En Sıcak Konular

Boyu uzattığı iddia edilen bu maddelere dikkat

6 Mayıs 2014 12:03 tsi
Boyu uzattığı iddia edilen bu maddelere dikkat Prof. Büyükgebiz, “Boy uzattığı iddia edilen bitkisel ürünler ve ayak tabanlarının hiçbir bilimsel dayanağı yoktur" dedi.

Piyasada isminde uzama ve büyüme ile ilgili kelimelerin bulunduğu, 'gıda takviyesi' adı altında Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izni ile satıldığı belirtilen veya ayak tabanlığı şeklinde kullanılarak Uzak Doğu ülkelerinden ithal edildiği belirtilen bazı ürünlerin boyu uzattığı, hatta 20 yaşından sonra bile uzama sağladığı konusunda internet ortamında birçok site reklam yapıyor. Hatta bazen medyada da yer alıyor bu tür haberler.'

Böyle diyor Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz ve aileleri bu konuda dikkatli olmaya çağrıyor.

Uzaması mümkün değil!

Normal bir insanda boy uzamasının genetik ve hormonal yapının yanı sıra, beslenme ve spor gibi birçok çevresel faktörün etkisi altında olduğunu belirten Prof. Büyükgebiz, "Tüm bu faktörler normal olduğunda, ancak kişi genetik olarak belirlenmiş boyuna ulaşabilir.

Kişinin boyunun normal olup olmadığı aynı yaş ve cinsteki normal kişilerle karşılaştırılarak saptanır. Normal boyda bir kişinin boyunun uzatılmasına gerek olmadığı gibi, bu gibi besin katkı maddeleri ve ilaçlarla daha fazla uzaması da mümkün değildir" uyarısında bulundu.

Ergenlikten önce değerlendirilmeli

Prof. Büyükgebiz, büyümenin kemiklerin eklem yerlerinde bulunan büyüme kıkırdakları yardımıyla gerçekleştiğini ve erkeklerde en geç 18 yaş civarı, kızlarda ise düzenli adet gördükten birkaç yıl sonra bu kıkırdakların kemikleştiğinden büyümenin de durduğunu ve kişi erişkin boyuna ulaştığını belirtti.

Prof. Büyükgebiz şunları söyledi: "Bundan sonra kişinin boyunun kısa olsa bile daha fazla uzaması, bu tür besin katkı maddeleri veya herhangi bir ilaç tedavisi ile mümkün değildir.

Bu nedenle boy kısalığından şüphelenilen olguların mümkün olan en erken yaşta ve tercihen ergenlikten önce değerlendirilmesi gerekir."

Büyüme kıkırdakları erken kapanır

Piyasada Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izni ile satıldığı söylenen ve tamamen bitkisel karışımlardan ibaret ürünlerin boyu uzattığı iddiasının hiçbir bilimsel temele dayanmadığını da vurgulayan Prof. Büyükgebiz sözlerini şöyle sürdürdü: "Marketten satın alabileceğiniz her besin maddesi gibi bu ürünler de Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izni ile satılmaktadır.

Söz konusu ürünlerin içindeki maddeler normal beslenen bir kişinin günlük  ihtiyacını sağlayabileceği ve ekstra katkıya ihtiyaç duymayacağı mineral ve vitaminlerden oluşmaktadır.

Bitkisel kaynaklı olduğu söylenenler ise yüksek miktarda doğal östrojen içerebileceklerinden, çocukların büyüme kıkırdaklarının erken kapanmasına neden olabilirler."

Takviyeye  ihtiyaç yok

Normal beslenen ve beslenmeyi bozacak herhangi bir hastalığı olmayanlarda doktor tavsiyesi dışında ek gıda takviyesine ihtiyaç olmayacağını da belirten Prof. Büyükgebiz, ayak tabanlığı şeklinde kullanılan ve boy uzattığı söylenen ürünlerin de yeterli  ve güvenilir bilimsel dayanaklarının kesinleşmediğini vurguladı.

SERDA KIVILCIM-BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,236 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,836 µs