En Sıcak Konular

Böbrek taşı erkeklerde daha etkili

18 Şubat 2014 11:32 tsi
Böbrek taşı erkeklerde daha etkili Böbrek taşlarına 30-40 yaş arası erkeklerde, kadınlara göre üç kat fazla rastlanıyor.

Di­yet, ya­şam tar­zı, en­fek­si­yo­nel has­ta­lık­lar ve az su tü­ket­mek gi­bi ne­den­ler­le or­ta­ya çı­kan böb­rek ta­şı so­ru­nu Tür­ki­ye­’de birçok ki­şi­yi et­ki­li­yor.

Dün­ya ge­ne­lin­de bir in­sa­nın ha­ya­tı bo­yun­ca böb­re­ğin­de taş oluş­ma ris­ki yüz­de 12 iken, ül­ke­miz­de bu oran An­ka­ra, İz­mir ve İs­tan­bu­l’­da yüz­de 11, Gü­ney­do­ğu Ana­do­lu­’da ise yüz­de 30 ola­rak göz­lem­le­ni­yor. Böb­rek ta­şı­nın en sık 20-40 yaş­la­rı ara­sın­da gö­rül­dü­ğü­nü an­la­tan Ana­do­lu Sağ­lık Mer­ke­zi Üro­lo­ji Uz­ma­nı Prof. Dr. Naz­mi Yal­çın İl­ker, has­ta­lı­ğın te­da­vi­sin­de ilk etap­ta cer­ra­hi dı­şı yön­tem­le­rin ter­cih edil­di­ği­ni söy­le­di.

BOL SU İÇMEK ENGELLİYOR

Al­tı mi­li­met­re­den ufak taş­la­rın ço­ğu­nun te­da­vi edil­me­den ken­di­li­ğin­den düş­tü­ğü­nü söy­le­yen Prof. Dr. İl­ker, ta­şın cin­si­ne gö­re ya­pı­lan di­yet­le­rin de bu so­run­dan ko­run­ma­da ya­rar­lı ol­du­ğu­nu ifa­de et­ti. Her ta­şın cin­si­ne gö­re bes­len­me ku­ral­la­rı­nın fark­lı­lık gös­ter­di­ği­ni be­lir­ten Prof. İl­ker,  “Tür­ki­ye­’de en sık gö­rü­len kal­si­yum ok­sa­lat taş­la­rın­da sa­nı­la­nın ak­si­ne kal­si­yu­mu azalt­mak de­ğil, kal­si­yumu den­ge­li alıp, ok­sa­la­t­ın id­rar­dan atı­lı­mı­nı azalt­mak ge­re­ki­r’­’ de­di. Fi­zik­sel ak­ti­vi­te­de bu­lun­ma­nın taş olu­şu­mu­nu azalt­tı­ğı­nı vur­gu­la­yan İl­ker, bol su iç­me­nin ve bes­len­me bi­çi­mi­ne dik­kat et­me­nin böb­rek ta­şı olu­şu­mu­nun önü­ne ge­çe­bi­le­ce­ği­ni be­lirt­ti.

bugün



Bu haber 1,232 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,853 µs