En Sıcak Konular

İşte bu içecekler kanser yapar

7 Şubat 2014 11:00 tsi
İşte bu içecekler kanser yapar Consumer Reports grubun yaptığı araştırma sonuçlarına göre endüstirleşme çağının bela ürünlerinden olan içeceklerin kansere yol açtığı tespit edildi.

Consumer Reports isimli grup, gazlı içeceklere kızıl kahverengi rengini veren kimyasalın kansere neden olabileceği yönünde uyarıda bulundu.

Tech Times'ın haberine göre Consumer Reports, "Birçok meşrubata ve bazı yiyeceklere kahverengini almaları için katılan karamel rengi, kulağa masum ve hatta iştah açıcı gelebilir. Fakat bu kesinlikle gerçek karamelle benzerlik göstermiyor…Bu suni renklendirmenin bazı türleri, 4-methylimidazole (4-MeI) isimli potansiyel olarak kanser yapıcı bir kimyasal içeriyorlar" dedi.

Consumer Reports, gıda maddelerinin üzerinde "karamel renklendirmesi" diye geçen bu kimyasalın sağlık açısından tehlikeli olduğunu söyleyen tek isim değil. Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı ve California eyaleti de bu kimyasalın potansiyel olarak kansere yol açabileceğini belirtti. 2007 tarihli bir federal hükümet çalışmasında da bu kimyasalın farelerde kansere yol açtığı tespit edildi.

Hatta California'da, eyalette satılan ve 29 mikrogram 4-Mel içeren tüm yiyecek ve içeceklerin üzerinde kanser riski uyarısı bulunması gerektiğini öngören bir yasa dahi bulunuyor.

Fakat Consumer Reports'taki uzmanlar, 29 mikrogram seviyesinin halen çok yüksek bir eşik olduğunu söylüyorlar. Consumer Reports'un Gıda Güvenliği & Sürdürülebilirlik Merkezi yönetici direktörü ve toksikolog Urvashi Rangan, "Tercih ettiğiniz meşrubat o miktarın yarısını dahi içeriyor olsa, birçok insan günde bir kutudan fazla içiyor" şeklinde konuştu.

Perşembe günü yayınladığı raporunda Consumer Reports ayrıca, laboratuar analizlerinde Pepsi One ve Malta Goya ürünleri numunelerinin şişe ya da kutu başına, California tarafından güvenli 4-Mel sınırı kabul edilen seviyeyi aştıklarının tespit edildiğini belirtti.

Raporun ardından Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), suni renklendirmenin güvenliğini gözden geçireceğini söyledi. Associated Press'e konuşan FDA sözcüsü Juli Putnam, "Bu çalışmalar, FDA'in güvenlik analizini canlandıracak ve dairenin, eğer varsa, hangi düzenleyici harekette bulunulması gerektiğini kararlaştırmasına yardımcı olacak" dedi.

Adı             E150 Alkali Karamel

I.  sınıf        E150a Karamel
II.  sınıf       E150b Kostik sülfit karamel
III.  sınıf      E150c Amonyak karamel

IV.  sınıf      E150d Sülfit Amonyak karamel

Menşei          Sentetik

Açıklama     Kahverengi gıda renklendiricisi olup çok yaygın kullanılır. Çikolatalar ve kolalar en yaygın kullanım alanlarının başında gelir. Ekmeğe Kahverengi rengini vermesi için kullanılır. Bileşiminde alkali, amonyak, sülfat bulunur. Genellikle genetiği değiştirilmiş mısırdan elde edilir. Türkiye'de ekmek dâhil tüm alanlarda kullanımı serbesttir.

Riskleri        Vücuttaki B6 vitamini emilimini azalttığı ve nörolojik bozukluklara yol açtığı tespit edilmiştir. Kansere ve genetik mutasyona neden olur. E150d'nin bağırsak problemleri ve alerjiye neden olduğu da ispatlanmıştır. Mutlaka sakınmalı.

 Daha fazlası alanındaki tek eser olan bu kitapta


 

Satın almak için tıklayınız



Bu haber 1,828 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,596 µs