En Sıcak Konular

Monsanto, Türkiye'yi tüketecek

14 Mayıs 2014 11:50 tsi
Monsanto, Türkiye'yi tüketecek Küresel tarım, tohum, kimya ve zirai ilaç devi ABD’li Monsanto, Türkiye’deki yatırımlarını büyütme kararı aldı.

Monsanto'nun Bursa'da yapacağı yatırım tepki toplamaya devam ediyor. Başbakan Erdoğan'ı bu okuya karşı duyarlı olmaya çağıran Gıda Hareketi Lideri, Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başbakanı ve toplumu yanılttığını belirtti.

Küresel tarım, tohum, kimya ve zirai ilaç devi ABD'li Monsanto, Türkiye'deki yatırımlarını büyütme kararı aldı.

Bu yıl Bursa'da 30 Milyon dolarlık yatırım planlayan Monsanto, Türkiye'yi kirli tohumlarının bölgesel merkezi yapmayı planladığını açıkladı. Monsanto yöneticilerinden Elie Assaf, Türkiye'de kapasitelerini artırmak için çalıştıklarını duyurdu.

Tescilli, kısır ve besin değeri düşük tohumlarının Türk çiftçisini geliştireceğini iddia eden Assaf, tohum üretiminin 3000 hektara düşen 250 bin çuvaldan 1.2 Milyon çuvala çıkartılması gerektiğini söyledi.

Monsanto Türkiye temsilcisi Elie Assaf, ürünlerimizin ürettikleri tohumların yüzde 60'nı Türkiye'nin iç pazarında satacaklarını yüzde 40'ının ise İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan ve Irak gibi ülkelere ihraç edeceklerini iddia etti.

Atom bombası, Vietnam'da savaşta kullanılarak askerlerin diri diri yakılmasına yol açan Turuncu maddenin, tarihin en ölümcül kimyasallarından biri olan DDT'nin kaşifi ve üreticisi de olan Monsanto'nun halen Bergama, Çanakkale, Antakya ve Bursa şehirlerinde olmak üzere 4 üretim tesisi bulunuyor.

Bir çok eserde "şeytan şirket" olarak tanımlanan firmanın Bursa'daki üretim alanı 54.000 hektar. Dünyanın çok büyük bir kısmında örgütlenmiş olan şirketinin sadece ABD'de 150 tohum mağazası, ve binlerce çiftçi ile sözleşmeli ekim anlaşması bulunuyor.

Genetiği değiştirilmiş tohumlar konusunda dünyanın en büyük firması olan Monsanto'nun bu çalışmaları büyük tepki topluyor. 'Safi zehir' olarak tanımlanan Monsanto tohumlarının bir bölümü Türkiye'de de tescilli. Bir bölümü için ise Biodirectâ markası ile pazarlamak için Türk Patent Enstitüsü'ne müracaat etmiş bulunuyor.

TOHUM İNSANLIĞIN ORTAK MÜLKÜDÜR TESCİL EDİLEMEZ

Tohumlar insanlığın ortak mülkü olduğunu ve patent altına alınamayacağını belirten Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer, Türkiye'nin bu tür müracaatlara patent vermesinin insan hakları ihlalli olduğu ve bununda insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu görüşünde.

Verilen patentler yasal olsa bile hukuki değildir diyen Özer, "Tohumun yapısıyla oynamak, insanlığın geleceğiyle oynamaktır ve bunlara izin vermek ise bilim değil, şartlatanlık yaparak insanlığı aldatmaktır. Her şey yaratıldığı şekilde korunduğu müddetçe güzel, sıhhî ve değerlidir. Aksi durumda bazı şirketler ve kirli eller kârlı olabilir ancak insanlık bundan çok büyük zarar görür" dedi.

HİBRİT TOHUMLAR EN AZ GDO KADAR TEHLİKELİ

Buna sessiz kalmanın da suç ortaklığı yapmak olduğunu dile getiren Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer, hibrit tohumlarda insan sağlığıyla oynayan en az GDO'lu tohumlar kadar tehlikeli olduğunu belirtti. Hibrit tohumlarla elde edilen ürünler fiziki açlığımızı giderdiği halde biyolojik olarak aç bıraktığı söyleyen Özer, "Bunu fark etmeyen ve bununla mücadele etmeyen toplumların geleceği yoktur. Kendi geleceklerini kendi elleriyle yok etmektedirler" dedi.

BAŞBAKANI YANILTIYORLAR

Başbakan Erdoğan'ı bu konuya karşı duyarlı olmaya çağıran Gıda Hareketi Lideri, Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Başbakanı ve toplumu yanılttığını belirtti.

Bu haber 2,886 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,174 µs