En Sıcak Konular

Görünmez kaza demeyin!

14 Mayıs 2014 11:10 tsi
Görünmez kaza demeyin! Yanık tehlike saçıyor! Yanık insanın başına gelebilecek en ağır travmalardan. Siz de basit önlemlerle yaralanmaları önleyebilirsiniz.



Görünmeyen kazalar her zaman olabilir, ama görünen kazalar önlenebilir. Yanık, önlenebilir bir hastalıktır. Yapılan çalışmalarda, oluşan yaralanmaların %80’i basit önlemlerle engellenebiliyor. Çünkü yanık oluştuğunda çoğu zaman geri dönüşümsüz bir yaralanma haline gelmektedir. Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Bakım Merkezi sorumlusu Op. Dr. Hakan Ahmet Acar, “Yanık yara ağrısı çoğu yazar tarafından cehennem ağrısına benzetilir. Yanık, ısı etkeni sonrasında oluşan hasarın hem lokal olarak yara yapması ve hem de bu yaradan salgılanan maddeler akciğer, kalp, damarlar ve böbrek gibi yaşamsal organlarda hasar yapması ve bağışıklık sistemi baskılaması sonucunda gelişebilecek enfeksiyonlar sonucunda tedavisi zor bir hastalıktır. Ayrıca yanığın zararları kötü iz, eklemlerde kısıtlamalar, kabarmalar ve psikolojik sorunlarla kronik olarak da devam edebilir” dedi.  

ÇEŞİTLERİ FARKLI, UYGULAMA FARKLI

Yanıklar güneş, sıcak sıvılar, buhar, alev, elektrik gibi fiziksel etkenlerle ve kimyasal maddelerle temasla oluşuyor. Sıcak su ile oluşan haşlanma her yaş grubunda en çok karşılaşılan etkendir. Çocuklar mutfak ve banyo ortamında en çok sıcak su ile yanıyor. Bu nedenle yanıktan korunmada ebeveynlerin eğitimi  önem taşıyor.  

İLK MÜDAHALE HASARI AZALTIYOR

Op. Dr. Hakan Ahmet Acar, “Halkın ilk yardımda en çok yanlış bilgiye sahip olduğu bir konu yanıktır. Yanık yarasına diş macunundan salçaya, ayakkabı boyasından pudra şekerine kadar her şeyin uygulandığını bilmekteyiz. Yanık oluştuktan sonra, hasta hastaneye ulaşıncaya kadar modern ilk yardım ilkelerini herkes bilmelidir. Öncelikle yanma olayı durdurulmalı, kurban güvenli bir ortama taşınmalıdır. Yardıma gelenlerin güvenliği mutlaka alınmalıdır. Yangın söndürme ve yangınlı ortamdan hasta çıkarma timi mutlaka eğitimli ve uygun techizatlı olmalıdır. Acil sağlık birimine ve itfaiyeye haber verilmelidir. Öncelikle hastanın hava yolu, solunumu, kalp atımı değerlendirilmelidir” dedi.

Akşam 

Bu haber 1,088 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,790 µs