En Sıcak Konular

Yüz felcini neler tetikler?

11 Şubat 2014 13:39 tsi
Yüz felcini neler tetikler? Gö­rül­me sık­lı­ğı ar­tan yüz fel­cin­de, so­ğuk ha­va, ba­zı has­ta­lık­lar, uçuk vi­rü­sü et­ki­li olu­yor.

“Yüz kas­la­rı­na ya­ni mi­mik kas­la­rı­na ha­re­ket em­ri­ni yüz si­ni­ri gö­tü­rür. Bu si­nir üze­rin­de­ki ile­ti­yi ke­sin­ti­ye uğ­ra­tan her tür has­ta­lık­ta yüz fel­ci gö­rü­le­bi­li­r” di­yen İs­tan­bul Flo­ren­ce Nigh­tin­ga­le Has­ta­ne­si Nö­ro­lo­ji Bö­lü­mü­’n­den Doç.Dr. Eb­ru Ay­kut­lu Al­tın­dağ bu has­ta­lık­lar için­de trav­ma, tü­mör, ba­zı il­ti­ha­bi has­ta­lık­lar, MS’­in sa­yı­la­bi­le­ce­ği­ni vur­gu­la­dı. Doç. Dr. Al­tın­dağ, “Gün­ler ve haf­ta­lar için­de ya­vaş yer­le­şen ve bir­bi­ri­ne ya­kın za­man­da tek­rar­la­yan, iki yan­lı yüz felç­le­rin­de bu has­ta­lık­lar aran­ma­lı­” de­di.

Bel felci nedir?

En sık gör­dü­ğü­müz alt­ta ya­tan bir ne­de­nin ol­ma­dı­ğı ‘bell fel­ci­’dir. Alt­ta ya­tan bir ne­den ol­ma­sa da yüz si­ni­ri­nin uçuk vi­rü­sü ile en­fek­te ol­ma­sı­na bağ­lı­lı­ğı dü­şü­nül­mek­te­dir.

Kimlerde görülür, kalıcı mıdır?

Ka­dın ve er­kek­te eşit oran­da, her yaş­ta ve her mev­si­min­de gö­rü­le­bi­lir. Sa­at­ler için­de hız­lı yer­le­şen bu tab­lo has­ta ve ya­kın­la­rın­da pa­nik ya­ra­tır, in­me ge­çir­dik­le­ri­ni dü­şü­nür­ler. Ama bu tab­lo­da iyi­leş­me ora­nı yük­sek­tir. Ol­gu­la­rın yüz­de 85’i haf­ta­lar için­de, en faz­la 1 ve­ya 2. ay­da dü­ze­lir.  İlk 2 haf­ta için­de ka­şı­nı oy­nat­ma ve gö­zü­nü ka­pa­ta­bil­me iyi­leş­me ha­ber­ci­si­dir.

Nasıl ortaya çıkar?

Baş­lan­gıç­ta ku­lak ar­ka­sın­da ağ­rı ola­bi­lir. Felç yü­zün hem üst hem de alt bö­lü­mün­de­dir. Has­ta uyan­dı­ğın­da ağ­zı­nın sağ­lam ta­ra­fa doğ­ru kay­dı­ğı­nı far­ke­der, has­ta ta­raf­ta­ki gö­zü­nü ka­pa­ta­maz, al­nı­nı kı­rış­tı­ra­maz. Gö­zü­nü ka­pat­ma­ya ça­lış­tı­ğın­da göz kü­re­si yu­ka­rı ka­yar. Is­lık ça­la­maz.   

Tedavi edilebilir mi?

İlk 2 haf­ta için­de has­ta­yı sık gör­mek se­yir açı­sın­dan bil­gi ve­rir. Ha­fif dü­zey­de bir yüz fel­ci dü­ze­lir. Ağır tam yüz felç­le­rin­de ku­sur ka­la­bi­lir. Kor­ti­zon kul­lan­ma­nın sa­kın­ca­lı ol­ma­dı­ğı du­rum­lar­da, has­ta ilk 5 gün için­de dok­to­ra gel­miş­se, ağır yüz fel­ci var­sa kı­sa sü­re­li dü­şük doz kor­ti­zon kul­la­nı­lır. Vi­ral et­ken suç­lan­dı­ğı için an­ti-vi­ral ilaç da öne­ri­lir. Ma­saj, ak­tif ha­re­ket eg­zer­siz­le­ri, fiz­yo­te­ra­pi ya­rar­lı­dır.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,195 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,254 µs