En Sıcak Konular

100 gebeden 2'sinde dış gebelik var

19 Mart 2014 10:09 tsi
100 gebeden 2'sinde dış gebelik var Ha­mi­le­lik mu­ci­ze­vi bir sü­reç. An­cak sü­reç, her za­man bu do­ğal sey­rin­de ol­mu­yor. Dış ge­be­lik­te de tıp­kı nor­mal ge­be­lik gi­bi be­lir­ti ve­ri­yor.

Dış gebeliğin dünyada her 100 gebeden 1-2’sinde görülen bir durum olduğuna dikkati çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sema Demirsoy, “Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim içine değil de, yüzde 95 oranında tüplere yerleşmesiyle ortaya çıkıyor. Döllenmiş yumurta, tüplerin dışında yumurtalıklara, rahim ağzına veya karın boşluğuna yerleşebiliyor” dedi.

Pek çok belirtisi var

Dış gebeliğin başlıca hangi belirtilerle ortaya çıktığına da değinen Dr. Sema Demirsoy, bu belirtileri de şöyle sıraladı: “Ani başlayan karın ağrısı, adet gecikmesi,kanama, bulantı-kusma, baş dönmesi-bayılma, tansiyon düşüklüğü, çarpıntı.” Dış gebeliğin birçok nedeni bulunduğunu söyleyen Dr. Sema Demirsoy bunları:

*Sıklıkla geçirilmiş enfeksiyonlar,

*Tüplerin doğumsal anomalileri,

*Geçirilmiş karın bölgesi ameliyatları (apandisit ameliyatı, yumurtalık kisti ve bağırsak ameliyatları),

*Tüplerde ve etrafında yapışıklıklara sebep olan hastalıklar (endometriozis, tüberküloz gibi)

*Tüp bebek tedavileri.

*Rahim içi araç (spiral) uygulamaları,

*Dış gebelik geçirmiş olmak,

*İleri yaş gebelik olarak sıraladı...

DÜŞÜKLE KARIŞABiLiYOR

Dış gebelik tanısının nasıl konulduğu hakkında bilgiler veren Dr. Sema Demirsoy, tanı için hastanın yakınmalarının yanı sıra, muayene, ultrasonografi ve laboratuvar testlerinin kullanıldığını söylüyor. Gebelik testi pozitif ancak rahim içinde gebelik kesesi olmayan hastalarda dış gebelik düşünüldüğünün altını çizen Dr. Sema Demirsoy, dış gebelik tanısıyla ilgili olarak şu bilgileri veriyor: “Ancak her zaman dış gebelik tanısı kolaylıkla konulamayabilir. Çünkü erken gebelik ve erken gebelik kaybı (düşük) ile karışabilir. Bu hastalarda da gebelik testi pozitiftir ancak rahim içinde gebelik kesesi izlenemeyebilir. Bunları ayırabilmek için kanda B-HCG testi isteyerek takip etmek gerekir. Düşük yapan hastada B-HCG değeri düşer dış gebelikte yükselir veya aynı kalır. Normal gebelikte ise yükselir ve 1500 mIU/ml değerinin üzerine çıkan değerde vajinal ultrasonografide gebelik kesesi rahim içinde izlenir.”

Yırtılma olduysa cerrahi gerekiyor

Dr. Demirsoy, hastada eğer dış gebelik nedeniyle yırtılma olmuşsa karın içinde kanama oluşacağını, bu durumda tedavisinin laparoskopi veya açık cerrahiyle yapılması gerektiğini vurguladı.

Dış gebelikte embriyonun yaşam şansı olmuyor

Ba­zen tüp­ler­de ve­ya yu­mur­ta­lık­lar­da da ge­be­lik ke­se­si ve em­bri­yo­nun ul­tra­so­nog­ra­fi ile iz­le­ne­bi­le­ce­ği­ne de­ği­nen Dr. Se­ma De­mir­soy, dü­şük ve dış ge­be­lik ay­rı­mı ya­pa­bil­mek için ra­him için­den ma­ter­yal alıp pa­to­lo­jik de­ğer­len­dir­me ya­pı­la­bi­le­ce­ği­ni be­lir­te­rek şun­la­rı söy­lü­yor:  “Ma­ter­yal­de ge­be­lik mah­su­lü var­sa dü­şük le­hi­ne­dir. La­pa­ros­ko­pi ile ta­nı ko­na­bi­lir. Ge­be­lik ke­se­si­nin yer­leş­ti­ği yer­de yır­tıl­ma olan has­ta­lar­da ul­tra­son­da ka­rın içi ka­na­ma iz­len­me­si ve kan gel­me­si de dış ge­be­lik ta­nı kri­ter­le­ri ara­sın­da yer alı­yor. Er­ken ta­nı an­ne­nin da­ha az za­rar gör­me­si açı­sından önemlidir. Dış gebelikte embriyonun yaşam şansı yoktur. Yerleştiği yerde yırtılmayı takiben oluşacak karın içi kanama nedeniyle annenin hayatı da tehlikeye girebilir. Gebeliğin ilk 3 ayındaki anne ölümlerinin en sık ne­de­ni­dir.”

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,894 µs