En Sıcak Konular

Yorgunluğa besinlerle savaş açın

25 Mart 2014 09:55 tsi
Yorgunluğa besinlerle savaş açın Cemreler düştü, bahar geldi. Alerji, yorgunluk, stres, metabolizmada uyum problemleri de başladı. Kaslarımız ağrıyor, mutsuzluğumuz, unutkanlığımız, halsizliğimiz tavan yapıyor. Çare her zamanki gibi yine besinlerde.

Sa­bah­la­rı yor­gun uya­nı­yor, kas, ek­lem ağ­rı­la­rı­mız­la uğ­ra­şı­yo­ruz. Mi­de-ba­ğır­sak so­run­la­rı da ca­ba­sı. Bu du­rum iş per­for­man­sı­mı­zı ve ya­şam ka­li­te­mi­zi de et­ki­li­yor. Me­mo­ri­al Şiş­li Has­ta­ne­si Bes­len­me ve Di­yet Bö­lü­mü­’n­den Uz. Dyt. Mer­ve Yük­sek, sağ­lık­lı bes­le­ne­rek ba­har yor­gun­lu­ğu­nun et­ki­le­ri­ni azalt­ma­nın yol­la­rı ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı. Sö­zü Dyt. Yük­se­k’­e bı­ra­kı­yo­ruz...

Ye­şil, sa­rı, mor bes­le­nin

Ba­har ay­la­rı­na gi­rer­ken sin­di­ri­mi ko­lay ve ka­lo­ri­si dü­şük yi­ye­cek­ler­den olu­şan 3 ana ve 1-2 ara öğün tü­ke­til­me­li. Ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­nin güç­len­di­ril­me­si­ni sağ­la­yan ve ar­tan vi­ta­min-mi­ne­ral ih­ti­ya­cı­nın kar­şı­lan­ma­sı açı­sın­dan önem­li olan ko­yu ye­şil, sa­rı, tu­run­cu, kır­mı­zı, mor seb­ze ve mey­ve­ler ter­cih edil­me­li. Ge­ce­le­ri ağır ve yağ­lı ye­mek ye­me­me­ye özen gös­te­ril­me­li. Kı­zar­tıl­mış, ba­ha­rat­lı, asit­li, acı­lı, sa­la­mu­ra be­sin­ler­den uzak du­rul­ma­lı. Sı­vı tü­ke­ti­mi ar­tı­rıl­ma­lı, sağ­lık­lı bir ba­ğır­sak flo­ra­sı için pro­bi­yo­tik (ke­fir, pro­bi­yo­tik yo­ğurt) ve pre­bi­yo­tik (so­ğan, sa­rım­sak, ku­ru­bak­la­gil­ler vb.) özel­lik­te­ki be­sin­ler öğün­ler­den ek­sik edil­me­me­li.

Stre­se kar­şı B vi­ta­min­le­ri ve Ome­ga-3

Ba­har­da ar­tan stre­sin olum­suz et­ki­le­rin­den ko­run­mak için tam ta­hıl­lı ek­mek, ku­ru­bak­la­gil­ler, süt ürün­le­ri, kır­mı­zı et, ta­vuk, yu­mur­ta ve ye­şil yap­rak­lı seb­ze­ler gi­bi B gru­bu vi­ta­min­le­rin­den zen­gin gı­da­lar bes­len­me pla­nın­da mut­la­ka bu­lun­du­rul­ma­lı. Ome­ga-3 yağ asit­le­ri­nin stres hor­mon­la­rı­nı azal­tı­cı et­ki­si bu­lun­mak­ta­dır. Haf­ta­da 1-2 de­fa so­mon ba­lı­ğı tü­ke­til­me­li, her gün 2-3 ce­viz ve­ya 10-15 fın­dık ara öğün ola­rak ter­cih edil­me­li.

Ada­ça­yı, re­ze­ne için

Ba­har ay­la­rın­da yük­se­len ısı ve nem ile bir­lik­te vü­cut­ta sı­vı kay­bı ar­tar. Bu ne­den­le sı­vı tü­ke­ti­mi ar­tı­rıl­ma­lı, gün­de 2-3 lt (10-15 bar­dak) su içil­me­li­dir. Yük­sek mik­tar­lar­da alı­nan ka­fe­in kalp çar­pın­tı­sı­na ve vü­cut­ta su kay­bı­na ne­den ola­bi­lir. Kah­ve, çay, so­ğuk meş­ru­bat­lar, ka­ka­o ve ben­zer­le­ri gi­bi ka­fe­in­li içe­cek­ler azal­tıl­ma­lı, tok­sin­ler­den arın­mak için bit­ki çay­la­rı ter­cih edil­me­li. An­ti­ok­si­dan­lar­dan zen­gin olan ye­şil çay ve C vi­ta­mi­nin­den zen­gin kuş­bur­nu ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni kuv­vet­len­dir­mek­te­dir. Re­ze­ne ve ada­ça­yı mi­de-ba­ğır­sak sis­te­mi­ni ra­hat­lat­mak­ta, haz­mı ko­lay­laş­tır­mak­ta­dır. Me­li­sa ve pa­pat­ya ge­nel ra­hat­la­tı­cı özel­li­ği ile stres kay­nak­lı uy­ku­suz­luk du­rum­la­rın­da ter­cih edi­le­bi­lir. Gin­seng de yor­gun­luk his­si­ne kar­şı ener­ji ve­ri­ci özel­li­ğiy­le ba­har dö­ne­min­de ter­cih edi­le­bi­le­cek bit­ki çay­la­rın­dan­dır.

Bisiklete binin, uyuyun

Haf­ta­da 3 gün 45 da­ki­ka sü­rey­le ya­pı­la­cak tem­po­lu yü­rü­yü­şü içe­ren ak­tif bir ya­şam tar­zı be­nim­sen­me­li. Dü­zen­li eg­zer­siz yap­mak vü­cut ağır­lı­ğı­nın den­ge­len­me­si­ne, me­ta­bo­liz­ma­nın hız­lan­ma­sı­na, ki­şi­nin ken­di­si­ni da­ha sağ­lık­lı ve zin­de his­set­me­si­ne yar­dım­cı­dır. Yü­rü­yüş, ko­şu, bi­sik­let, yüz­me, dans gi­bi eg­zer­siz­ler ter­cih edil­me­li­dir. Her gün 6-8 sa­at uyu­ma­ya özen gös­te­ril­me­li.

Posanın olumlu etkileri

Posalı yiyecekler bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, tokluk süresini uzatır, kansere karşı korur. Özellikle mevsim geçişlerinde kabızlık gibi bağırsak problemlerine karşı posalı yiyecekler tercih edin. Yeterli posa tüketimini sağlamak için öğünlerde mutlaka sebze yemeği veya salata tüketmek, ekmek olarak da tam buğday, çavdar ya da tam tahıllı olanları seçmek önemli.  

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,267 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,992 µs