En Sıcak Konular

Kan şekerini düşüren 5 beslenme hatası

13 Mart 2014 09:46 tsi
Kan şekerini düşüren 5 beslenme hatası Bes­len­me ve Di­yet Uz­ma­nı Ol­cay Ba­rış kan şe­ke­ri­nin düş­me­si­ne yol açan bes­len­me ha­ta­la­rı­nı ve kan şe­ke­ri­ni den­ge­de tut­ma­nın püf nok­ta­la­rı­nı an­lat­tı.

Glikoz düzeyinin çok düşük olması tehlikeli bir durum. Çünkü beyin tek enerji kaynağı olarak sürekli glikoza, bir başka deyişle ‘kan şekerine’ bağımlı oluyor. Kan şekeri düştüğünde göz kararması, bayılma atakları, halsizlik, baş dönmesi ve titreme gibi sonuçlar ortaya çıkabiliyor

Dün­ya­da her ge­çen gün un­lu, şe­ker­li, doy­muş yağ­lar­dan zen­gin gı­da­la­rın, şe­ker ve­ya fruk­toz içe­ren içe­cek­le­rin ve fast fo­od tü­rü be­sin­le­rin tü­ke­ti­mi­nin art­ma­sı­na pa­ra­lel ola­rak  obe­zi­te  ve Tip 2 di­ya­be­tin gö­rül­me ora­nı yük­se­li­yor. Tip 2 di­ya­bet ge­liş­me­den ön­ce olu­şan aşı­rı in­sü­lin sal­gı­sı so­nu­cun­da da hi­pog­li­se­mi,  bir baş­ka de­yiş­le kan şe­ke­ri dü­ze­yi­nin 70 mg/dl ve­ya al­tı­na düş­me­si tab­lo­su ge­li­şi­yor.  Pe­ki ama han­gi bes­len­me ha­ta­la­rı hi­pog­li­se­mi­ye ne­den olu­yor? Acı­ba­dem Ba­kır­köy Has­ta­ne­si Bes­len­me ve Di­yet Uz­ma­nı Ol­cay Ba­rış kan şe­ke­ri­nin düş­me­si­ne yol açan bes­len­me ha­ta­la­rı­nı ve kan şe­ke­ri­ni den­ge­de tut­ma­nın püf nok­ta­la­rı­nı an­lat­tı.   

HATA  1

Sık bes­len­mek ye­ri­ne, vü­cu­du aç bı­rak­mak, öğün at­la­mak


Za­ma­nın­da ye­nil­me­si ge­re­ken öğü­nün at­lan­ma­sı, ge­cik­ti­ril­me­si ve­ya ara öğün­le­rin at­lan­ma­sı kan şe­ke­ri dü­şük­lü­ğü­ne se­bep ola­rak hal­siz­lik, baş ağ­rı­sı, tit­re­me, ter­le­me, çar­pın­tı ve kon­san­tras­yon güç­lü­ğü gi­bi ya­kın­ma­la­ra se­bep ola­bi­li­yor.

DOĞRUSU

 Öğün­le­ri­niz ara­sın­da en faz­la 3 sa­at ol­sun:  Aç­lık atak­la­rı­nı kon­trol al­tı­na al­ma­nız ge­re­ki­yor. Bu­nun için aç­lık his­si­ne gö­re de­ğil, saa­te gö­re bes­le­nin. Uyan­dık­tan iti­ba­ren bel­li ara­lık­lar­la 3 ana öğün, 3 de ara öğün ya­pın ve öğün­ler ara­sı­nın en faz­la 3 sa­at ol­ma­sı­na dik­kat edin. Öğ­le ve ak­şam ye­me­ği­ni­zin ara­sı uzun­sa, bir ara öğün da­ha ek­le­yin. Böy­le­ce in­sü­lin hor­mo­nu düz­gün sa­lı­nır ve kan şe­ke­ri­ sa­bit dü­zey­de ka­lır.

