En Sıcak Konular

Hayatınızı doğru zaman yöntemiyle kolaylaştırın

7 Mayıs 2014 12:58 tsi
Hayatınızı doğru zaman yöntemiyle kolaylaştırın Za­ma­nı akıl­cı kul­lan­mak, gü­nü­müz çe­tin ko­şul­la­rın­da ha­ya­tı­mı­zı ko­lay­laş­tır­ma­mı­za ve gün­lük stres­le­ri­miz­den arın­ma­mı­za yar­dım­cı olu­r.

Za­man ha­yat­tır, ge­ri dön­dü­rü­le­mez ve hiç­bir şey onun ye­ri­ni tu­ta­maz. Za­ma­nı har­ca­mak as­lın­da ha­ya­tı har­ca­mak­tır. Za­ma­nı akıl­cı kul­lan­mak, gü­nü­müz çe­tin ko­şul­la­rın­da ha­ya­tı­mı­zı ko­lay­laş­tır­ma­mı­za ve gün­lük stres­le­ri­miz­den arın­ma­mı­za yar­dım­cı olu­r.


Za­ma­nı yö­ne­te­bil­mek için, za­ma­nın na­sıl ge­çi­ril­di­ği­nin bi­lin­me­si ge­re­ki­yor.Em­sey Hos­pi­ta­l’­dan Psi­ki­yat­ri Uz­ma­nı Uzm. Dr. Or­han Ka­ra­ca “Her­ke­sin ya­şa­mın­da sa­bit olan uy­ku, ye­mek, ki­şi­sel ba­kım, ula­şım gi­bi zo­run­lu iş­ler için har­ca­nan za­man çı­ka­rıl­dık­tan son­ra, ka­lan sü­re için plan­la­ma ya­pı­la­bi­lir. “Plan­la­ma ger­çek­çi ol­ma­lı, gö­rev­le­rin ya­nı sı­ra ha­ya­tın ta­dı tu­zu olan sos­yal ak­ti­vi­te­le­re de za­man ay­rıl­ma­lı­” de­di.

Hır­sız­la­ra dik­kat!

Za­man yö­ne­ti­mi en­gel­le­ri­nin ba­şın­da za­man hır­sız­la­rı ge­li­yor. Te­le­viz­yo­na ve­ya alış­ve­ri­şe dal­mak, te­le­fon­da soh­bet et­mek en önem­li hır­sız­lar­dan. Ha­ber­siz ge­len zi­ya­ret­çi­ler, bil­gi­sa­ya­rın çök­me­si ya da vi­rüs bu­laş­ma­sı, elek­trik­le­rin ke­sil­me­si, bir işi yap­mak için ge­rek­li her şe­ye sa­hip olun­ma­dı­ğı­nın son an­da fark edil­me­si gi­bi du­rum­lar özel­lik­le bel­li bir ta­rih­te bit­miş ol­ma­sı ge­re­ken iş­le­rin plan­lan­ma­sı ön­ce­den ya­pıl­maz­sa, za­man yö­ne­ti­mi fe­la­ke­te dö­nü­şe­bi­lir.

Bu formüllerle günü rahat geçirebilirsiniz

PLAN­LA­MA VE OR­GA­Nİ­ZAS­YON ZA­MAN GE­REK­Tİ­RİR

Eğer plan yap­ma­dan ha­re­ke­te ge­çi­li­yor­sa, bir an­lam­da ba­şa­rı­sız­lık plan­la­nır. Ba­zı­la­rı için ya­pı­la­cak iş­le­ri ka­ğıt­la­ra yaz­mak ge­re­kir, ba­zı­la­rı ise yal­nız­ca zih­ni­ne ya­zar.

AMAÇ VE HE­DEF­LER BE­LİR­LEN­ME­Lİ

Amaç­lar ha­ya­ta ve za­ma­nı kul­la­nım bi­çi­mi­ne yön ve­rir. Mev­cut ola­nak­lar­la ula­şı­la­bi­lir, ger­çek­çi amaç­lar be­lir­len­me­li­dir. Ula­şı­la­maz amaç­lar za­man kay­bet­ti­rir, za­ma­nı da el­den alır.

