En Sıcak Konular

Anne adaylarına 'ağrı çemberi' uyarısı

29 Nisan 2014 10:56 tsi
Anne adaylarına 'ağrı çemberi' uyarısı Anne adayları bu haber sizin için...

Ha­mi­le­lik sü­re­sin­ce en sık rast­la­nan psi­ko­lo­jik prob­lem­le­rin ba­şın­da an­ne­ler­de be­be­ğe ve do­ğu­ma iliş­kin kor­ku ve kay­gı­lar ge­li­yor. Kor­ku se­be­biy­le stres olu­şu­yor, ağ­rı­lar stre­si, stres de ağ­rı­yı ar­tı­rın­ca ‘ağ­rı çem­be­ri­’ olu­şu­yor


Do­ğum ve do­ğum son­ra­sı­na ha­zır­lık sü­re­ci­nin önem­li ol­du­ğu­nu ifa­de eden psi­ko­log Si­bel De­niz To­le­do do­ğu­mun ne ol­du­ğu­nu, ha­mi­le­liğin na­sıl bir sü­reç ol­du­ğu­nu, do­ğum ve son­ra­sın­da an­ne ada­yı­nı ne­le­rin bek­le­di­ği­ni bil­me­nin, an­ne aday­la­rı­nın tüm ge­be­lik sü­re­ci­ne ha­zır ol­ma­sı­na ve bu sü­re­ci ra­hat at­lat­ma­sı­na yar­dım­cı ola­ca­ğı­nı ifa­de et­ti.

HAMİLELİĞİN FARKLI EVRELERİNDE PSİKOLOJİ

Ge­nel­de ilk 3 ay de­ği­şim ol­ma­dı­ğı­nı ifa­de eden Dok­tor­bu­ra­da.com uz­man­la­rın­dan psi­ko­log Si­bel De­niz To­le­do, bu­nun ne­de­ni­nin be­be­ğin ha­re­ket­le­ri­nin his­se­dil­me­me­si ol­du­ğu­nu söy­le­di. To­le­do, “Ha­mi­le­li­ğin 2. ev­re­siy­le be­ra­ber, ya­ni ha­re­ket­ler baş­la­dı­ğı za­man­dan iti­ba­ren an­ne­lik his­si da­ha faz­la his­se­di­li­yor. An­ne­ler ar­tık içim­de bir can var ve bü­yü­yor di­ye dü­şün­me­ye baş­lı­yor. Son ay­lar­da ise do­ğum ve ar­tık ka­vu­şa­yım gi­bi öz­lem­ler da­ha ağır­lık ka­za­nı­yo­r” de­di.

KISIR DÖNGÜ İŞ BAŞINDA

“Çe­şit­li se­bep­ler­den ötü­rü or­ta­ya çı­kan kor­ku, ger­gin­lik, ağ­rı, kay­gı gi­bi his­le­re ek ola­rak, ge­be­lik sü­re­sin­ce olu­şan ağ­rı çem­be­ri di­ye bir du­ru­mun or­ta­ya çı­kı­şı da stre­se se­bep olu­yo­r” di­yen To­le­do, ağ­rı çem­be­ri­ni şu şe­kil­de açık­la­dı: “Ö­zel­lik­le do­ğum sı­ra­sın­da açıl­ma ve ka­sıl­ma­lar­la bir­lik­te mey­da­na ge­le­cek olan ağ­rı­nın dü­şün­ce­si an­ne­le­ri kay­gı­lan­dı­rı­yor ve da­ha faz­la stres oluş­tu­ru­yor. Ki­şi do­ğum­dan da­ha çok kor­ku­yor, sü­reç da­ha çok zor­la­şı­yor ve an­ne ha­mi­le­lik sü­re­sin­ce da­ha çok ağ­rı çe­ki­yor. As­lın­da ge­be­lik sü­re­sin­ce, do­ğum kor­ku­su se­be­biy­le stres olu­şu­yor. Ağ­rı­lar stre­si ar­tı­rı­yor, stres de ağ­rı­yı­... Hep­si bir­bi­ri­ni te­tik­li­yor.”

