En Sıcak Konular

Antioksidan açısından zengin kalp dostu besinler

10 Nisan 2014 11:04 tsi
Antioksidan açısından zengin kalp dostu besinler Kalp, sağlığı ihmale gelmeyen en önemli organımız. Böyle olmasına rağmen ülkemizde 3,5 milyon kalp hastası var. Ve bu rakama her yıl binlerce insan ekleniyor. Kalbimizin sağlığını korumada en büyük rol ise besinlerin.

Sağ­lık­sız ya­şam alış­kan­lık­la­rı kal­bi­mi­zi de­rin­den ya­ra­lı­yor. Otu­ra­rak ça­lış­mak, faz­la ki­lo, eg­zer­siz yap­ma­mak ve bes­len­me­ye önem ver­me­mek kal­bin düş­man­la­rı ara­sın­da. Şiş­li Flo­ren­ce Nigh­tin­ga­le Has­ta­ne­si­’n­den Bes­len­me ve Di­yet Uz­ma­nı Tu­ba Ka­yan Ta­pan kalp dos­tu be­sin­le­rin lis­te­si­ni ver­di...

KRİLL YAĞI

Krill isim­li ka­ri­de­se ben­ze­yen, de­niz­de ya­şa­yan bir can­lı­dan el­de edi­len krill ya­ğı, bir ome­ga 3 bi­çi­mi. Krill ya­ğı­nı ome­ga 3’ten ayı­ran özel­li­ği an­ti­ok­si­dan et­ki­si­nin da­ha faz­la ol­ma­sı. Çün­kü krill ya­ğı as­ta­xant­hin içe­rir. Ay­rı­ca ome­ga 3 yağ asit­le­ri krill ya­ğın­da yüz­de 98 ora­nın­da bu­lu­nur. Kalp için çok önem­li­dir.

KETEN TOHUMU

Doy­ma­mış yağ asit­le­ri, po­tas­yum, po­sa, E vi­ta­mi­ni ve ome­ga-3 içe­rir. Kalp has­ta­lık­la­rı­na kar­şı ko­rur. Her gün 1 tat­lı ka­şı­ğı ke­ten to­hu­mu yo­ğurt, çor­ba gi­bi be­sin­le­rin içi­ne ka­tı­la­rak tü­ke­ti­le­bi­lir.

SOĞAN VE SARIMSAK

İçin­de bu­lu­nan kü­kürt­lü bi­le­şik­ler­den do­la­yı da­mar için­de pıh­tı­laş­ma­yı en­gel­le­ye­rek ko­ro­ner kalp has­ta­lık­la­rı­nın oluş­ma ris­ki­ni azal­tır. An­ti­ok­si­dan et­ki gös­te­rerek kalp da­mar sağ­lı­nı ko­rur. Her gün 1 diş sa­rım­sak tü­ke­til­me­li.

KIRMIZI ÜZÜM

İçer­di­ği an­ti­ok­si­dan sa­ye­sin­de kalp has­ta­lık­la­rın­da olum­lu et­ki­si var­dır. Her gün 7-8 det çe­kir­dek­li ku­ru kır­mı­zı üzüm yen­me­li.

YULAF, ÇAVDAR, TAM BUĞDAY UNU

Lif içe­ri­ği­nin yük­sek ol­ma­sı, ay­rı­ca B ve E vi­ta­mi­ni içe­rik­le­rin­den do­la­yı kalp has­ta­lık­la­rı­nı ön­le­yi­ci özel­lik­le­ri var­dır. Pro­te­in, kal­si­yum, de­mir, çin­ko, ba­kır, mag­nez­yum açı­sın­dan zen­gin­dir. Yük­sek lif içe­ri­ği hi­per­tan­si­yo­nu ve kan yağ­la­rı­nı dü­şür­dü­ğü için, kalp da­mar sis­te­mi­ni olum­lu yön­de et­ki­le­mek­te­dir.

YEŞİL ÇAY

İçin­de­ki po­li­fe­nol­ler kalp has­ta­lık­la­rı­nın en­gel­len­me­sin­de et­ki­li­dir. Ate­ro­sik­le­ro­zu ön­ler. Si­yah çay ve kah­ve ye­ri­ne ye­şil çay tü­ke­ti­mi obe­zi­te­si olan kalp has­ta­la­rı­nın za­yıf­la­ma­sı­na yar­dım­cı olur.

CEVİZ

Fo­lik asit ve E vi­ta­mi­ni, de­mir, fos­for, çin­ko mi­ne­ral­le­ri, ome­ga 3 yağ asi­di açı­sın­dan zen­gin­dir. Yük­sek ko­les­te­ro­le kar­şı ko­ru­yu­cu­dur.  

OMEGA 3

Kalp da­mar sis­te­min­de, da­ma­rın elas­ti­ki­ye­ti­ni artı­ra­rak, ate­ro­sik­le­ro­zu ön­ler. El­zem yağ asi­di olan ome­ga 3’ün en önem­li kay­na­ğı ba­lık­tır. Haf­ta­da 2-3 kez tü­ke­til­me­li. Ba­lık ya­ğı­nın için­de EPA ve DHA yağ asit­le­ri bu­lun­mak­ta­dır. Sup­le­man ola­rak alı­na­cak ba­lık yağ­la­rı­nın EPA ve DHA de­ğer­le­ri­ne mut­la­ka ba­kıl­ma­lı. So­mon, us­kum­ru, ton, sar­dal­ya, se­mi­zo­tu ome­ga-3 yağ asi­din­den zen­gin­dir.

PROBİYOTİK GIDALAR

Pro­bi­yo­tik­ler ba­ğır­sak flo­ra­sı­nı et­ki­le­ye­rek, im­mun sis­te­mi olum­lu yön­de et­ki­le­yen can­lı mik­ro­or­ga­niz­ma­lar­dır. Son yıl­lar­da pro­bi­yo­tik alı­mı­nın kan­da­ki ko­les­te­rol dü­ze­yi­ne ve do­la­yı­sıy­la kalp-da­mar has­ta­lık­la­rı üze­ri­ne olan ya­rar­lı et­ki­le­ri­ni içe­ren ça­lış­ma­lar mev­cut­tur. Özel­lik­le pro­bi­yo­tik yo­ğurt ya da 1 su bar­da­ğı ke­fir tü­ke­til­me­si kalp sağ­lığını ko­ru­mak için ol­duk­ça et­kin­dir.

DOMATES

İçe­ri­ğin­de­ki li­ko­pen sa­ye­sin­de kalp has­ta­lık­la­rı olu­şum ris­ki­ni azalt­tı­ğı gö­rül­müş­tür. Özel­lik­le do­ma­tes, su­yu, pü­re­si ya da piş­miş do­ma­te­sin li­ko­pen mik­ta­rı iş­lem gör­dük­çe art­mak­ta­dır.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,938 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,898 µs