En Sıcak Konular

Kanser hastalarına yeni umut

15 Nisan 2014 10:53 tsi
Kanser hastalarına yeni umut Ül­ke­miz­de en sık gö­rü­len kan­ser tür­le­rin­den olan ka­ra­ci­ğe­r kan­ser­in­de mik­ro­kü­re te­da­vi yön­te­mi has­ta­la­ra umut ol­du.

He­pa­tit B, he­pa­tit C, af­la­tok­sin­ler (sağ­lık­sız ko­şul­lar­da sak­la­nan ta­hıl­lar, fın­dık fıs­tık­lar­da olu­şan bir çe­şit tok­sin) ve di­ğer fak­tör­le­rin yol aç­tı­ğı si­roz has­ta­lı­ğı, ka­ra­ci­ğer kan­se­ri­nin gö­rül­me ola­sı­lı­ğı­nı ar­tı­ran fak­tör­le­rin ba­şın­da ge­li­yor. Ül­ke­miz­de ka­dın-er­kek top­lam­da 5 yıl için bil­di­ri­len va­ka sa­yı­sı 2 bin­le­rin üze­rin­de gös­te­ri­li­yor.  

Fark­lı tür­le­re de uy­gu­la­nı­yor

İlk te­da­vi yön­te­mi cer­ra­hi olan ka­ra­ci­ğer kan­ser­le­rin­de, cer­ra­hi te­da­vi uy­gu­la­na­ma­yan ve ke­mo­te­ra­pi ve di­ğer te­da­vi yön­tem­le­ri ile de te­da­vi edi­le­me­yen has­ta­lar­da uy­gu­lan­ma­ya baş­la­yıp gi­de­rek kul­la­nı­mı ar­tan mik­ro­kü­re te­da­vi yön­te­mi, umut­suz­ca ken­di ka­der­le­ri­ne terk edi­len has­ta­lar için ye­ni bir umut ışı­ğı ol­du. Rad­yo­nük­lid işa­ret­li mik­ro­kü­re­ler ile uy­gu­la­nan ve “rad­yo em­bo­li­zas­yo­n” ola­rak da ad­lan­dı­rı­lan bu te­da­vi yön­te­mi, ka­ra­ci­ğer kan­ser­le­ri­nin ya­nı sı­ra ka­ra­ci­ğe­re ya­yıl­ma eği­li­min­de olan ko­lon, me­me, nö­ro­en­dok­rin gi­bi fark­lı kan­ser tip­le­rin­de de kul­la­nı­la­bi­li­yor.

1 haf­ta ön ha­zır­lık var

Te­da­vi ön­ce­si ya­pı­lan tet­kik­ler ve gö­rün­tü­le­me yön­tem­le­ri ile ha­ya­ti teh­li­ke ya­ra­ta­bi­le­cek is­ten­me­yen du­rum­la­rın önü­ne ge­çil­me­si amaç­la­nı­yor. Dr. Öne­ş’­in ver­di­ği bil­gi­le­re gö­re 1 haf­ta ka­dar sü­re­bi­len bu ön ha­zır­lık­lar so­nu­cun­da baş­la­na­bi­len te­da­vi­de, has­ta sa­de­ce 1 gün has­ta­ne­de ka­lı­yor. Mik­ro­kü­re te­da­vi yön­te­mi, kan­se­rin ka­ra­ci­ğe­ri yüz­de 70 gi­bi çok yük­sek bir oran­da iş­gal et­me­si ve­ya ka­ra­ci­ğer yet­mez­li­ği du­ru­mun­da uy­gu­la­na­mı­yor.

SGK kap­sa­mın­da

SGK ta­ra­fın­dan ge­ri öde­me kap­sa­mın­da olan bu te­da­vi yön­te­mi için Mar­ma­ra Üni­ver­si­te­si Pen­dik Eği­tim ve Araş­tır­ma Has­ta­ne­si Nük­le­er Tıp Uz­ma­nı Doç. Dr. Tunç Öneş te­da­vi­yle il­gi­li şu bil­gi­le­ri ver­di: “Bu yön­tem­de, ön­ce­lik­le de­ne­yim­li gi­ri­şim­sel rad­yo­log ta­ra­fın­dan, has­ta­nın ka­sık da­ma­rın­dan gi­ri­lip ka­ra­ci­ğer atar­da­ma­rı­na ka­te­ter adı­nı alan bo­ru­cuk­lar­la ula­şı­lı­yor. Da­ha son­ra nük­le­er tıp de­part­ma­nı­mız­da ön­ce­den doz he­sa­bı ya­pı­lıp ha­zır­la­nan rad­yo­nük­lid işa­ret­li mik­ro­kü­re­ler ka­ra­ci­ğer içe­ri­si­ne bu ka­te­ter ara­cı­lı­ğıy­la ya­vaş­ça en­jek­te edi­li­yor.”

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,295 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,054 µs