En Sıcak Konular

Ananas'ın uzmanlarca ispatlanmış faydaları

13 Mart 2014 10:02 tsi
Ananas'ın uzmanlarca ispatlanmış faydaları Ananasın faydaları

Osmanlı mutfağında tatlıyla ekşiyi bir arada sıklıkla kullanmışlardı. Aynı özellik diğer milletlerin mutfaklarında da bulunuyor.Lezzetli bir meyve olan ananasla yapılan yemeklerin tadına doyulmuyor. Özellikle tavuk etine çok yakıştığını söyleyebiliriz.


Ananas hem hayatımıza, hem de mutfağımıza oldukça geç girdi. 1980’den sonra başlayan açılımın sembolü “Çikita” markalı muzdu. Doksanlı yıllarda ise “ananas” Çikita’nın açtığı kapıdan girerek mutfaklarımıza konuk oldu. Ancak ananası Türkiye’nin gündemine yasa dışı dinlenen bir telefon görüşmesi soktu. Ben de buradan yola çıkarak size ananaslı yemek tarifleri vermek istedim.

Bilen bilir, bilmeyenler de bizden öğrensin: Osmanlı mutfağında meyvenin sebze ve etle buluştuğu, hemhâl olduğu pek çok yemek vardır. Bu yemeklerin hepsi de birbirinden güzeldir. Ananasla eğer Osmanlı döneminde tanışmış olsaydık eminim pek çok yemeğin ve tatlının değişmez      malzemesi olurdu.

MEYVEYİ ZIRH GİBİ SARIYOR

Önce ananasla ilgili kısa bilgiler vereyim, ardından da parmaklarınızı yiyeceğiniz nefis güzellikte bir yemek tarifi yapayım istedim. Ananas sıcak iklimlerin serinletici meyvelerindendir ve yalnızca tadıyla değil görünümüyle de çok "şık"tır. İnce ince işlenmiş içindeki meyveyi bir zırh gibi sarıp sarmalayan hayli sert bir kabuğu vardır. Alıştıktan sonra keskin bir bıçakla bu şık kabuğu soymak hiç de zor değildir.

Ananasın anavatanı Güney Amerika’dır. Güzel kokulu ve bol suludur. Avrupalı gezginler görüntüsünü çam kozalağına benzettikleri için, bizim dilimize çam elması olarak çevrilen "pineapple" adını vermişlerdi. Fakat günümüzde "ecnebiler" bu adı kullansalar da ağırlıklı olarak "orijinal dilindeki" adla, yani ananas olarak kabul görmüştür. Türkçe'de de bu şekilde benimsenmiş ve sözlüklerde ananas olarak 1938 yılında yerini almıştır.

YAPRAKLARI KOYU YEŞiL OLANLARI SEÇiN

Üretiminde Hindistan'ın başı çektiği ananasın faydaları saymakla bitmiyor. O yüzden de sağlığımız için önemi büyük. Vücudumuz için gerekli olan 16 çok değerli minerali bulundurur. Yağ içermiyor, bol lifli olduğu için zayıflamaya yardımcı olduğu söyleniyor.

Uzmanların araştırmaları sonucunda kanser hastalığının önlenmesinde önemli olduğu tespit edilmiş. Yine içerdiği enzimler sayesinde özellikle et yemeklerinde kullanılarak etlerin daha kolay sindirilmesini sağlıyormuş. Özellikle hanımlar şimdi diyeceklerimize dikkat etsin, bir numaralı düşmanları olan selülitleri "def" etme konusunda oldukça başarılıymış. Satın alırken üzerinde bir demet gibi görünen yapraklarının koyu yeşil olmasına dikkat ederseniz tazesini almış olursunuz.

Ancak "her güzelin bir kusuru" var, tabiatıyla ananasın da: Özellikle kan pıhtılaşması için kullanılan kan inceltici ilâç kullananlar çok dikkatli olmalı. Suyu şekerli olduğu için şeker hastalarının içmemesi öneriliyor. Fazla tüketildiğinde ise alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyormuş o yüzden de azı karar çoğu zarar meyvelerden, aman dikkat.

KURUSUNU HER MEVSİM ALABİLİRSİNİZ

Ananasın hemen her mevsim tazesini de, konservesini de bulmak mümkün. Benim tercihim tazesinden yana. Özellikle Uganda ananasının tadına doyulmuyor. Özellikle bunun altını çizelim. Unutmadan söyleyelim, bir de kurutulmuş olanları var. Pek çok kuruyemişçide kilosu 30 lira civarında satılıyor. Bizim de yabancısı olmadığımız kuru meyveler gibi çerez olarak tüketiliyor. Kurutma esnasında ananas dilimlerinin üzerine limon sürüldüğü, daha  sonra da pudra şekeri serpildiği söyleniyor. Tattığınızda bunu anlayabiliyorsunuz. O bakımdan kurutulmuşu ile tazesi arasında tat açısından "nektar nektar" fark var, bunu da bir not olarak hatırlatmakta fayda görüyorum.

Ananasla  gecikmeli tanışıklık, onu yemeklerimize ortak etmedik. Ama bu olmayacağı anlamına gelmemeli, hamsi balığından, domatesten, patlıcandan tatlı yapan "bir ırkın ahvadı" ananastan neler yapmaz diyerek bütün "ilgilileri", yepyeni ananaslı yemekler üretmek için mutfağa davet ediyoruz. Etle, tavukla yemeğini yapın. İrmikle buluşturup yepyeni lezzetlere yelken açın. Afiyet, şifa olsun.

MALZEMELER

2 kişi için

1 tavuk göğsü ( kuşbaşı doğranmış )

1,5 yemek kaşığı tereyağı

2 dilim doğranmış ananas

2 adet taze soğan

4 adet kiraz domates

1 adet yeşil biber

1/2 kırmızı biber

4 adet mantar

3 çay kaşığı kimyon ya da köri (arzuya göre )

2 çorba kaşığı krema

YAPILIŞI

Tereyağı eriyip tava iyice kızdığında tavukları koyun, üzerlerine köri  ya da kimyonu ekleyip hızlı hızlı karıştırarak 6-7 dakika yüksek ateşte pişirin. Daha sonra ince ince dilimlenmiş mantarları ekleyin ve 2-3 dakika daha pişirin. Biber, tuz, soğan, ananas ve domatesleri ilave ettikten sonra ara ara karıştırarak 5-6 dakika daha pişirin. En son kremayı tavaya boşaltıp 2-3 dakika da böyle pişirin. Afiyet olsun

METİN OKUTAN - BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    15,171 µs