En Sıcak Konular

Çocukların beslenmesinde sinsi tehlike

12 Mart 2014 10:07 tsi
Çocukların beslenmesinde sinsi tehlike Çocukların beslenmesinde sinsi tehlike: Oksidasyon

Modern çağın olumsuz getirileri arasında soluduğumuz havadan tarladaki ürüne kadar pek çok şey sayılabilir. Bu da özellikle çocuk sağlığında alerjik hastalıklarda artış başta olmak üzere; diyabet, çölyak, haşimoto ve hatta kanser gibi pek çok kronik hastalığa davetiye çıkarıyor. Prof. Dr. Yonca Tabak, bu hastalıklardan korunmak için vücudun antioksidan savunma sistemini güçlendirecek besinlerin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti.  

Oksidasyonun dokularda bir elmanın kararmasını andıran bir etki yarattığını söyleyen Prof. Dr. Yonca Tabak, vücudun bu hasardan korunmak için kendi antioksidan savunma sistemlerini var ettiğini, ancak oksidasyon yükü çok fazla olduğunda da bu savunma mekanizmasının etkisiz kaldığını ve bu nedenle antioksidan savunma sistemini güçlendiren besinlerin bolca tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor

Bit­ki­sel gı­da­la­rın an­ti­ok­si­dan özel­li­ği­nin hay­van­sal gı­da­la­ra gö­re da­ha faz­la ol­du­ğu­nu bil­di­ren Ta­bak, “Bes­len­me ter­cih­le­ri bit­ki­sel kay­nak­lar­dan ya­pı­lır, hay­van­sal gı­da­lar da­ha az tü­ke­ti­lir­se ve hay­van­sal gı­da­la­rın için­de de en az atık üre­ten­ler se­çi­lir­se vü­cu­dun ok­si­dan-an­ti­ok­si­dan den­ge­si ye­ri­ne otu­rur ve ba­ğı­şık­lık sis­te­mi güç­le­ni­r” açık­la­ma­sın­da bu­lun­du.

Do­ku ha­sa­rı­nın önü­ne geç­mek için

Vü­cut­ta­ki do­ku ha­sa­rı­nın se­bep ol­du­ğu aler­jik ve kro­nik has­ta­lık­la­ra kar­şı an­ti­ok­si­dan yö­nün­den zen­gin be­sin­le­rin ter­cih edil­me­si­nin öne­mi­ne dik­kat çe­ken Prof. Dr. Yon­ca Ta­bak; ço­cuk bes­len­me­sin­de mev­si­min­de olan ta­ze mey­ve ve seb­ze­le­re yer ve­ril­me­si ge­rek­ti­ği­ni be­li­te­rek, bir ço­cu­ğun ha­vuç, ye­şil, sa­rı, kır­mı­zı dol­ma­lık bi­ber, ye­şil ıs­pa­nak, se­mi­zo­tu, ka­ra­la­ha­na gi­bi seb­ze­le­ri, fın­dık, ce­viz, ba­dem gi­bi ku­ru­ye­miş­le­ri, no­hut, mer­ci­mek, ku­ru fa­sul­ye gi­bi bak­la­gil­le­ri ve tam ta­hıl gibi bitkisel gıdaları her gün dengeli bir şekilde tüketmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yonca Tabak sözlerine şöyle devam etti: “Süt ürünleri içerisinde keçi sütünden yapılmış yoğurt, ayran gibi mayalı süt ürünlerini, peynir olarak eski yağlı peynir yerine taze yumuşak peynirleri, kırmızı et yerine balık ve tavuk etinin tercih edilmesi vücutta oksidan doku hasarını azaltacaktır. Yağ seçiminde katı margarin, ayçiçek ve mısırözü yağı yerine zeytin­ya­ğı ter­cih edil­me­si bir­çok kro­nik has­ta­lık­tan ko­ru­ya­cak­tı­r.”

Oksidan en yoğun şekerde bulunuyor


Doku hasarına neden olan oksidanın en yoğun şekerde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, “Çocuk beslenmesinde tatlıların haftada 1 veya 2’den çok yer almaması gerektiği uyarısında bulunarak, “Çocuklara bol su içme alışkanlığı kazandırılmalı, vücutta yoğun oksidan atık oluşturan kafein içeren kakaolu, çikolatalı gıda, kola ve boyalı gazlı içeceklerden uzak durmaları sağlanmalıdır” diye konuştu.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,138 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,054 µs