En Sıcak Konular

C vitamininin 314 yıllık tarihi

25 Şubat 2014 09:52 tsi
C vitamininin 314 yıllık tarihi Vitaminlerin yaşamsal önemi tartışılmaz. Bunlardan en önemlisi ise keşfi 1700’lü yıllara dayanan C vitamini yani 2 portakal 1 limonla sağlanan hızlı iyileşme.

C vi­ta­mi­ni­nin öne­mi çok es­ki­le­re da­ya­nı­yor. İs­tan­bul Flo­ren­ce Nigh­tin­ga­le Has­ta­ne­si Sağ­lık­lı Ya­şam Mer­ke­zi Di­rek­tö­rü Uzm. Dr. Öz­gür Şa­mil­gil ba­kın bu keş­fi na­sıl ak­ta­rı­yor: "1700'ler­de Ame­ri­ka kı­ta­sı­na yol­cu­luk ya­pan de­niz­ci­ler­de cilt al­tı ka­na­ma­la­rı, di­şe­ti ka­na­ma­la­rı, cilt­te in­cel­me, kah­ve­ren­gi le­ke­len­me­ler, ek­lem ve ke­mik­ler­de ağ­rı, aşı­rı hal­siz­lik, iyi­leş­me­yen cilt ya­ra­la­rı ve en­fek­si­yon­lar so­nu­cu ölüm­le­rin faz­la ol­ma­sı bir keş­fe ne­den olu­yor. Hat­ta tıp ta­ri­hin­de ya­pı­lan ilk kar­şı­laş­tır­ma­lı ça­lış­ma, bu za­man­da ya­pı­lı­yor. Bu du­rum C vi­ta­mi­ni içe­ren be­sin­ler (gün­de 2 por­ta­kal ve 1 li­mon) ve­ri­len ge­mi­ci­le­rin ve­ril­me­yen ve stan­dart bes­len­me­le­ri­ne de­vam eden­le­re gö­re hız­la iyi­leş­me­le­ri­nin göz­len­me­siy­le or­ta­ya çı­kı­yor."

Bu fay­da­la­rı­nı bi­li­yor muy­du­nuz?

C vi­ta­mi­ni vü­cut­ta bir­çok kim­ya­sal tep­ki­me­de önem­li rol oy­nu­yor; cil­din, ek­lem ve bağ do­ku­la­rı­nın, ke­mik­le­rin, da­mar­la­rın da­ya­nık­lı­lı­ğı ve elas­ti­ki­ye­ti­ni sağ­la­yan elas­tan mo­le­kü­lü­nün üre­ti­mi­ni sağ­lı­yor, vü­cut­ta yıp­ran­ma ve yaş­lan­ma­yı ön­lü­yor, yağ­dan ener­ji üre­ti­mi için ge­re­ken car­ni­te­ne olu­şu­mu­nu, mü­ca­de­le hor­mo­nu no­rad­re­na­li­nin üre­ti­mi­ni sağ­lı­yor.

Tam bir da­mar dos­tu

Da­mar elas­ti­ki­ye­ti­nin ve da­ya­nık­lı­lı­ğı­nın azal­ma­sı hi­per­tan­si­yon ve da­mar sert­li­ği ile kalp-da­mar has­ta­lık­la­rı­nın, in­me­nin te­mel se­bep­le­ri ol­du­ğun­dan C vi­ta­mi­ni ek­sik­li­ği bu has­ta­lık­la­rın oluş­ma­sın­da önem­li rol oy­nu­yor. Da­mar du­va­rı­nın za­yıf­la­ma­sı yük­sek kan ba­sın­cıy­la yır­tıl­ma­ya ve be­yin için­de ka­na­ma so­nu­cu in­me­ye ne­den ola­bi­li­yor. Bu du­ru­ma C vi­ta­mi­ni ek­sik­li­ği olan ki­şi­ler­de da­ha sık rast­lan­dı­ğı es­ki­den be­ri ya­pı­lan araş­tır­ma­lar­da gös­te­ril­miş du­rum­da.
 
bugün

Bu haber 1,112 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,457 µs