En Sıcak Konular

İltihaplı eklem romatizması hastalığına dikkat

25 Mart 2014 10:35 tsi
İltihaplı eklem romatizması hastalığına dikkat İç or­gan­la­rı da tu­tu­yor

Tipik belirtileri arasında sabah kalkıldığında ellerin yumruk yapılmakta ve çatal bıçak tutmakta zorlanması, diz veya ayak bileğinde ağrı ve şişlik bulunan romatoid artrit, önlem alınmazsa akciğerlerde, kalpte ve sinir sisteminde bozukluklara neden oluyor.

İil­ti­hap­lı ek­lem ro­ma­tiz­ma­sı ola­rak ad­lan­dı­rı­lan ve dün­ya­da en sık gö­rü­len il­ti­hap­lı ek­lem has­ta­lı­ğı olan “ro­ma­to­id ar­tri­t”, Tür­ki­ye­’de 350 bin ki­şi­de bu­lu­nu­yor. Prof. Dr. Ömer Ku­ru, ro­ma­tiz­mal has­ta­lık­la­rın vü­cu­dun des­tek ve ha­re­ket sis­te­mi olan ek­lem­le­ri, ke­mik­le­ri, kas­la­rı ve bağ do­ku­su­nu tu­tan has­ta­lık­lar ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, ro­ma­tiz­mal ra­hat­sız­lık­la­rın dün­ya­da en sık gö­rü­len has­ta­lık­la­rın ba­şın­da gel­di­ği­ni söy­le­di.

İç or­gan­la­rı da tu­tu­yor

Ba­zı ro­ma­tiz­mal has­ta­lık­la­rın iç or­gan­la­rı ve da­mar­la­rı da tu­ta­rak çe­şit­li ra­hat­sız­lık­la­ra ne­den ola­bi­le­ce­ği­ni be­lir­ten Ku­ru, şöy­le de­vam et­ti: “Ar­trit, ek­lem il­ti­ha­bı de­mek­tir ve ek­lem­de ağ­rı, şiş­lik, ısı ar­tı­şı ve fonk­si­yon kay­bı ile ka­rak­te­ri­ze­dir. Ro­ma­to­id ar­trit ya da halk ara­sın­da bi­li­nen adıy­la il­ti­hap­lı ek­lem ro­ma­tiz­ma­sı, dün­ya­da en sık gö­rü­len il­ti­hap­lı ek­lem has­ta­lı­ğı­dır.”

Ka­dın­lar­da da­ha sık gö­rü­lü­yor

Ek­lem ro­ma­tiz­ma­sı­nın ke­sin se­be­bi­nin bi­lin­me­di­ği­ni an­la­tan Ku­ru, şöy­le ko­nuş­tu: “Bu­gün ka­bul edi­len gö­rü­şe gö­re ge­ne­tik ola­rak yat­kın olan bi­rey­ler­de ara­ya çev­re­sel bir fak­tö­rün gir­me­si so­nu­cu has­ta­lı­ğın baş­la­dı­ğı ka­bul edil­mek­te­dir. Ro­ma­to­id ar­trit­te has­ta­lı­ğın or­ta­ya çı­kı­şın­da yüz­de 60 ora­nın­da ge­ne­tik fak­tör­ler, yüz­de 40 ora­nın­da da çev­re­sel fak­tör­ler et­kin­dir. Çev­re­sel fak­tör­ler­den en baş­ta ge­le­ni si­ga­ra­dır. Ro­ma­to­id ar­trit da­ha çok ka­dın­lar­da gö­rü­len bir has­ta­lık­tır. Has­ta­lık her yaş­ta gö­rü­le­bil­se de ge­nel­lik­le 30-50 yaş­la­rı ara­sın­da da­ha sık gö­rü­le­bi­li­yor.”

Er­ken ölüm ris­ki var

Has­ta­lı­ğın te­da­vi edil­me­me­si du­ru­mun­da iler­le­di­ği­ni ve ek­lem­ler­de şe­kil bo­zuk­luk­la­rı­na ne­den ola­bi­le­ce­ği­ni be­lir­ten Ku­ru, söz­le­ri­ni şöy­le sür­dür­dü:

“Fonk­si­yon ka­yıp­la­rı ve sa­kat­lık­la­ra yol aça­bi­lir. Has­ta­lık baş­la­dık­tan son­ra­ki 5 yıl için­de has­ta­la­rın yüz­de 20’sin­de iş gö­re­mez­lik olu­şa­bi­lir. Ça­lı­şan has­ta­lar iş­le­ri­ni la­yı­kıy­la ye­ri­ne ge­ti­re­mez­ler ve so­nun­da iş­le­ri­ni de­ğiş­tir­mek ya da kay­bet­mek du­ru­mun­da ka­lır­lar. Ro­ma­to­id ar­trit­te iş kay­bı ve sa­kat­lı­ğın ya­nı sı­ra önem­li bir so­run da bek­le­nen ya­şam sü­re­sin­de­ki azal­ma­dır. Bu has­ta­lar has­ta ol­ma­yan­la­ra gö­re 5-10 yıl da­ha er­ken ya­şa­ma ve­da eder­ler. Ölüm ne­den­le­ri­nin ba­şın­da ise kalp da­mar has­ta­lık­la­rı gel­mek­te­dir.”

Sabah tutulmaları hastalık belirtileri

Söz ko­nu­su has­ta­lı­ğın ek­lem­ler­de, özel­lik­le el­le­rin kü­çük ek­lem­le­rin­de ağ­rı ve tu­tuk­luk­la baş­la­dı­ğı­nı söy­le­yen Ku­ru, “Sa­bah kal­kıl­dı­ğın­da hastanın ellerini yumruk yapmakta, çatal bıçak tutmakta zorlanması tipiktir. Sabah tutukluğu olarak adlandırılan bu durum 1-2 saat sürer ve sonra yavaş yavaş açılır. Hastalık bazen hastanın diz veya ayak bileğinde ağrı ve şişlikle başlayabilir. Bir veya daha fazla ekleminde ağ­rı ve şiş­lik şi­ka­ye­ti olan­la­rın va­kit ge­çir­me­den dok­to­ra baş­vur­ma­la­rı çok önem­li­dir. Çün­kü ro­ma­to­id ar­trit­te er­ken dö­nem­de, ilk 3 ay­da ta­nı ko­nul­ma­sıy­la, has­ta­lı­ğı ba­şa­rı­lı bir şe­kil­de te­da­vi et­mek müm­kün­dü­r” di­ye ko­nuş­tu.

Kalbi de bozabilir

İl­ti­hap­lı ek­lem romatizmasının sistemik bir hastalık olduğunu ve eklemlerin dışında vücudun çeşitli yerlerine tutunabildiğini kaydeden Kuru, hastalığın gözlerde ve ağızda kuruluk yapabildiğini, bunun yanı sıra akciğerlerde, kalpte ve sinir sisteminde bozukluklara neden olduğunu be­lirt­ti.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ


Bu haber 1,459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,248 µs