En Sıcak Konular

Baharı gülerek yaşatan sağlıklı formüller

8 Nisan 2014 10:33 tsi
Baharı gülerek yaşatan sağlıklı formüller Bahar, yorgunlukları, alerjiyi, nezle ve gribi de beraberinde getiriyor.

Ancak en tehlikelisi yorgunluk. Yorgunluk tedavi edilmezse kalp krizine, ülsere, romatizmal hastalıklara, tükenmişlik sendromuna ve depresyona neden olabiliyor.


İyi ve den­ge­li bes­len­me eşit­tir güç­lü ba­ğı­şık­lık sis­te­mi de­mek. Ba­ğı­şık­lı­ğı­nız kuv­vet­li olur­sa, nez­le, grip, aler­ji, ül­ser gi­bi ba­har has­ta­lık­la­rın­dan ve di­ğer sağ­lık prob­lem­le­rin­den ko­run­mak ve dep­res­yo­nu ön­le­mek müm­kün. İs­tan­bul Flo­ren­ce Nigh­tin­ga­le Has­ta­ne­si Bes­len­me ve Di­yet Uz­ma­nı Ece Gü­nay Ak­kuş, en­fek­si­yon­la­ra kar­şı ken­di­ni­zi ko­ru­mak, ba­ğı­şık­lı­ğı­nı­zı ar­tı­rıp, yor­gun­lu­ğu ön­le­mek için bes­len­me pla­nı­nız­da ol­ma­sı ge­re­ken­le­rin lis­te­si­ni açık­la­dı...

PROTEİNLER

Vü­cu­du­nu­zun sa­vun­ma me­ka­niz­ma­sı­nın bir par­ça­sı­dır. De­niz ürün­le­ri, yağ­sız et, ku­ru­bak­la­gil­ler, yu­mur­ta ve kü­mes hay­van­la­rı pro­te­in içe­rir.

A VİTAMİNİ

İm­mün sis­te­min güç­len­me­si­ne yar­dım eder. Cil­di ko­rur, ağız, mi­de ve ba­ğır­sak sis­te­min­de­ki do­ku­la­rın ha­ra­bi­ye­ti­ni ön­le­yip güç­len­di­re­rek en­fek­si­yon­la­rı ön­ler. A vi­ta­mini kay­nak­la­rı, tat­lı pa­ta­tes, ha­vuç, ıs­pa­nak, kır­mı­zıbi­ber, ka­yı­sı ve yu­mur­ta sa­rı­sı, ba­lık, ka­ra­ci­ğer, böb­rek, yağ­lı süt.

ÇİNKO

İm­mün sis­te­min dü­zen­li ça­lış­ma­sı­nı sağ­lar. Ya­ra­la­rın iyi­leş­me­si­ne yar­dım eder. Yağ­sız et, kü­mes hay­van­la­rı, de­niz ürün­le­ri, süt, tam ta­hıl ürün­le­ri, ku­ru fa­sul­ye ve fın­dık­ta bu­lu­nur.

E VİTAMİNİ

An­ti­ok­si­dant gi­bi ça­lı­şır. Ser­best ra­di­kal­le­ri nöt­ra­li­ze eder ve ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni ar­tı­rır. Ay­çi­çek çe­kir­de­ği, ba­dem, ay­çi­çek ya­ğı, fın­dık, fıs­tık ez­me­si ve­ya ıs­pa­nak E vi­ta­mi­ni içe­rir.

C VİTAMİNİ

An­ti­kor olu­şu­mu­nu uya­rır ve ba­ğı­şık­lı­ğı ar­tı­ra­rak en­fek­si­yon­lar­dan ko­rur. C vi­ta­mi­ni kay­nak­la­rı mut­la­ka di­yet­te yer al­ma­lı­dır. Tu­runç­gil­ler­den por­ta­kal, grey­furt, man­da­li­na, kuş­bur­nu, may­da­noz, ıs­pa­nak, kar­na­ba­har, kı­mı­zıbi­ber, pa­pa­ya, çi­lek, do­ma­tes su­yu­nu ih­mal et­me­yin.

DİĞER ÖNEMLİ VİTAMİN VE MİNERALLER

Vi­ta­min B6, fo­lik asit, se­len­yum, de­mir ve pre­bi­yo­tik - pro­bi­yo­tik­ler im­mün sis­te­min güç­len­me­si­ne yar­dım­cı olur.

EKİNEZYA

Nez­le ve so­ğuk al­gın­lı­ğın­dan ko­run­ma ve te­da­vi­ye yar­dım­cı­dır. Sı­vı şek­lin­de olan eki­nez­ya ürün­le­ri ter­cih edil­me­li­dir.

UMCKALOABO

(Gü­ney Af­ri­ka sar­dun­ya­sı): Ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni des­tek­ler ve so­ğuk al­gın­lı­ğı te­da­vi­sin­de mik­ro­or­ga­niz­ma­lar üze­rin­de an­ti­bi­yo­ti­ğe ben­zer et­ki gös­te­rir. Yaş grup­la­rı­na gö­re kul­la­nım do­zu de­ği­şir.

SARIMSAK

Ka­nın an­ti­ok­si­dant ka­pa­si­te­si­ni ar­tı­rır, ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni des­tek­ler. Sa­rım­sa­ğın et­ki­li ola­bil­me­si için al­li­si­n’­in oluş­ma­sı ge­re­ki­yor, bu­nun için sa­rım­sa­ğı bü­tün ola­rak de­ğil, eze­rek kul­la­nın.

ÇÖREK OTU

Hz. Mu­ham­med çö­re­ko­tu için ‘ Ölüm­den baş­ka her der­de de­va­dır ‘ de­miş. Müm­kün ol­du­ğun­ca pi­şir­me­den ye­mek la­zım. Bal­la ka­rış­tı­rıp iyi­ce çiğ­ne­ye­rek de tü­ke­ti­le­bi­lir.

REZENE VE PAPATYA

Re­ze­ne­nin ya­tış­tı­rı­cı et­ki­si var. Ço­cuk ve genç­ler­de­ki hu­zur­suz­lu­ğu ön­ler. Pa­pat­ya da ba­har yor­gun­lu­ğu­na iyi ge­len bit­ki­ler ara­sın­da.

KUŞBURNU

C vi­ta­mi­ni ba­kı­mın­dan en zen­gin bit­ki­sel kay­nak­lar­dan bi­ri­dir. Tam ku­ru­tul­muş mey­ve­le­rin ya­rı ku­ru­tul­muş mey­ve­le­re oran­la da­ha yük­sek C vi­ta­mi­ni içe­ri­ği bu­lun­mak­ta­dır.

ADAÇAYI

En önem­li uy­gu­la­ma ala­nı, so­ğuk al­gın­lı­ğı, grip, bron­şit gi­bi du­rum­lar­dır. 2-3 po­şet tıb­bi ada­ça­yı­nı 150 ml kay­na­mış iç­me su­yu­nun içe­ri­sin­de 5-10 dk bek­le­ti­niz. Bo­ğa­zı­nı­zın da­ya­na­bi­le­ce­ği sı­cak­lı­ğa ge­lin­ce gar­ga­ra ya­pın. (Gün­de 6-8 de­fa.)

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,280 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,460 µs