KİMSENİN DOĞUMU BAŞKASINA BENZEMEZ

Ge­nel­de 2 te­mel kay­gı ol­du­ğu­nu be­lir­ten psi­ko­log To­le­do bu­nun; do­ğu­mun ken­di­si ve be­be­ğin sağ­lı­ğıy­la il­gi­li kay­gı­lar ol­du­ğu­nu di­le ge­tir­di. To­le­do şöy­le ko­nuş­tu: “Ya­kı­nın­da­ki bi­ri­nin do­ğu­mu­nu bil­mi­yor­sa ya da ken­di­si­nin ilk do­ğu­mu ise do­ğum ne­dir bil­me­di­ği için et­ra­fın­dan duy­du­ğu hi­ka­ye­ler­den bil­di­ği ka­da­rıy­la do­ğum­la il­gi­li bir se­nar­yo olu­şu­yor an­ne­nin ka­fa­sın­da. Bunlar da ge­nel­de an­ne­den, tey­ze­den, kom­şu­dan du­yu­lan ne­ga­tif hi­ka­ye­ler olu­yor. Be­nim  ge­be aday­la­rı­na, ge­be­le­re önem­li tav­si­yem, bun­la­ra ku­lak­la­rı­nı tı­ka­ma­la­rı. Hiç kim­se­nin do­ğu­mu bir baş­ka­sı­nın­ki­ne ben­ze­mez.”

DOĞUM ÖNCESİNDE KAYGI NASIL GİDERİLİR?

Do­ğum ön­ce­si kay­gı­nın do­ğu­mun ger­çek­ten ne ol­du­ğu­nu bi­le­rek gi­de­ri­le­bi­le­ce­ği­ni söy­leyen psikolog Toledo  ”Do­ğum bir has­ta­lık de­ğil, te­mel­de bir kas ey­le­mi. Ra­him, pel­vis ve o böl­ge­de­ki bü­tün kas sis­te­mi bu­nun için ha­zır ve prog­ram­lan­mış. An­ne aday­la­rı­nın da bu­nun far­kın­da ol­ma­la­rı ve do­ğu­mun ger­çek­ten ne ol­du­ğu­nu bil­me­le­ri, kay­gı­la­rı­nın geç­me­sin­de önem­li ro­le sa­hip” dedi.

LÜTFEN DAHA AZ SORU SORUN

Ha­mi­lelik­te en sık ya­şa­nan so­run­lar­dan bi­ri olan ha­mi­le­lik dep­res­yo­nu­na da de­ği­nen psi­ko­log To­le­do bu­nu da şöy­le özet­le­di: “Top­lu­mu­muz­da ne ya­zık ki ih­ti­yaç be­lirt­mek­ten bi­raz im­ti­na edi­yo­ruz. Ör­ne­ğin an­ne aday­la­rı ‘Be­nim şu an­da ka­fa­mı din­le­me­ye ih­ti­ya­cım va­r’, ‘Ken­dim­le kal­ma­ya ih­ti­ya­cım va­r’, ya da ‘Ya­nım­da ol­ma­na ih­ti­ya­cım va­r’ di­ye­bil­me­li. Bir şey­ler onu çok bu­nal­tı­yor­sa o or­tam­dan çı­ka­bil­me­li, in­san­lar çok üs­tü­ne gel­di­ğin­de in­san­la­rı sus­tu­rup ‘bun­la­rı din­le­mek is­te­mi­yo­ru­m’ di­ye­bil­me­li. ‘Ne za­man do­ğu­ra­cak­sın, ne ol­du, be­bek na­sı­l’ gi­bi çok so­ru so­ran in­san­lar da dep­res­yo­na yol aça­bi­lir. An­ne ada­yı sa­kin­ce ‘Lüt­fen da­ha az so­ru so­ru­n’ di­ye­bil­me­li.”  

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,475 µs