En Sıcak Konular

Çocukların korku listesinden anne baba sorumlu

15 Mayıs 2014 11:34 tsi
Çocukların korku listesinden anne baba sorumlu Karanlık, gök gürültüsü gibi birçok etken 3-6 yaş arası çocukların korku listesinde yer alıyor. Ve ne yazık ki aileler istemeden bu listeye yenilerini ekliyor

Bebeklik döneminde yüksek ses, parlak ışık gibi etkenlerle başlayan korku algısı çocuğun yaşı büyüdükçe değişkenlik gösteriyor. Karanlık, gök gürültüsü gibi birçok etken 3-6 yaş arası çocukların korku listesinde yer alıyor. Ve ne yazık ki aileler istemeden bu listeye yenilerini ekliyor

Ne­re­dey­se her ço­cuk­ta gö­rü­len ka­ran­lık ve gök gü­rül­tü­sü gi­bi kor­ku­lar ise özel­lik­le 3-6 yaş ara­sın­da ar­tı­yor. Ço­cuk­luk ça­ğı kor­ku­la­rının ço­cu­ğun ya­şı­na ve ge­li­şim dö­ne­mi­ne gö­re fark­lı­lık gös­ter­di­ği­ni söy­le­yen Ana­do­lu Sağ­lık Mer­ke­zi Uz­man Psi­ko­log Ay­lin Se­zer  “Ço­cuk­lar 3-4 ya­şı­na ka­dar yük­sek ses, hız­lı ha­re­ket­ler, ya­ban­cı­lar ve özel­lik­le an­ne-ba­ba­dan ay­rıl­ma­ya da­ir kor­ku­lar ya­şar­ken; 4-6 yaş ara­sı, da­ha çok, ka­ran­lık, ca­na­var­lar, ge­ce duy­duk­la­rı ga­rip ses­ler ve kö­pek gi­bi hay­van­la­ra da­ir kor­ku­lar ge­liş­ti­ri­yor­la­r” di­ye ko­nuş­tu.

Psk. Se­zer okul ça­ğın­da­ki ço­cuk­la­rın fır­tı­na gi­bi do­ğal afet­le­rin ya­nı sı­ra ev­de yal­nız kal­mak­tan, he­ki­me git­mek­ten, azar­lan­mak­tan, red­de­dil­mek­ten ve ba­şa­rı­sız ol­mak­tan kor­ka­bi­le­ce­ği­ni ak­tar­dı.  

Teh­dit et­ti­ği­niz şey­den kork­ma­sı şa­şırt­ma­ma­lı

Ço­cuk­luk ça­ğı kor­ku­la­rı­na ne­den ola­bi­le­cek du­rum­la­rı ve son­ra­sın­da or­ta­ya çı­ka­bi­le­cek dav­ra­nış de­ği­şik­lik­le­ri­ne de­ği­nen Psk. Se­zer, ai­le­le­rin ço­cuk­la­rın kor­ku­la­rı­na doğ­ru yak­laş­ma­yı öğ­ren­me­si ge­rek­ti­ği­ni be­lirt­ti.

Ör­ne­ğin, ço­cu­ğu her ya­ra­maz­lık yap­tı­ğın­da “Se­ni dok­to­ra gö­tü­re­ce­ğim, iğ­ne ya­pa­ca­k” di­ye kor­kut­tuk­tan son­ra, ço­cu­ğun dok­tor kor­ku­su ge­liş­tir­me­si­ne şa­şır­ma­ma­mız ge­rek­ti­ği­ni be­lir­ten  Se­zer, ka­ran­lık­tan kor­kan ço­cu­ğu ka­ran­lık oda­ya ka­pat­ma­nın da çok sık rast­la­nan bir du­rum ol­du­ğu­nu, ço­cuk­la­rın kor­ku­la­rı­nı önem­se­me­mek ve ayıp­la­ma­nın kor­ku­la­rın art­ma­sı­na ne­den ol­du­ğu­nu söy­le­di.

Ne za­man he­ki­me baş­vur­ma­lı?

Se­zer han­gi du­rum­lar­da he­ki­me baş­vur­mak  ge­rek­ti­ği­ni şu şe­kil­de sı­ra­la­dı: “Gün­de­lik ya­şa­mı­nı en­gel­le­me­ye baş­la­dıy­sa, ya­şı­na ve ka­rak­te­ri­ne uy­gun ol­ma­yan dav­ra­nış­lar gös­te­ri­yor­sa, ba­zı yer­ler, ki­şi­ler ve­ya du­rum­lar­dan ka­çın­ma­ya baş­la­dıy­sa, ra­hat­la­tıl­ma­ya rağ­men kor­ku ıs­rar­cı bir şe­kil­de ka­lı­yor­sa ve­ya kö­tü­le­şi­yor­sa, fi­zik­sel ne­de­ni ol­ma­yan, ıs­rar­cı be­den­sel şi­ka­yet­le­ri var­sa (sü­rek­li ka­rın ağ­rı­sı, baş ağ­rı­sı), ha­fif ta­kın­tı
dav­ra­nış­la­rı ge­liş­tir­me­ye baş­la­dıy­sa, kor­ku­tu­cu ka­bus­lar, kor­ku­sun­dan do­la­yı uyu­ya­ma­ma­sı, oda­sı­na gir­me­mek için ağ­la­ma nö­bet­le­ri ge­çir­me­si gi­bi, nor­mal ya­şa­mı­nı de­vam et­tir­me­si­ne en­gel ola­cak bo­yut­tay­sa, mut­la­ka bir ço­cuk ruh sağ­lı­ğı uz­ma­nı­na baş­vu­ru­n”.

Yen­mek için ne yap­ma­lı?

Çocukların korkuları yenmesinde en büyük yardımcının anne-babayla kurulan güvenli bağın, bu korkuların giderilmesinde en önemli faktör olduğunu vurgulayan Psikolog Aylin Sezer, ailelerin yapması gerekenleri şöyle özetledi:

*Çocuğunuzun korkusuna saygı gösterin.

*Çocuğunuzun genellikle bu korkunun üstesinden kendi kendine gelebileceğini unutmayın ve onu bu korkuyla uğraşması için cesaretlendirin.

*Çocuğa güvenli ve istikrarlı bir ortam yaratın

*Çocuğun neden korktuğunu ona sorarak anlamak ve birlikte bu korkuyla baş etmeye çalışmak önemlidir.

Çocuk karanlıktan korkuyorsa, onunla birlikte odaya gitmek, ışık açık ve kapalıyken odada birlikte oturmak, yalnız yatmaktan korkuyorsa, uyuyana kadar yanında kalmak (o uyuduktan sonra kendi odanıza gideceğinizi mutlaka söyleyerek), odada veya koridorda bir ışık bırakmak, odasının kapısını açık bırakıp, ihtiyacı olursa seslenebileceğini söylemek, çocuğunuzu rahatlatacaktır.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,012 µs