En Sıcak Konular

Bitkisel ilaçlardaki ölümcül risk

3 Nisan 2014 10:28 tsi
Bitkisel ilaçlardaki ölümcül risk Prof. Dr. Cenk Can: “Piyasada zayıflama ilacı diye bilinen ürünlerin analizleri yapıldığında çok farklı maddeler çıkabiliyor. İçinde iştah kesici ve uyarıcı ilaçlar bile var”

Bit­ki­ler­le te­da­vi­nin tıp­ta as­la göz ar­dı edi­le­me­ye­ce­ği­ni an­cak araş­tı­rıl­ma­dan kul­la­nı­lan her ürü­nün sağ­lık so­run­la­rı­na yol aça­bi­le­ce­ği uya­rı­sın­da bu­lu­nan Prof. Dr. Cenk Can, ba­zı bit­ki­sel ürün­le­rin özel­lik­le bel­li grup­lar için çok risk­li ola­bi­le­ce­ği­ne işaret ederek, şunları kaydetti:

“Çocuklar, hamileler ve yaşlılar bu risk grubu içinde yer alır. Yaşlılarda başka bir ilaç kullanmaları durumunda bitkisel ürünlerle o ilaçların etkileşimi söz konusu olabilir. Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan ginseng, gingko biloba, hatta sarımsak gibi bit­ki­sel ürün­ler ilaç et­ki­le­şi­mi oluş­tu­ra­rak ka­na­ma bo­zuk­luk­la­rı­na ne­den ola­bi­li­yor ve bir­lik­te kul­la­nıl­dı­ğın­da pıh­tı­laş­ma ön­le­yi­ci ilaç­la­rın et­ki­si­ni ar­tı­ra­rak bek­len­me­dik ka­na­ma­la­ra se­bep olu­yor. Da­ha önem­li­si bir­çok has­ta bu ürün­le­ri za­rar­sız ka­bul et­ti­ğin­den kul­la­nır­ken dok­to­ru­nu bil­gi­len­dir­mi­yor. Ka­na­ma bo­zuk­lu­ğu olan­lar çok dik­kat­li ol­ma­lı. Cer­ra­hi ope­ras­yon­lar­dan 2 haf­ta ön­ce kul­la­nı­lan bit­ki­sel ürü­nün bek­len­me­dik ka­na­ma­la­ra kar­şı  bı­ra­kıl­ma­sı ge­re­kir.”

Za­yıf­la­ma ti­ca­re­ti­ne dö­nüş­tü

Bit­ki­sel ürün­ler içe­ri­sin­de en çok za­yıf­la­tı­cı ve saç dö­kül­me­si­ni ön­le­yi­ci­ ürün­le­rin il­gi gör­dü­ğü­ne de­ği­nen Can şun­la­rı kay­det­ti: “Za­yıf­la­ma ila­cı di­ye bi­li­nen ürün­le­rin ana­liz­le­ri ya­pıl­dı­ğın­da için­den çok fark­lı mad­de­ler çı­ka­bi­li­yor. İçin­de iş­tah ke­si­ci ve uya­rı­cı ilaç­lar bi­le var. Bu yüz­den be­yin ka­na­ma­sı, kalp kri­zi ge­çi­rip ha­ya­tı­nı kay­be­den bir­çok ki­şi var.  İlaç yo­luy­la za­yıf­la­ma tıp­ta özel ko­şul­lar dı­şın­da as­la ka­bul edil­mez. Gü­nü­müz­de en çok pa­ra har­ca­nan sek­tör­ ilaç sek­tö­rü­dür. Bu ilaç­lar­la ‘za­yıf­la­ma ti­ca­re­ti­’ ya­pı­lı­yor de­ni­le­bi­lir.”

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,206 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,735 µs