En Sıcak Konular

Çocuğunuzun sesi kısılıyorsa dikkat

2 Nisan 2014 11:18 tsi
Çocuğunuzun sesi kısılıyorsa dikkat Eğer ço­cu­ğu­nu­zun se­si çok sık ara­lık­lar­la kı­sı­lı­yor ve­ya iki haf­ta­dan uzun sü­re­dir se­si kı­sık­sa mut­la­ka bu­nun ne­den­le­ri­nin araş­tı­rıl­ma­sı ge­re­ki­yor.

Ses kı­sık­lı­ğı, üst so­lu­num yo­lu en­fek­si­yon­la­rın­da sık­ça kar­şı­la­şılan ses tel­le­ri­nin ödem­len­me­siy­le or­ta­ya çı­kan bir du­rum. An­cak ba­zı ço­cuk­lar­da ses kı­sık­lık­la­rı en­fek­si­yo­na bağ­lı ol­ma­dan ge­li­şip 2 haf­ta­dan uzun sü­re­bi­li­yor. Bu du­rum­da mut­la­ka bir doktara başvurmalısınız.

Eğer ço­cu­ğu­nu­zun se­si çok sık ara­lık­lar­la kı­sı­lı­yor ve­ya iki haf­ta­dan uzun sü­re­dir se­si kı­sık­sa  mut­la­ka bu­nun ne­den­le­ri­nin araş­tı­rıl­ma­sı ge­re­ki­yor.

*Ço­cuk­la­rın ses tel­le­rin­de no­dül olur mu?

Ses te­li no­dül­le­ri, ses tel­le­ri­nin kö­tü, yan­lış kul­la­nıl­ma­sı, ses hij­ye­ni­ne dik­kat edil­me­me­si gi­bi ne­den­ler­le ge­li­şi­yor. No­dü­lün, as­lın­da vü­cu­dun ken­di­ni sa­vun­ma tep­ki­si ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Mo­no­men­te Dil, Ko­nuş­ma & Bi­rey­sel Ge­li­şim, Eği­tim ve Da­nış­man­lık Mer­ke­zi­’n­den Uzm. Dil ve Ko­nuş­ma Te­ra­pis­ti Öz­lem Ak­gün Bil­gi­li şun­la­rı söy­le­di: “Ses tel­le­ri, ye­te­rin­ce nem­len­di­ril­mez, aşı­rı zor­la­ma­lı ve çok faz­la kul­la­nı­lır­sa, vü­cut bu­ra­yı ko­ru­mak için da­ha faz­la do­ku üre­tir. Bu du­rum­da ses tel­le­ri üze­rin­de top­lu iğ­ne ba­şı bü­yük­lü­ğün­de çı­kın­tı­lar olu­şur. Ya­ni ses te­li no­dül­le­ri sa­nıl­dı­ğı gi­bi yal­nız­ca şar­kı­cı­lar­da, öğ­ret­men­ler­de gö­rü­len bir du­rum de­ğil­dir. İki ya­şın­da­ki ço­cuk­lar­da da­hi ses te­li no­dül­le­ri gö­rü­le­bil­mek­te­dir.” Öz­lem Ak­gün bu ko­nu­da­ki so­ru­la­rı­mı­zı ya­nıt­la­dı.

Ço­cuk­lar­da uzun sü­ren ses bo­zuk­luk­la­rı­nın ne­den­le­ri ne­ler­dir?

Ge­nel­lik­le, se­sin aşı­rı de­re­ce­de zor­lan­ma­lı ve çok faz­la kul­la­nıl­ma­sı ne­de­niy­le olu­şur. Çok yük­sek ses­le ko­nu­şan, sü­rek­li ba­ğı­ran, her şe­ye ağ­la­ya­rak tep­ki ve­ren ve çok faz­la ko­nu­şan ço­cuk­lar­da ses kı­sık­lık­la­rı da­ha çok gö­rü­lür. Ço­cu­ğun se­si­ni kö­tü kul­lan­dı­ğı dö­nem­ler­de ses kı­sık­lı­ğı da kö­tü­le­şir, an­cak se­si­ni yor­ma­dı­ğı dö­nem­ler­de ses kı­sık­lı­ğı ha­fif­ler.

İleride problemlere neden olur mu?

Ço­cuk­lar­da­ki ses bo­zuk­luk­la­rı­na en er­ken dö­nem­de mü­da­ha­le edil­me­li­dir. Ak­si tak­dir­de ço­cuk­ta ko­nuş­ma­ya iliş­kin yan­lış dav­ra­nış­lar gi­de­rek alış­kan­lık ha­li­ne dö­nü­şür. Bu ço­cuk­lar ye­tiş­kin­lik dö­nem­le­rin­de de yük­sek ses­le ko­nu­şan, se­siy­le ken­di­ni gös­ter­me­ye, ka­bul­len­dir­me­ye ça­lı­şan ki­şi­ler ha­li­ne ge­le­bil­mek­te­dir. Bu du­ru­mun ken­di­sin­de ve çev­re­sin­de ya­rat­tı­ğı olum­suz et­ki­le­ri fark ede­me­mek­te­dir. Bu­nun ya­nı sı­ra ko­nuş­ma dav­ra­nı­şı­nı de­ğiş­tir­me­di­ği için sü­rek­li dok­tor dok­tor do­laş­mak­ta, bir sü­rü ilaç te­da­vi­le­ri de­nen­mek­te ve ses kı­sık­lı­ğı ne­de­niy­le iş ha­ya­tın­da, sos­yal ya­şan­tı­sın­da sı­kın­tı­lar ya­şa­mak­ta­dır. Pek çok ki­şi ise so­ru­nun çö­zü­mü için cer­ra­hi te­da­vi­ye yö­nel­mek du­ru­mun­da kal­mak­ta­dır.

Er­gen­lik­te er­kek ço­cuk­la­rın se­si ne­den de­ği­şir?

Er­gen­lik­te­ki ses tel­le­ri­nin bağ­lı bu­lun­du­ğu gırt­lak kas­la­rı er­kek­ler­de öne doğ­ru dik açı ya­pa­cak şe­kil­de bü­yür, adem el­ma­sı de­nen çı­kın­tı olu­şur. Ses tel­le­ri uzar ve da­ha ka­lın bir ses çı­ka­ra­bi­le­cek özel­li­ğe ka­vu­şur. Kız­lar­da ise böy­le bir de­ği­şik­lik ol­ma­dı­ğın­dan kız­la­rın se­si ay­nı ka­lır­ken er­kek ço­cuk­la­rın se­si ka­lın­la­şır.

Bu du­rum dü­ze­lir mi?

Bazı erkek çocukları, kendi sesinde meydana gelen bu hızlı değişikliğe adapte olamaz ve ses tellerini doğal çalışma prensibine aykırı kullanır. Bu durum “püberfoni” ya da “mutasyonel falsetto” olarak adlandırılır. Mutasyonel falsetto, çok hızlı tedavi edilir. Zamanında müdahale edilmediğinde yetişkinlik döneminde dahi, kişi bu arada kalmış olan sesiyle konuşmaya devam edebilir.  Ergenlik döneminde ses tellerini doğru kullanmayı öğrenemeyen çocuklar, sosyal yaşantıda ciddi sorunlar yaşar, psikolojileri bozulur. Sesindeki sorun nedeniyle, arkadaş ortamlarına girmek istememe, derslere katılmama, ileri yaşlarda askere gitmek istememe, iş görüşmelerine gidememe, karşı cinsle duygusal ilişki kuramama gibi pek çok soruna yol açabilmektedir.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,816 µs