HATA 2

Şekerleme ve fastfood tarzında beslenmek


Çi­ko­la­ta, pas­ta ve fast fo­od ti­pi be­sin­ler­den uzak du­run.  Çün­kü bu be­sin­ler­de bu­lu­nan ba­sit şe­ker ile yağ, kan şe­ke­ri­ni hız­lı bir şe­kil­de yük­se­lip da­ha son­ra  bir an­da düş­me­si­ne se­bep olu­yor.

DOĞRUSU

Ba­sit şe­ker ye­ri­ne komp­leks şe­ker­li be­sin­le­ri tü­ke­tin: Ba­sit şe­ker­ler ko­lay sin­di­ri­li­yor, hız­la ka­na ka­rı­şı­yor­lar. İn­sü­lin hor­mo­nu­nu sa­lı­mı­nı art­tı­ra­rak hız­la kan şe­ke­ri­ni dü­şü­rü­yor. Bu­nun ak­si­ne komp­leks şe­ker­le­rin sin­di­rim­le­ri uzun sür­dü­ğü için kan şe­ke­ri­ni hız­la yük­selt­mi­yor. Kı­zart­ma ye­ri­ne ız­ga­ra, haş­la­ma, fı­rın­da ha­zır­la­nan yi­ye­cek­le­ri tü­ke­tin. Ba­sit şe­ker (çi­ko­la­ta, şe­ker, je­li­bon) ye­ri­ne komp­leks şe­ker içe­ren tam ta­hıl­lı ek­mek, bul­gur pi­la­vı, ke­pek­li ma­kar­na, mey­ve, bak­li­yat ve pro­te­in­li ürün­le­ri ter­cih edin.

HATA 3

Düşük kalorili şok diyetler

Çok dü­şük ka­lo­ri­li di­yet plan­la­rı baş ağ­rı­sı, baş dön­me­si ve aç­lık atak­la­rı­na se­bep ola­bi­li­yor. Aç­lı­ğı aç­lık­la ter­bi­ye et­me­yin. Hi­pog­li­se­mi­de amaç hi­pog­li­se­mi­nin ne­de­ni­ni be­lir­le­yip te­da­vi et­mek ol­ma­lı. Bu ya­pıl­ma­dan baş­la­nı­lan bi­linç­siz di­yet­ler yal­nız­ca baş ağ­rı­sı ve yor­gun­luk yap­mak­la kal­mı­yor, ay­nı za­man­da pa­nik atak nö­bet­le­ri­ne de yol açı­yor.

DOĞRUSU

Dü­şük ka­lo­ri­li di­yet­ler as­la uy­gu­lan­ma­yın: Di­yet ki­şi­ye özel­dir. Bu ne­den­le ener­ji, pro­te­in, yağ ve kar­bon­hid­rat den­ge­si ih­ti­ya­cı­nı­za gö­re dü­zen­le­nip bes­len­me pla­nı ona gö­re uz­man ta­ra­fın­dan oluş­tu­rul­ma­lı.

HATA 4

Aç karnına egzersiz yapmak


Eg­zer­siz kan şe­ke­ri kon­tro­lün­de fay­da sağ­lı­yor. An­cak aç kar­nı­na ya­pıl­dı­ğın­da  göz ka­rar­ma­sı ve baş dön­me­si olu­şa­bi­li­yor.

DOĞRUSU

Eg­zer­siz ön­ce­sin­de sağ­lık­lı atış­tı­rın: Eg­zer­si­ze git­me­den 45-60 da­ki­ka ön­ce mut­la­ka ke­pek­li ek­mek, pey­nir, mey­ve ve­ya süt, di­yet bis­kü­vi, 10 fın­dık gi­bi den­ge­li bir öğün ya­pın.

HATA 5

Kafein miktarına dikkat etmek


Ka­fe­in gli­koz den­ge­si­ni ye­ni­den ka­zan­mak için yar­dım et­me­si­nin dı­şın­da bu du­ru­mun kö­tü­leş­me­si­ne de ne­den ola­bi­li­yor.

DOĞRUSU

Sı­nır­lı mik­tar­da tü­ke­tin: Kah­ve, çay ve çi­ko­la­ta­lı içe­cek­ler­den de ka­çı­nıp sı­nır­lı sa­yı­da tü­ke­tin.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,127 µs