En Sıcak Konular

Ücretsiz kanser tarama testi müjdesi

8 Nisan 2014 10:19 tsi
Ücretsiz kanser tarama testi müjdesi Türkiye’de 81 ilde kadınlara ücretsiz rahim ağzı kanserleri taramalarında yeni ve etkin bir metot olan ‘HPV DNA’ testi yapılacak

Ra­him ağ­zı kan­ser­le­ri ta­ra­ma­la­rın­da ye­ni ve et­kin bir me­tod olan ‘HPV DNA­’ tes­ti kul­la­nıl­ma­ya baş­la­ya­cak. Bu kap­sam­da An­ka­ra ve İs­tan­bu­l’­da iki la­bo­ra­tu­var hiz­met ve­re­cek.

Tür­ki­ye Halk Sağ­lı­ğı Ku­ru­mu Kan­ser Dai­re Baş­ka­nı Doç. Dr. Mu­rat Gül­te­kin, ka­dın­lar­da gö­rü­len ra­him ağ­zı kan­ser­le­ri­nin HPV (Hu­man Pa­pil­lo­ma Vi­rus) HPV adı ve­ri­len bir en­fek­si­yon ne­de­niy­le ge­liş­ti­ği­ni söy­le­di.

Bu en­fek­si­yonun vü­cu­da yer­leş­tik­ten 5-6 yıl son­ra ra­him ağ­zın­da hüc­re­sel bo­zuk­luk­la­ra ne­den ol­du­ğu­nu an­la­tan Gül­te­kin, bu­nun 10 yıl içe­ri­sin­de kan­se­re yol aça­bi­le­ce­ği­ni ifa­de et­ti.

Bu kap­sam­da va­tan­daş­la­rın da ma­yıs ayın­dan son­ra ra­him ağ­zı kan­ser ta­ra­ma­la­rı­nı yap­tır­mak için ai­le he­ki­mi­ne baş­vu­ra­bi­le­ce­ği­ne dik­ka­ti çe­ken Gül­te­kin, bu test­le­rin üc­ret­siz ya­pı­la­ca­ğı­nı ve ai­le he­kim­le­ri ara­cı­lı­ğıy­la la­bo­ra­tu­var­la­ra gön­de­ri­le­ce­ği­ni bil­dir­di.

En sık görülen kanser türü

Gültekin, ‘’81 ilde tüm aile hekimlerine bu testlerin dağıtımı yapılacak. Analizleri söz konusu iki laboratuvarda yapılacak. Hastalardan alınan örneklerde HPV’nin olup olmadığını, varsa hangi genotipe ait olduğu tespit edilecek, aynı örnek üzerinde refleks smeari de çalışılacak, 10 gün içerisinde tüm raporlar aile hekimlerine bildirilecek’’ dedi. Rahim ağzı kanserinin kadınlarda en çok görülen kanserler arasında ilk 10’da yer aldığına işaret eden Gültekin, Dünya Sağlık Örgütü’nün rahim ağzı kanserlerinde tarama yapılmasını önerdiğini ve taramaların 30 yaş üstü kadınlarda 5 yılda bir kez yapıldığını söyledi.



Bu haber 1,363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,220 µs