Kİ­Şİ­LE­RİN ÖN­CE­LİK­LE­Rİ OL­MA­LI

En çok ve­rim sağ­la­ya­cak iş­ler için, ge­re­ken za­man ay­rıl­ma­lı. Önem­li iş­le­re da­ha faz­la za­man ayı­ra­bil­mek için, ya­pıl­ma­sı ge­re­ken acil iş­ler he­men ya­pıl­ma­lı. Ya­pı­la­cak iş­ler lis­te­si­nin ya­nı­na, ye­tiş­me­si ge­re­ken ta­rih ya­zı­lır­sa, ön­ce­lik sı­ra­sı be­lir­le­nir.

İŞ­LER LİS­TE­LEN­ME­Lİ

Ya­pı­la­cak iş­ler için bir tak­vim oluş­tu­rul­ma­lı ve sü­rek­li gün­cel­len­me­li. Ele­ye­bi­li­ne­cek iş­le­ri gör­mek için, ya­pı­la­cak iş­ler lis­te­si göz­den ge­çi­ril­me­li­dir.

ES­NEK­LİK HA­YA­TI KO­LAY­LAŞ­TI­RIR

İş­ler plan­la­nır­ken, ola­sı du­rak­sa­ma­lar ve prob­lem­ler için es­nek­lik pa­yı bı­ra­kıl­ma­lı­dır. Bir işe ay­rı­la­cak za­ma­nın ya­rı­sın­dan bi­raz da­ha azı­nın, es­nek­lik pa­yı ola­rak plan­la­ma­sı ge­re­kir.

Bİ­YO­LO­JİK SA­AT DİK­KA­TE ALIN­MA­LI

Gün için­de en ve­rim­li olu­nan za­man tes­pit edil­me­li. Sa­bah­la­rı mı, ge­ce­le­ri mi yok­sa ak­şa­müs­tü mü da­ha iyi ça­lı­şı­lı­yor? En iyi his­se­di­len za­man di­li­mi­nin bi­lin­me­si, ön­ce­lik­li iş­le­re bu di­lim­de da­ha çok za­man ay­rı­la­bil­me­si­ni sağ­lar.

Kİ­Şİ NE YA­PA­CA­ĞIN­DAN EMİN OL­MA­LI

Bir işi ya­par­ken ön­ce­lik­le ya­pıl­ma­sı ge­rek­li olan şe­yin ne ol­du­ğu be­lir­len­me­li ve da­ha son­ra o iş doğ­ru bir şe­kil­de ya­pıl­ma­lı. Git­gel­ler en bü­yük za­man hır­sız­la­rı­dır.

MÜ­KEM­ME­Lİ­YET­Çİ­LİK ZA­MAN KAY­BET­Tİ­RİR

 Ta­bi­i ki ba­zı iş­le­rin di­ğer­le­ri­ne gö­re da­ha mü­kem­mel ya­pıl­ma­sı ge­re­kir, an­cak mü­kem­me­li­yet­çi­lik ve her kü­çük de­tay için faz­la za­man ayır­mak iş­le­rin ta­mam­lan­ma­sı­nı ge­cik­ti­re­bi­lir.

Ertelemeden kaçınmalı

 Er­te­le­mek, iş­le­rin bi­rik­me­si de­mek­tir. Bir işi yap­mak­tan ka­çın­ma söz ko­nu­su ise, o iş par­ça­la­ra bö­lün­me­li ve kü­çük par­ça­lar ha­lin­de ta­mam­lan­ma­lı­.

Ki­şi ken­di­ni mo­ti­ve et­me­li­dir

Kü­çük ba­şa­rı­lar bi­le kut­lan­ma­lı ve her ta­mam­la­nan iş için ki­şi ken­di­ne kü­çük ödül­ler ver­me­li.

Ba­zen ha­yır di­ye­bil­mek ge­re­kir

Ön­ce­lik­le akıl­da bu­lun­du­rul­ma­sı ge­re­ken şey, ki­şi­nin ve ön­ce­lik­le­ri­nin önem­li ol­du­ğu­dur. Bu­nu yap­tık­tan son­ra önem­siz iş­le­re ha­yır di­ye­bil­mek ko­lay­la­şır.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,296 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,003 µs