En Sıcak Konular

Hamilelikte yapılan 7 hata

6 Mart 2014 10:45 tsi
Hamilelikte yapılan 7 hata Hamilelikte asla yapmamanız gereken 7 beslenme hatası

Kahvaltı yapmadan güne başlamak, iki kişilik beslenmek, kahve tüketimini abartmak ya da yetersiz su tüketmek... Bu tür beslenme hataları masum gibi görünseler de bebeğin hem zihinsel hem bedensel sağlığını tehdit edebiliyor.

Ba­zen, önem­siz gi­bi gör­dü­ğü­müz bes­len­me ha­ta­la­rı­nı yap­mak­tan da du­ra­mı­yo­ruz. Oy­sa ha­mi­le­lik­te sağ­lık­lı bes­len­mek; be­be­ğin bü­yü­yüp ge­liş­me­si ve dün­ya­ya sağ­lık­lı bir şe­kil­de gel­me­si için çok önem­li. Acı­ba­dem Ful­ya Has­ta­ne­si Bes­len­me ve Di­yet Uz­ma­nı Mü­ge Öz­yurt Şa­fak be­be­ğin sağ­lık­lı ge­li­şi­mi için as­la ya­pıl­ma­ma­sı ge­re­ken “7 bes­len­me ha­ta­sı­nı­” sı­ra­la­dı:

1) İki kişilik beslenmek


Ya­pı­lan ça­lış­ma­lar; an­ne ada­yı­nın ye­ter­li ve den­ge­li bes­len­di­ği tak­dir­de ha­mi­le­li­ğin 20. haf­ta­sı­na ka­dar ek bir ener­ji alı­mı­na ge­rek ol­ma­dı­ğı­nı gös­te­ri­yor. Bu ne­den­le “İ­ki ki­şi­lik bes­len­me­li­yi­m” gi­bi dü­şü­nüp ih­ti­ya­cı­nız­dan faz­la ye­me­yin.

Doğ­ru­su: Ha­mi­le­lik dö­ne­min­de ide­al ki­lo alı­mı­nız 11 - 15 ki­lo ara­lı­ğın­da ol­ma­lı. Bu­nun için ye­ter­li ve den­ge­li bes­len­me­ye dik­kat edin.

2) Fazla kahve tüketmek


Kah­ve tü­ke­ti­mi­ni abart­ma­yın. Çün­kü ka­fe­in pla­sen­ta ara­cı­lı­ğıy­la be­be­ği­ni­ze ge­çi­yor. Be­be­ği­ni­zin ka­fe­ini me­ta­bo­li­ze et­me ye­te­ne­ği ise ol­duk­ça az­dır. An­ne kar­nın­da faz­la mik­tar­da ka­fe­ine ma­ruz ka­lan be­bek­le­rin be­yin ge­li­şi­mi­nin olum­suz et­ki­len­di­ği yö­nün­de ça­lış­ma­lar var. Kah­ve, ko­la­lı-gaz­lı içe­cek­ler, si­yah çay, ye­şil çay, ka­ka­o, çi­ko­la­ta ve ener­ji içe­cek­le­ri ka­fe­in içe­ri­yor­lar.

Doğ­ru­su: Eğer kah­ve­den vaz­ge­çe­mi­yor­sa­nız gün­de 1 Türk kah­ve­si ve­ya nes­ca­fe ile sı­nır­lan­dı­rın.

3) Kalori hesabı yapmak

Pek çok an­ne ada­yı gün­lük ener­ji alı­mı­nı tut­tur­mak ve bu sa­ye­de ki­lo alı­mı­nı kon­trol ede­bi­le­ce­ği­ni dü­şü­ne­rek ka­lo­ri he­sa­bı ya­pı­yor. Ha­mi­le bir an­ne ada­yı gün­de 1800 - 2000 ka­lo­ri­lik ener­ji­ye ih­ti­yaç du­yu­yor. An­cak bu­nu tüm be­sin grup­la­rı­nı tü­ke­te­rek al­ma­lı­sı­nız.

Doğ­ru­su: Ha­mi­le­lik­te ye­dik­le­ri­ni­zin ka­lo­ri­sin­den çok ka­li­te­si önem­li. Bu ne­den­le ka­lo­ri he­sa­bı yap­mak ye­ri­ne sağ­lık­lı ye­mek se­çim­le­ri ya­pın.

