En Sıcak Konular

Yüksek yerde yaşarsan obezite yanaşamıyor

6 Mayıs 2014 11:00 tsi
Yüksek yerde yaşarsan obezite yanaşamıyor Yapılan araştırma yüksek rakımlı dağlarda yaşayanların obez olma riskinin deniz seviyesinde yaşayanlara oranla çok daha az olduğunu kanıtladı.

ABD ordusundaki 98 bin asker üzerinde gerçekleştirilen 4 yıllık araştırma yüksek rakımlı bölgelerdeki askerlerin aşırı kilo alma oranının, deniz seviyesinde yaşayanlara göre yüzde 41 daha düşük olduğunu ortaya koydu. Journal of Obesity dergisinde yayımlanan araştırma; sıcaklık, diyet, fiziksel aktivite, sigara ve demografik faktörler de göz önüne alınarak yapıldı. Araştırmaya göre, yağ ve proteinin sindirilmesinden sorumlu olan açlık hormonu kolesistokinin ile kan damarlarını incelten ve iştahı etkileyen norepinefrin, yüksek bölgelerde artış gösteriyor. Bu da yüksek bölgelerde yaşayan kişilerin iştahını olumsuz yönde etkiliyor. Araştırmanın lideri States Air Force School of Aerospace Medicine'nden (ABD Hava Kuvvetleri Tıp Okulu) Doktor Voss, "Çalışma, kilolu bir insanın yüksek rakımlı bir bölgeye göç etmesinin obez olmasını engelleyeceğini gösteriyor" dedi.

BİZDE DE AYNI SONUÇ

Prof.Dr. Ziya Mocan (Medicalpark Fatih Has. İç Hastalıkları Uzmanı): Yüksekte yaşayan toplumlarda obezite daha az görülmektedir. Yapılan çalışmalarda ovalarda ve düşük rakımlarda yaşayanlarda obezite sıklığı daha çok görülür. Türkiye'de yapılan çalışmalarda da bu gösterilmiştir. Yüksekte yaşayanlarda daha az obezitenin görülmesinin çeşitli sebepleri vardır. Bunların başında, bu bölgelerde yaşayanlar daha hareketlidir. Bir yerden bir yere giderken yürümeyi tercih ederler. Ikinci neden yükseklerde genellikle hayvansal ürünler ve sebze tüketimi daha ön plandadır. Ekmek daha az tüketilir. Tam tahıl ve mısır ekmekleri tercih edilir. Bir diğer neden yükseklerde tabiatla daha haşır neşirdir ve daha enerjiklerdir. Hava basıncı daha düşüktür. Nem oranı daha azdır bu insanları harekete sevk eder. Ovalara göre daha soğuk olduğundan metabolizmaları da daha hızlıdır.

Sabah 

Bu haber 1,178 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,932 µs