En Sıcak Konular

Takıntı ve stres DNA düşmanı

6 Mayıs 2014 11:02 tsi
Takıntı ve stres DNA düşmanı Prof. Dr. Savaş: “Halk arasında takıntı, vesvese, saplantı hastalığı olarak da bilinen obsesif kompulsif bozuklukta stresin insan DNA’sında hasara yol açtığını saptadık.”

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görevli Dr. Demet Alıcı, “Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastalarında Oksidatif Metabolizmanın ve Oksidatif DNA Hasarının Değerlendirilmesi” konulu çalışmayla 42 hasta ve 38 sağlıklı insan üzerinde araştırma yaptı.

Prof. Dr. Haluk Savaş ve Yrd. Doç. Dr. Feridun Bülbül’ün danışmanlığını yaptığı araştırma sonucunda takıntı hastalarının DNA’sında hasar oluştuğu belirlendi.

13 yıldır araştırıyorlar

Prof. Dr. Savaş, yaklaşık 13 yıldır psikiyatrik hastalıklarla oksidatif stres (vücuttaki kimyasal işlemlerin sonucunda oluşan zehirli atıklar) ilişkisini araştırdıklarını belirtti.

Savaş, şunları söyledi: “Çalışmamızda halk arasında takıntı, vesvese ve saplantı hastalığı olarak da bilinen obsesif kompulsif bozuklukta oksidatif stresin insan DNA’sında hasara yol açtığını belirledik.

Bunun yanında ilaç kullanan hastalarda bu hasarın daha az olduğunu gördük. Yani bu hastalıklarda ilaç kullanmak hastalığın yol açtığı DNA hasarını engelliyor olabilir. İlaç tedavisi almayan grupta ise DNA hasarı daha yüksekti.”

Dünyada ilk çalışma

Dünyada bu tür çalışmalar yapan sayılı merkezlerden olduklarını vurgulayan Savaş, “Çalışma, obsesif kompulsif bozukluğunda DNA hasarını gösteren dünyadaki ilk çalışmadır ve bu açıdan çok kıymetlidir” ifadelerini kullandı.

Dr. Alıcı da insan beynine düşen günlük 10 bin düşünceden 2 bin 500’ünün olumsuz olduğunu belirtti.Obsesif kompulsif hastalarının olumsuz düşünceleri gereksiz yere dikkate aldıklarını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Bülbül ise düzenli uyku, doğru beslenme ve hafif sporun oksidatif stresi azalttığını belirtti.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,200 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,745 µs