4) Kah­val­tı yap­ma­mak

Kah­val­tı ge­ce uzun sü­ren aç­lık­tan son­ra gü­nün en önem­li öğü­nü­dür. Kah­val­tı yap­maz­sa­nız ken­di­ni­zi yor­gun ve hal­siz his­se­der­si­niz. Kan şe­ke­ri­niz­de­ki ani iniş ve çı­kış­lar da be­be­ği­ni­zin ye­ter­li ener­ji al­ma­sı­nı en­gel­ler.

Doğ­ru­su: Kah­val­tı­nız­da tam buğ­day ek­me­ği, yu­mur­ta, pey­nir ve mev­sim ye­şil­lik­le­ri ol­ma­sı­na özen gös­te­rin.

5) Öğün atlamak

Ba­zen yo­ğun­luk­tan öğün at­la­na­bi­li­yor. An­cak unut­ma­yın ki ha­mi­le­lik­te kan şe­ke­ri se­vi­ye­le­ri ço­ğun­luk­la düş­me­ye me­yil­li olu­yor. Be­be­ği­niz si­zin kan şe­ke­ri­niz­den bes­le­ni­yor. Öğün at­lar­sa­nız kan şe­ke­ri­niz dü­şer, be­be­ği­niz ih­ti­ya­cı olan ener­ji­yi ala­maz.

Doğ­ru­su:  Ha­mi­le­lik dö­ne­min­de sık ara­lık­lar­la bes­le­nin. Öğün­le­ri­ni­zi 3 sa­at­te bir ola­cak şe­kil­de plan­la­yın.

6) İşlenmiş besin

Su­cuk, sa­lam ve so­sis gi­bi be­sin­ler ol­duk­ça lez­zet­li­ler ve bu tür be­sin­le­re kar­şı is­tek ha­mi­le­lik dö­ne­min­de ar­ta­bi­li­yor. An­cak bu ürün­le­rin ha­zır­lan­ma aşa­ma­sın­da ek­le­nen nit­rit-nit­rat adın­da­ki gı­da kat­kı mad­de­le­ri kan­se­ro­jen­dir ve be­be­ği­niz için tok­sik ola­bi­li­yor.

Doğ­ru­su:  Su­cuk, so­sis, sa­lam gi­bi şar­kü­te­ri ürün­le­rin­den mut­la­ka uzak du­run. Eğer ca­nı­nız çok çek­tiy­se bil­di­ği­niz ve gü­ven­di­ği­niz bir ka­sap­tan al­dı­ğı­nız su­cu­ğu ca­nı­nı­zın çok çek­ti­ği za­man ve çok sı­nır­lı mik­tar­da tü­ket­me­niz ge­rek­ti­ği­ni de unut­ma­yın.

7)Su içmeyi ihmal etmek

Be­be­ği­ni­zin sü­rek­li ye­ni­le­nen bir am­ni­yo­tik sı­vı için­de ya­şa­dı­ğı­nı dü­şü­nür­sek bol sı­vı­ya ve su­ya ih­ti­ya­cı­nız ol­du­ğu­nu söy­le­ye­bi­li­riz. Su­yun en önem­li gö­re­vi hüc­re­le­re be­sin­le­rin ta­şın­ma­sı­nı sağ­la­mak. Bu sa­ye­de ener­ji el­de edi­yor ve ya­şa­mı­mı­zı sür­dü­rü­yo­ruz. Ye­te­rin­ce sı­vı tü­ket­mez­se­niz bu iş­lev­ler et­kin bir şe­kil­de ye­ri­ne ge­ti­ri­le­mez, be­ra­be­rin­de ka­bız­lık or­ta­ya çı­ka­bi­lir.

Doğ­ru­su:  Gün­de 2 - 3 lit­re ka­dar sı­vı alı­mı öne­ri­li­yor. Sı­vı ih­ti­ya­cı­nı­zı su, çor­ba, ay­ran, kom­pos­to, ta­ze mey­ve su­yu gi­bi içe­cek­ler­den kar­şı­la­ya­bi­lir­si­niz.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,560 µs