En Sıcak Konular

Bilinçsiz spor hayatınızı karartabilir

6 Mart 2014 10:36 tsi
Bilinçsiz spor hayatınızı karartabilir Spor yaparken dikkat

Prof. Dr. Gülçin Gülşen, “Spor merkezlerinde, evdeki koşu bantlarında ve parklardaki spor aletlerinde yanlış spor sonrası kas ve iskelet sistemi sorunları yaşayanların sayısı azımsanmayacak kadar çok. Bu aletler bilinçsiz kullanılırsa yarar yerine zarar getirebilir” dedi.

Ha­re­ket­siz­li­ğin yol aç­tı­ğı on­lar­ca sağ­lık so­ru­nu var. An­cak, bi­linç­siz ya­pı­lan spor­lar da ki­şi­yi te­la­fi­si im­kan­sız ha­sar­la­ra sü­rük­le­ye­bi­li­yor. Ev­le­re spor ale­ti al­mak ca­zip gel­di­ği için son yıl­lar­da ko­şu bant­la­rı­nın çok ter­cih edil­di­ği­ni vur­gu­la­yan Fiz­yo­rem Fi­zik Te­da­vi Mer­ke­zi dok­to­ru Prof. Dr. Gül­çin Gül­şen, bu ko­nu­da şu uya­rı­la­rı yap­tı: “Ge­nel­lik­le yan­lış se­çim­ler ya­pı­lı­yor ve ki­şi­ler­de ra­hat­sız­lık­lar or­ta­ya çı­ka­ra­bi­li­yor. Ko­şu bant­la­rın­da tar­tan de­di­ği­miz yu­mu­şa­tı­cı sis­te­min ol­ma­sı ge­re­ki­yor. Yu­mu­şa­tı­cı­sı ol­ma­yan ko­şu bant­la­rın­da kal­ça, diz ve ayak bi­le­ği ek­le­mi­ne faz­la yük bi­ni­yor. Ör­ne­ğin çim sa­ha­lar yu­mu­şa­tıl­mış­tır, çim sa­ha­lar­da di­rekt ayak bi­le­ği­ne yük bin­mez. Oy­sa be­ton ze­min­de ko­şar­ken yük vü­cut­ta eşit da­ğıl­maz. Ay­nı man­tık ko­şu bant­la­rı için de ge­çer­li­dir. Yu­mu­şa­tı­cı­sı ol­ma­yan ko­şu bant­la­rı ne­de­niy­le sa­kat­la­nan çok has­ta ile kar­şı­la­şı­yo­ruz.”

Bel çevirme hareketi disk kaydırıyor

Be­le­di­ye­le­rin, açık alan­la­ra kur­du­ğu spor alet­le­ri­nin bi­linç­li kul­la­nıl­ma­dı­ğı­nı da be­lir­ten Prof. Gül­şen, “A­çık alan­lar­da­ki spor alet­le­ri da­ha ön­ce spor yap­mış ki­şi­ler dik­kat­li kul­la­nır­sa so­run ya­rat­maz an­cak spor alış­kan­lı­ğı ol­ma­yan bi­ri bi­linç­siz kul­la­nır­sa sa­kat­la­na­bi­lir. Me­se­la açık alan­la­ra ko­nu­lan spor alet­le­ri ara­sın­da bu­lu­nan bel çe­vir­me ha­re­ke­ti­nin çok ter­cih edil­di­ği­ni gö­rü­yo­rum. Oy­sa bu ha­re­ket fi­zik te­da­vi uz­man­la­rı­nın ke­sin­lik­le öner­me­di­ği, disk kay­ma­la­rı­na yol aça­bi­le­cek son de­re­ce za­rar­lı bir ha­re­ke­t” de­di.

Zarar görmemek için dikkat edilecekler

Bi­zim top­lu­mu­muz­da ço­cuk­luk­tan iti­ba­ren spor yap­ma alış­kan­lı­ğı­nın ol­ma­dı­ğı­nı söy­le­yen Prof. Gül­şen, “Ye­tiş­kin bir ki­şi de hiç­bir kon­trol­den geç­me­den alet­ler­le spor yap­ma­ya baş­la­dı­ğın­da bil­di­ği ya da bil­me­di­ği ra­hat­sız­lık­la­rı sı­kın­tı do­ğu­ra­bi­li­yor. Bu­nun için mut­la­ka he­kim kon­tro­lün­den ge­çe­rek spo­ra baş­lan­ma­lı. Ki­şi­nin ön­ce­lik­le kalp-da­mar sis­te­mi yö­nün­den kar­di­yo­lo­ji uz­ma­nın­ca de­ğer­len­di­ril­me­si, spo­ra baş­la­ma­sı uy­gun ise, kas is­ke­let sis­te­mi için fi­zik te­da­vi uz­ma­nı­nın de­ğer­len­dir­me­sin­den son­ra be­lir­le­di­ği uy­gun eg­zer­siz prog­ra­mı ter­cih edil­me­si ge­re­ki­r” ifa­de­si­ni kul­lan­dı.

Başkasının ilacı misali, başkasının egzersizleri yapılıyor

Spor mer­kez­le­rin­de yan­lış uy­gu­la­ma­lar ya­pıl­dı­ğı­nın da al­tı­nı çi­zen Prof. Gül­şen bu uy­gu­la­ma­la­rı ak­tar­dı: “Ki­şi­ye yö­ne­lik eg­zer­siz prog­ram­la­rı ve­ril­di­ği söy­le­ni­yor. Bu­nu dü­zen­le­yen ki­şi­ler eg­zer­si­zi bi­len spor aka­de­mi­si me­zu­nu ki­şi­ler, an­cak has­ta­lı­ğı ve ona uy­gun han­gi eg­zer­si­zin ve­ri­le­ce­ği­ni bil­mi­yor­lar. Do­la­yı­sıy­la ki­şi­nin ana­to­mik ya­pı­sı­na uygun egzersiz ve varsa hastalığına (boyun, bel fıtığı, kireçlenme, kemik erimesi, menisküs ve bağ yaralanmaları, kas problemleri) yönelik uygun egzersiz programı düzenlenmemiş oluyor. Başkasının ilacını kullanan kişi örneği gibi kendine uygun olmayan egzersizleri yapan kişiler de yarar yerine zarar görüyor. Ağırlıklarla çalışmalar da yanlış verildiği zaman eklemlerde aşınma, kaslarda ve bağlarda yırtılmalara sebep olabiliyor. Oysa kişiye özel egzersiz programları, kişinin anatomik yapısı, kas, eklem yapısı, postürü ve mevcut hastalıklarının değerlendirilmesi ile ortaya çıkmalıdır.”

bugün

Bu haber 1,224 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,132 µs