En Sıcak Konular

Şiddet aileyi kökünden sarsıyor

25 Şubat 2014 10:37 tsi
Şiddet aileyi kökünden sarsıyor Psikolog Dr. Ayşegül Eray: “Şiddet sadece kadında değil çocuklarda hatta ailede büyük tahribat yapıyor ve yeni nesillerin sağlıklı bir kişilik gelişimine sahip olma şansını elinden alıyor”

Er­kek­le­ri et­ki­si al­tı­na alan tes­tos­te­ron hor­mo­nu­nun on­la­rın sal­dır­gan dav­ra­nış­lar gös­ter­me­sin­de önem­li bir bi­yo­lo­jik re­fe­rans ol­du­ğu­nu ama bun­da ay­nı de­re­ce­de kül­tü­rel, sos­yal, di­ni ya­pı ve ai­le içi dav­ra­nış bi­çim­le­ri­nin de önem­li ol­du­ğu­na dik­kat çe­ken Ay­na Eği­tim ve Psi­ko­lo­jik Da­nış­man­lık Mer­ke­zi­’n­den Psi­ko­log Dr. Ay­şe­gül Era­y’­a gö­re, “A­sıl teh­li­ke şid­de­tin top­lum­da ka­bul gö­rüp ola­ğan­laş­tı­rıl­ma­sın­da.­” Top­lu­mun şid­de­ti bir so­run çöz­me be­ce­ri­si ola­rak gör­me­si ve des­tek­le­me­si, ai­le içi şid­de­tin var ol­ma­sı­nı da bes­li­yo­r” de­di.

Ço­cuk­la­rın ki­şi­lik­le­ri­ne bü­yük dar­be

Ka­dın-er­kek eşit­li­ği­nin ol­ma­dı­ğı, ka­dı­nın kü­çüm­sen­di­ği ve­ya önem­sen­me­di­ği er­kek ege­men top­lum­lar­da er­kek şid­de­ti­ne di­ni çev­re­ler, kül­tü­rel ku­rum­lar si­ya­si ve eko­no­mik dü­zen ta­ra­fın­dan göz yu­mul­du­ğu­ hat­ta er­ke­ğin kız­gın­lık duy­gu­su­nu şid­det içe­rik­li gös­ter­me­si­nin güç­lü­lük gös­ter­ge­si ola­rak al­gı­lan­dı­ğı top­lum­lar­da sal­dır­gan dav­ra­nış­la­ra er­kek­le­rin teş­vik edil­di­ği­ni vur­gu­la­yan Eray, şu uya­rı­yı yap­tı:

“Dün­ya Sağ­lık Ör­gü­tü ve­ri­le­ri­ne gö­re, ka­dın­la­rın eş­le­ri ta­ra­fın­dan şid­det gör­me ora­nı yüz­de 69’a ka­dar çı­kı­yor. Bu çok çar­pı­cı bir ra­kam ve ka­dı­na uy­gu­la­nan şid­det sa­de­ce ka­dın­da de­ğil ço­cuk­lar­da  ve so­nuç­ta ai­le­de bü­yük tah­ri­bata ne­den olu­yor. Top­lu­mun en kü­çük ya­pı­ta­şı olan ai­le­nin za­rar gör­dü­ğü or­tam­da sağ­lık­lı sos­yal ya­pı­nın or­ta­ya çık­ma­sı, ko­run­ma­sı söz ko­nu­su bi­le ola­maz. Ge­le­cek ne­sil­le­ri oluş­tu­ra­cak olan ço­cuk­la­rın sağ­lık­lı bir ki­şi­lik ge­liş­ti­re­bil­me şans­la­rı­nı elin­den ala­cak bu trav­ma­la­rın tek­rar­lan­ma­sı­nın mut­la­ka önü­ne ge­çil­me­si ge­re­ki­yor.”

Önemli bir sağlık sorunu

Ço­cuk­lu­ğun­da şid­det gö­ren ki­şi­le­rin ye­tiş­kin ya­şam­la­rın­da dep­res­yon, ank­si­ye­te bo­zuk­lu­ğu, mad­de kul­la­nı­mı, ye­me bo­zuk­lu­ğu ve dav­ra­nış bo­zuk­luk­la­rı­nın gö­rül­me ora­nı­nın da yük­sel­di­ği­ni ha­tır­la­tan Ay­şe­gül Eray, bu yüz­den ai­le­nin de şid­de­te me­yil­de önem­li bir fak­tör ol­du­ğu­nu ifa­de et­ti. Ai­le içi şid­de­tin hem dün­ya­da hem de Tür­ki­ye­’de önem­li bir sağ­lık prob­le­mi ola­rak gö­rül­dü­ğü­ne vur­gu ya­pan Eray, şöy­le de­vam et­ti: “Ya­pı­lan araş­tır­ma­lar gös­te­ri­yor ki; şid­det gö­ren ka­dın­lar ara­sın­da ha­ya­tı­na son ver­me­yi de­ne­yen ka­dın­la­rın ora­nı di­ğer­le­ri­ne gö­re dört kat faz­la. Psi­ki­yat­ri kli­ni­ğin­de iz­le­nen ka­dın has­ta­lar­la ya­pı­lan ça­lış­ma­lar­da ai­le içi şid­de­te uğ­ra­yan ka­dın­lar da önem­li bir has­ta gru­bu­nu oluş­tu­ru­yor.”

Elbirliğiyle hareket edilmeli

Şid­de­te dur di­ye­bil­mek için ön­ce­lik­le örf, adet, inanç ve ge­le­nek­ler­le bes­le­nen olum­suz ve yan­lış top­lum­sal şart­lan­ma­la­rın ye­ni­den ele alın­ma­sı­nı öne­ren Psi­ko­log Eray, şun­la­rı söy­le­di: “Bu şart­lan­ma­la­rın sağ­lık­sız olan­la­rı­nın sağ­lık­lı olan­la yer de­ğiş­ti­re­bil­me­si için eği­tim ve top­lum­sal dü­zen­le­me­le­rin hız­lı­ca et­kin­leş­ti­ril­me­si ge­re­ki­yor. Ça­ğın ge­ri­sin­de ka­lan adet ve ba­kış açı­la­rı­nın za­rar ve­ri­ci et­ki­le­rin­den kur­tul­mak için hal­kın bi­linç­len­me­si­ne yö­ne­lik çok yön­lü ça­lış­ma­la­ra ih­ti­yaç var. Bu­nun için gö­nül­lü ku­ru­luş­lar­dan med­ya­ya, di­ni ku­rum­lar­dan ya­sal me­ka­niz­ma­la­ra ka­dar ge­niş bir yel­pa­ze­de her­ke­se rol dü­şü­yor. An­cak el­bir­li­ğiy­le bu top­lum­sal so­run­la­rın üs­te­sin­den ge­li­ne­bi­lir.”

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,278 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,283 µs