En Sıcak Konular

Brokoliyi sofranızdan eksik etmeyin

6 Mart 2014 11:00 tsi
Brokoliyi sofranızdan eksik etmeyin Brokoliyi haftanın 4-5 günü sofranızdan eksik etmeyin

Sağ­lık­lı ve bi­linç­li bes­le­ne­rek zin­de bir emek­li ola­bi­lir­si­niz! Da­ha ha­re­ket­li ve fit ol­mak için ba­zı kü­çük ama et­ki­li yön­tem­ler­den ya­rar­la­na­bi­lir­si­niz: Ek­me­ği­ni­zi al­mak için fı­rı­na ken­di­niz gi­din. To­run­la­rı­nız­la oy­na­yın. Çö­pü­nü­zü ken­di­niz atın.

Emek­li­lik dö­ne­min­de; sos­yal bu­luş­ma­la­rın art­tı­ğı, ken­di­ni­ze ait vak­ti­ni­zin ol­du­ğu bir sü­reç baş­lı­yor. Bu dö­ne­mi ke­yif­li ve ka­li­te­li ge­çir­mek için ise bi­linç­len­mek şart. Me­di­cal Park Göz­te­pe Has­ta­ne­si Bes­len­me ve Di­yet Uz­ma­nı Gi­zem Ke­ser­vu­ran, “Bu dö­nem­de bes­len­me­nin sağ­lık ya­tı­rı­mı­nız ol­du­ğu­nu unut­ma­yın. Zi­ra; aza­lan fi­zik­sel ak­ti­vi­te, de­ği­şen ya­şam şek­li ve de­ğiş­me­yen mut­fak­la­rı­mız be­ra­be­rin­de sağ­lık prob­lem­le­ri­ni ge­ti­ri­yo­r” uya­rı­sın­da bu­lun­du. İş­te Ke­ser­vu­ra­n’­ın öne­ri­le­ri...

SEBZELER FIRINA

Mutfaklardaki şeflerimiz kadınların yanında erkeklerin de yerlerini aldığı emeklilik döneminde, işe mutfaktan başlayalım. Öncelikle pişirme şekillerine özen gösterin. Kızartma, kavurma gibi sağlıksız, yanlış uygulamalar yerine; fırın, buğulama, buharda pişirme ve ızgara yöntemlerini kullanın.

YEŞİL ÇAY TÜKETİN

Öğün araları, yemek sonrası, gün içinde tüketmek üzere yanınızda yeşil çay bulundurun. Yeşil çay; kanser hücrelerinin gelişmesini önler, vücudun insülin duyarlılığını arttırır, diyabet riskini azaltır ve yağ yakım metaboliz­ma­sı­na yar­dım­cı olur.

POSAYI ÖNEMSEYİN

Kalp hastalıklarından ve diyabetten korunmak için sofranızda posa zengini kurubaklagillere yer verin; özellikle yeşil mercimek mutlaka haftada 3 öğün tüketin. Posa, vücudumuzda elektrik süpürgesi gibi davranır; hem sindirim sisteminin sağlıklı, düzenli çalışmasını hem de kan kolesterol seviyelerini dengeler.

En besleyici sebze Brokoli

Bro­ko­li; en bes­le­yi­ci seb­ze­ler ara­sın­da al­tın ma­dal­ya­yı alır. Por­ta­kal­dan da­ha yük­sek mik­tar­da C vi­ta­mi­ni ve 1 bar­dak süt­ten da­ha yük­sek mik­tar­da kal­si­yum içe­rir. Has­ta­lık­la­ra kar­şı kal­kan oluş­tu­rur, kan­ser­den ko­rur, ke­mik eri­me­si­ni ön­ler. Bro­ko­li mut­la­ka bu­har­da piş­miş ol­ma­lı; ak­si hal­de ya­rar­lı et­ki­le­ri­ni kay­be­der. Bro­ko­li, haf­ta­nın 4-5 gü­nü sa­la­ta, gar­ni­tür, ye­mek, çor­ba şek­lin­de sof­ra­lar­da ye­ri­ni al­ma­lı. Bro­ko­li ve kar­na­ba­har kan­se­re kar­şı ko­ru­yu­cu özel­lik­le­riy­le ön pla­na çı­kar­ken, so­ğa­nın ise ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni güç­len­di­ri­ci özel­li­ğin­den fay­da­la­nı­yo­ruz.

Emek­li­lik­te fit ol­mak için öneriler

*Kah­val­tı ön­ce­si tam buğ­day ek­me­ği­ni­zi al­mak için fı­rı­na gi­din.

*Bil­gi­sa­yar kul­la­nı­yor­sa­nız; her sa­at ba­şı en az 15 da­ki­ka­lık eg­zer­siz mo­la­sı ve­rin, kal­kın ev için­de yü­rü­yün ve be­li­ni­zi es­ne­tin.

*To­run­la­rı­nız­la oy­na­yın.

*Za­man za­man çö­pü­nü­zü ken­di­niz atın.

*Bah­çe­niz var­sa ve im­ka­nı­nız var­sa; ta­ze seb­ze ve ye­şil­lik ye­tiş­ti­rin.

*TV sey­re­der­ken ev iş­le­ri­ni­zi ya­pın

*Cep te­le­fo­nu ile ko­nu­şur­ken otur­ma­yın, ev için­de ge­zi­nin.

*Bul­ma­ca çö­zün.

*Asan­sör ye­ri­ne mer­di­ven kul­la­nın.

*Dı­şa­rı­da ya­pa­ca­ğı­nız iş­ler­de müm­kün ol­duk­ça yü­rü­yün, top­lu ta­şı­ma ve özel araç­la­rı­nı­zı çok ge­rek­me­dik­çe kul­lan­ma­yın.

*Evi­ni­zi ye­ni­den dü­zen­le­yin, de­ko­re edin

*Alış­ve­riş yap­mak için bü­yük mar­ket­le­ri ter­cih edin ki alış­ve­riş ara­ba­nız­la re­yon­la­rı da­ha çok do­la­şın.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,108 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,828 µs