En Sıcak Konular

Kadınlar depresyonda!

11 Mart 2014 10:50 tsi
Kadınlar depresyonda! Türkiye'de kadınların yüzde 12'si depresyonda

Türkiye’de kadınların yüzde 12'sinin depresyonda olduğu belirlendi. Şiddete maruz kalma ve yoksulluk kadınların, depresyona girmesine sebep oluyor.


Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı'nın Tür­ki­ye'nin ruh sağ­lı­ğı­na yö­ne­lik yap­tı­ğı araş­tır­ma­da ka­dın­la­rın yüz­de 12'si­nin, er­kek­le­rin­se yüz­de 6'sı­nın dep­res­yon­la mü­ca­de­le et­ti­ği or­ta­ya çık­tı. Araş­tır­ma­da, ka­dı­nların dep­res­yo­na gir­me­si­ne şid­de­te ma­ruz kal­ma ve yok­sul­lu­ğun et­ki­li ol­du­ğu be­lir­len­di. İncelemede dep­res­yo­nun ya­şa gö­re or­ta­ya çık­ma sık­lı­ğı­na da yer ve­ril­di.

15-24 yaş ara­lı­ğın­da­ki er­kek­ler­de dep­res­yon gö­rül­me ora­nı yüz­de 2,1 iken ay­nı yaş gru­bun­da­ki ka­dın­lar­da yüz­de 4,4 ol­du­ğu sap­tan­dı. 25-34 ya­şın­da­ki er­kek­ler­in yüz­de 2,6’sında görülen depresyon aynı yaş gru­bun­da­ki ka­dın­lar­da yüz­de 6,8 çıktı.  

YAŞ İLERLEDİKÇE HAS­TA­LIK AR­TI­YOR

Araş­tır­ma­da her iki cin­si­yet­te ya­şın iler­le­me­si ile ruh sağ­lı­ğı prob­le­mi­nin art­tı­ğı göz­len­di. 45-54 yaş ara­lı­ğın­da olan er­kek­le­rin yüz­de 2,3'ü, ka­dın­lar­ınsa yüz­de 7,4’ü depresyondan muzdarip. 65-74 ya­ş grubunda erkeklerin yüz­de 3,4 ka­dın­larınsa yüz­de 6,5’i depresyon hastası  ol­du­ğu tes­pit edil­di.

KADIN İKİNCİ SINIF İNSAN MUAMELESİ GÖRÜYOR          

Ga­zi Üni­ver­si­te­si Tıp Fa­kül­te­si Psi­ki­yat­ri Ana Bi­lim Da­lı öğ­re­tim üye­si Doç. Dr. Bur­ha­net­tin Ka­ya, ka­dın­lar­da dep­res­yo­nun da­ha faz­la gö­rül­me­si­ni de­ğer­len­dir­di. Ka­ya, top­lum­da­ki cin­si­yet eşit­siz­li­ği­nin önem­li bir fak­tör ol­du­ğu­nu belirterek, "Ka­dın­lar top­lum­da ikin­ci sı­nıf in­san mu­ame­le­si gö­rü­yor. Söy­le­dik­le­ri dik­ka­te alın­mı­yor. Bu sos­yal et­ken­ler ka­dın­la­rı da­ha faz­la et­ki­li­yor" de­di.

Türkiye Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörleri Sıklığı Araştırması’na göre toplumun yüzde 9'unun depresyonda olduğu ortaya çıktı. Araştırmada yüzde 8,6 ile en fazla depresyonda olan kadın İç Anadolu'da  en az  depresyonda olan kadın yüzde 3,8'le Doğu Marmara'da bulunuyor.

SELVİ ÇELİK- BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,077 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,397 µs