı­ğın se­bep­le­ri ne­ler­dir? Gü­nü­müz­de genç­le­re su­nu­lan im­kan­la­rın çok­lu­ğu ka­rar al­ma sü­reç­le­ri­ni et­ki­li­yor mu?

-En önem­li se­bep alı­nan ka­rar­la­rın ge­le­ce­ği et­ki­li­yor, şe­kil­len­di­ri­yor ol­ma­sı­dır. Genç­ler ha­ta yap­mak­tan kor­ku­yor­lar, sü­per ego­la­rı on­la­rı ha­ta­lı ka­rar al­mak­tan­sa ka­rar­sız kal­ma­ya zor­lu­yor.

Bu­ra­da ai­le, top­lum öğ­re­ti­le­ri ve bas­kı­sı, ço­cu­ğu ha­ta yap­mak­tan kor­ku­tan et­ki­ler ola­rak kar­şı­mı­za çı­kı­yor. Genç­ler ön­ce­lik­le ken­di­le­ri­ni ta­nı­ma­lı­lar. Se­çe­nek­le­rin çok­lu­ğu as­lın­da gen­ce hiz­met ede­bi­lir ama ken­di­ni ta­nı­ma­yan ki­şi­ler, son­suz im­kan içe­ri­sin­de kay­bo­lu­yor.

*Ka­rar al­ma alış­kan­lı­ğı ka­za­na­ma­ma­nın ye­tiş­ti­ril­me tar­zıy­la il­gi­si var mı?

-Ebe­veyn­ler ço­ğun­luk­la ka­rar­sız­lık boş­lu­ğu­nu ken­di­le­ri dol­du­ru­yor­lar, ço­cuk­la­rı adı­na ken­di­le­ri ka­rar­lar ala­rak on­la­rı yön­len­di­ri­yor­lar. Ebe­veyn­ler iyi ni­yet­li ama ço­cuk­la­rı­na bil­me­den kö­tü­lük ya­pı­yor­lar. On­la­rı bü­yük bir ih­ti­mal­le mut­suz ola­cak­la­rı, ken­di­le­ri­ni öz­gür­ce ifa­de ede­me­ye­cek­le­ri bir ha­ya­ta yön­len­dir­me­nin so­rum­lu­lu­ğu­nu alı­yor­lar.

Bir­çok in­san ye­tiş­kin­li­ğin­de bi­le bu se­bep­le ha­la an­ne ba­ba­sı­nı suç­lu­yor.Ebe­veyn­li­ğin en önem­li şar­tı ço­cuk­la­rın ken­di­le­ri­ni keş­fet­me­si­ne uy­gun ze­min ha­zır­la­mak­tır.Bı­ra­kın ken­di ha­ya­tı­nı kendi be­lir­le­sin, bu­nun so­rum­lu­lu­ğu­nu al­sın, so­nuç­lar­dan da kim­se­yi suç­la­ma­sın.

Ka­rar ver­me eg­zer­siz­le­ri

Ka­rar ver­me pra­ti­ği ka­zan­mak için ço­cuk ve genç­le­re ba­zı so­rum­lu­luk­lar ver­mek ol­duk­ça ya­rar­lı­dır. Ço­cu­ğu­nuz­dan bir haf­ta bo­yun­ca ev­de pi­şi­ri­le­cek ye­mek­le­ri seç­me­si­ni is­te­ye­bi­lir­si­niz.

Sez­gi­le­ri­ne gü­ven­me­yi öğ­re­ne­bil­me­si için çe­şit­li olay­la­rın na­sıl so­nuç­la­na­ca­ğı ko­nu­sun­da tah­min­de bu­lun­ma­sı­nı is­te­ye­bi­lir­si­niz. Ör­ne­ğin bir ma­çın na­sıl so­nuç­la­na­ca­ğı hak­kın­da gö­rüş­le­ri­ni so­ra­bi­lir­si­niz.

Ço­cu­ğu­nuz­la ya­şı­na ve bil­gi se­vi­ye­si­ne uy­gun ko­nu­lar­da soh­bet edip si­ze tav­si­ye ver­me­si­ni is­te­ye­bi­lir­si­niz. Si­ze tav­si­ye ve­rir­ken ba­sit­çe bir ka­rar al­ma eg­zer­si­zi yap­mış olur. Gö­rüş­le­ri­ne de­ğer ve­ril­di­ği için ken­di­ne gü­ve­ni pe­ki­şir ve ha­ta yap­ma kor­ku­su duy­ma­dan ken­di­ni ifa­de et­me­yi öğ­re­nir.
 
3 adımda karar alma

Ken­di­ni­zi ta­nı­yın


Ki­şi­yi ka­rar­sız bı­ra­kan se­bep­le­rin il­ki ne is­te­di­ği­ni bil­me­mek­tir. Se­çim aşa­ma­sın­da si­zi mut­lu ede­cek se­çe­ne­ği bu­la­bil­me­niz için ken­di­ni­zi ta­nı­ma­nız ge­re­ki­yor. İl­gi alan­la­rı­nı­zı be­lir­le­yin, ka­rar ala­ca­ğı­nız ko­nu­da ki­şi­sel ye­te­nek­le­ri­ni­ze, ha­yal­le­ri­ni­ze en uy­gun se­çe­ne­ğe yö­ne­lin.
 
Hatadan korkmayın

Al­dı­ğı­nız her ka­ra­rın ku­sur­suz ol­ma­sı­nı bek­le­me­yin. Ka­rar al­mak, so­rum­lu­k al­mak­tır. Bir­çok ki­şi ken­di­si ye­ri­ne en doğ­ru ka­rar­la­rı baş­ka bi­ri­nin al­ma­sı­nı bek­ler. So­nuç­lar ne olur­sa ol­sun ki­şi­nin ken­di ka­rar­la­rıy­la ha­re­ket et­me­si, olum­suz so­nuç­lar alın­dı­ğın­da baş­ka­la­rı­nı suç­la­ma­yı ön­ler.

Sadece akıl, karar almak için yetmez

Man­tık­la ka­rar ver­me sü­re­ci, ar­tı ve ek­si­le­ri kar­şı­laş­tı­rır. Bir se­çe­ne­ği de­ğer­len­di­rir­ken ar­tı­lar ve ek­si­ler sı­ra­la­nır, ar­tı­la­rı faz­la olan se­çe­nek di­ğer­le­ri­ne gö­re üs­tün ka­bul edi­lir.

Oy­sa gü­nü­müz dün­ya­sın­da yüz­ler­ce se­çe­nek bu­lu­nu­yor. Ki­şi­yi mut­lu ede­cek ka­rar, sa­de­ce akıl­la alı­na­maz. Ak­lı­nı­zın, duy­gu­la­rı­nı­zın ve sez­gi­le­ri­ni­zin onay ver­di­ği ka­rar doğ­ru ka­rar­dır.  

bugün


Bu haber 1,515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,156 µs