En Sıcak Konular

Gittikçe hareketsizleşildi

24 Nisan 2014 11:31 tsi
 Gittikçe hareketsizleşildi Günümüz anneleri koşuşturmaktan ve dinlenememekten yakınıyor, fakat yeni bir araştırma gösteriyor ki anneler, 45 yıl önceki annelere göre çok daha hareketsiz.

Oturarak ya da TV izleyerek geçirdikleri hareketsiz zamanlar, yemek yapmak ve ev temizlemek gibi ev işlerine harcanan zamandan çok daha fazla.

ABD'nin Güney Karolina eyaletinde bulunan  University of South Caroline araştırmacıları tarafından yapılan ve Mayo Clinic tıp dergisinde yayınlanan araştırma annelerin aktivite eğilimlerinin 45 yıllık bir süreçte nasıl değiştiğini inceledi. Anneleri iki grupta inceleyen araştırma ilk grubu 5 yaş ve altı, ikinci grubu ise 6-18 yaş arası çocuğu olan anneler olarak belirledi. 45 yıllık taramada, 50.000 annenin günlüğünü içeren American Heritage Time Use Study çalışmasının verilerini kullanan araştırmacılar, çalışma içerisinde kullandıkları "fiziksel aktivite" kavramını ise çocuk bakmak, ev temizlemek, yemek yapmak, spor ve egzersiz faaliyetlerinde bulunmak şeklinde tanımladı.

32 SAATTEN 21 SAATE DÜŞTÜ

Araştırma sonucunda 5 yaş ve altı çocuk sahibi olan annelerin 1965'te haftada 44 saat, 2010'da ise bu gruba ait annelerin haftada 30 saat aktif oldukları görüldü. Araştırmanın ikinci grubu olan 6-18 yaş arası çocuk sahibi anneler ise 1965 yılında haftada 32 saat aktif zaman geçirirlerken, 2010 yılında bu rakamın 21 saate düştüğü görülüyor.

Araştırma ayrıca annelerin sedanter (hareketsiz) ya da aktif olarak geçirdikleri zamanların istihdam durumlarına göre değiştiğini ortaya koyuyor. Tam zamanlı bir işte çalışmayan anneler, çalışan annelere göre iki kat daha fazla hareketsiz zaman geçiriyor.

 

HAREKETSİZLİK ERKEN ÖLÜM NEDENİ

Araştırmanın yürütücülerinden egzersiz bilimcisi ve epidemiyoloji uzmanı Edward Archer araştırma ile ilgili olarak; "Fiziksel aktivitenin sağlık ve sağlıklı bir yaşam için mutlak bir önkoşul olduğu göze alındığında, hareketsizliğin gelişmiş ülkelerde hastalık ve erken ölümlerin en önde gelen nedenlerinden biri olduğu şaşırtıcı bir gerçek değildir. Hatta bugün dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük sağlık krizlerden biri olabilir." yorumunu yaptı.

Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili ve Aktif Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Haydar Demirel araştırmayı şu sözler ile değerlendirdi; "Çalışmada, çocuklarının yaş aralığı birbirinden farklı olan iki grup annede de aktivite düzeyinin aynı şekilde %35 azalması, toplumun yaşam biçiminde meydana gelen dramatik değişikliği işaret etmektedir. Bir diğer önemli nokta da,  tam zamanlı bir işte çalışan annelerin çalışmayanlara göre fiziksel aktivite düzeyinin iki katı daha fazla olmasıdır. Bu durum, günlük aktivitenin aslında önemli ölçüde zorunlu olarak yapılan işlerden kaynaklandığını göstermektedir. Sonuç olarak, son 50 yıl içerisinde ulaşım, haberleşme, gıda endüstrisindeki gelişmeler ve besin maddelerine erişim gibi birçok alanda görülen baş döndürücü gelişmeler günlük yaşamı son derecede kolaylaştırmıştır. Daha önceleri önemli ölçüde fiziksel bir çaba sarf edilerek yapılması gereken işler bu gelişmelerin neticesinde günümüzde çok daha az bir fiziksel çaba ile gerçekleştirilebilmektedir.

Aslında kişinin kendine daha fazla zaman ayırmasını sağlayan teknolojideki bu gelişmeyi gerçek anlamda olumlu bir gelişme olarak değerlendirmek için, söz konusu bu ilave zaman diliminde mutlaka fiziksel aktivite ve egzersize yer vermek gerektirmektedir. Aksi halde sedanter yaşam tarzı kaçınılmaz olarak başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere, tip 2 diyabet, yağ metabolizması bozuklukları, hipertansiyon, obezite ve bazı kanser türleri ve bunlara eşlik eden erken ölümleri beraberinde getirecektir."

Bu haber 1,219 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,583 µs