En Sıcak Konular

Çocuklardaki migren tehlikesi

4 Şubat 2014 10:46 tsi
Çocuklardaki migren tehlikesi Mig­ren atak­la­rı­nın sa­de­ce ye­tiş­kin­ler­de ol­du­ğu dü­şü­nü­lür. An­cak kü­çük yaş­ta­ki ço­cuk­la­rın bi­le baş ağ­rı­sın­dan ya­kın­dık­la­rı bi­li­ni­yor. Mig­ren kız ço­cuk­la­rın­da er­kek­le­re na­za­ran da­ha sık gö­rü­lü­yor.

Baş ağ­rı­sı ay­rı­ca; ço­cuk­la­rın okul per­for­man­sı­nı, ev ödev­le­ri­ni, boş za­man ak­ti­vi­te­le­ri­ni ve gün­lük ya­şam­dan zevk al­ma­la­rı­nı et­ki­le­yen cid­di bir ra­hat­sız­lık. Bu ağ­rı­nın, be­yin da­mar­la­rı ve si­nir ile­tim sis­te­min­de­ki kim­ya­sal de­ği­şik­lik­ler­le or­ta­ya çık­tı­ğı dü­şü­nü­lü­yor. Cen­tral Hos­pi­ta­l'­dan Nö­ro­lo­ji Uz­ma­nı Uzm. Dr. Gam­ze Eroğ­lu Arığ, "Çi­ko­la­ta, ko­la gi­bi gı­da­la­rın az tü­ke­til­me­si, gü­rül­tü­lü mü­zik din­len­me­me­si, bil­gi­sa­yar ba­şın­da ge­çi­ri­len sü­re­nin sı­nır­lı ol­ma­sı mig­re­ni da­vet eden ko­şul­la­rı azal­ta­bi­li­r" de­di. Dr. Arığ ko­nuy­la il­gi­li bil­gi­le­ri­ni pay­laş­tı...

Kız ço­cuk­la­rın­da 2 kat faz­la

Baş ağ­rı­sı eriş­kin­ler­de ol­du­ğu gi­bi ço­cuk­luk ça­ğın­da da sık­ça kar­şı­la­şı­lan bir ya­kın­ma ola­rak dik­kat çe­ki­yor. Bu ağ­rı ne­den­le­ri ara­sın­da baş­ta ge­len mig­re­nin, ço­cuk­lar­da yüz­de 3-10 ora­nın­da gö­rül­dü­ğü bi­li­ni­yor. Okul ça­ğı­na ge­le­ne dek kız ve er­kek ço­cuk­lar­da eşit oran­da gö­rü­len baş ağ­rı­sı, er­gen­lik ça­ğı ile bir­lik­te kız ço­cuk­la­rın­da iki kat da­ha sık or­ta­ya çı­kı­yor.

Ebe­veyn için kay­gı ve­ri­ci

Ço­cu­ğun baş ağ­rı­sı ta­nım­la­ma­sı an­ne-ba­ba için kay­gı ve­ri­ci ola­bi­lir. Ai­le­nin ge­nel en­di­şe­si, be­yin­de ağ­rı­ya se­bep ol­ma­sı muh­te­mel bir so­ru­nun olup ol­ma­dı­ğı yö­nün­de­dir. Bu ne­den­ler­le he­ki­me sık­ça mü­ra­ca­at edi­lir.  Ağ­rı­nın özel­lik­le­ri,  or­ta­ya çı­kış ve sey­ri­nin ay­rın­tı­la­rı, eş­lik eden bul­gu­la­rın de­ğer­len­di­ril­me­si, fi­zi­ki ve nö­ro­lo­jik mu­aye­ne, la­bo­ra­tuv­ar tet­kik­le­ri ve ge­re­ki­yor­sa MRI, BBT gi­bi gö­rün­tü­le­me yön­tem­le­ri ile ağ­rı­nın ola­sı se­bep­le­ri­ne yak­laş­mak müm­kün ola­bi­lir.

Hu­zur­suz­luk, mi­de bu­lan­tı­sı ve kus­ma...

Çocuklarda ağrı başlamadan önce birtakım haber verici belirtiler ortaya çıkabilir. Bazı çocuklarda huzursuzluk, kendini kötü hissetme, mide bulantısı ve kusma görülebilir. Erişkinlerde de görülen klasik migren baş ağrısı özelliklerinden farklı olarak, çocukluk çağı migreninde ağrı başın tümünde hissedilebilir ve 2 saatten kısa sürebilir. Uyku ihtiyacına yol açabildiği gibi, ağrı uyku ile de düzelebilir.

Ağ­rı­nın se­be­bi be­lir­len­me­li

Baş ağ­rı­sı şi­ka­ye­ti ile ge­len bir ço­cuk­ta ön­ce­lik­le bey­nin tü­mo­ral ve da­mar­sal has­ta­lık­la­rı, sis­te­mik ve­ya en­fek­si­yo­na bağ­lı has­ta­lık­lar, göz bo­zuk­luk­la­rı, psi­ko­lo­jik ra­hat­sız­lık­lar, okul ve­ya ai­le içi so­run­la­rın olup ol­ma­dı­ğı­nın be­lir­len­me­si ge­re­kir. Bu se­bep­ler ha­ri­cin­de ise mig­ren ya da ge­ri­lim ti­pi ağ­rı­lar­dan söz edi­le­bi­lir. Ağ­rı­nın sık­lık ve şid­de­ti­ni ta­kip et­mek, or­ta­ya çı­ka­rı­cı fak­tör­le­ri tes­pit ede­rek bu­na yö­ne­lik ön­lem­ler al­mak ge­re­kir.

Baş ağ­rı­sı ge­ne­tik mi?

Erişkinlerde aura olarak tanımlanan görmeye ilişkin migren öncülü belirtiler yerine; çocuklarda araç tutması, bir nedene bağlanamayan baş dönmeleri ve karın ağrısı gibi ağrı habercisi belirtiler görülebilir. Açlık, yüksek ses, parlak ışık, sıcak- soğuk değişiklikleri, bazı gıdaların alımı ya da psikolojik stresin migren ağrısını tetikleyebileceği de biliniyor. Çocuğun anne veya babasında ya da her ikisinde görülen migren varlığı, ağrıya genetik bir yatkınlık sağlayabilir.

Depresyon da migreni tetikler

Çocuklarda migren ve gerilim tipi baş ağrılarının bir arada görülebildiği ya da depresyon ve kaygı bozukluğunun doğrudan migreni tetikleyebildiği de biliniyor. Okulda veya aile içinde yaşanılan sorunlar baş ağrılarını tetikleyebilir.

Aile çocuğugözlemlemeli

Ço­cu­ğun baş ağ­rı­sı ol­du­ğun­da ai­le­nin not ala­ca­ğı bil­gi­ler ta­nı koy­ma­da, iz­le­me­de, te­da­vi­nin de­ğer­len­di­ril­me­sin­de son de­re­ce önem­li­dir.   

SERDA KIVILCIM-BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,197 µs