En Sıcak Konular

Oda toplama alışkanlığı nasıl kazandırılır?

23 Ocak 2014 10:21 tsi
Oda toplama alışkanlığı nasıl kazandırılır? Çocuklarınıza oda toplama alışkanlığı nasıl kazandırabilirsiniz?

Gü­nü­müz­de pek çok an­ne ba­ba, ço­cuk­la­rı­nın oda­la­rı­nı da­ğı­tıp top­la­ma­ma­sın­dan şi­ka­yet edi­yor. An­cak ço­cuk­lar, zi­hin­sel ve psi­ko­lo­jik açı­dan sü­rek­li bir ge­li­şim ha­lin­de ol­duk­la­rı için, oda top­la­ma alış­kan­lı­ğı­nın ge­re­ği­ni ve öne­mi­ni kav­ra­ya­ma­ma­la­rı.

Çocuğu ilk etapta oda toplamaya davet etmek, sonrasında da bu sorumluluğu tümüyle çocuğa devretmek gerektiğini belirten Emsey Hospital’dan Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Orhan Karaca, oda toplamanın oyun ile eğlenceli bir hale getirilebileceğini ifade etti.  

Ne­den oda top­la­ma so­ru­nu ya­şarlar?

“Çocuklar, odalarını yeterince benimsememiş olmalarına bir tür tepki olarak veya düzenli olmanın önemini kavrayacak olgunlukta olmamaları gibi nedenlerle odalarını toplamakta çeşitli zorluklar yaşar” diyen Dr. Karaca, sürekli anne babalarının çocuk odasını topladığını görmenin de çocuklarda oda toplama alışkanlığının daha geç hatta bazen de hiç gelişmemesine neden olabileceğini vurguladı. Karaca, “O yüzden, oda toplama alışkanlığı çocuklara mutlaka kazandırılmalı, çocuklar bu yönde sorumluluk sahibi olmalıdır” dedi.

Top­la­ma­mak­ta ıs­rar edi­yor­sa...

Oda­sı­nı da­ğı­tan ve top­la­ma­mak için inat eden ço­cu­ğa, ya­şı­na uy­gun ce­za­lar ve­ri­le­bi­le­ce­ği­ni de söy­le­yen Dr. Ka­ra­ca, “Ce­za ço­cu­ğun so­rum­lu­luk­la­rı­nı ye­ri­ne ge­tir­me­me­si­nin kar­şı­lı­ğı ola­rak be­lir­le­nen bir be­del öde­me­dir. Ce­za ço­cu­ğun ca­nı­nı yak­mak için de­ğil eğit­mek için ve­ril­me­li­di­r” uya­rı­sı­nı yap­tı.

Oyunla eğlenceye dönüşsün

Oda top­la­ma­nın zor ve sı­kı­cı bir gö­rev­den, ke­yif­li bir oyu­na dö­nüş­tü­rü­le­bi­le­ce­ği­ne vur­gu ya­pan Dr. Ka­ra­ca şu bil­gi­le­ri pay­laş­tı: “Bu­nun için oyun­cak av­cı­sı oyu­nu, oyun­cak­la­rı grup­la­ma oyu­nu, ya­rış­ma gi­bi oyun­lar oy­na­na­bi­lir. Ço­cuk bu oyun­la­ra ka­tıl­dı­ğı için, hoş­nut­lu­ğun be­lir­til­me­si ve bir tak­vi­me gü­len be­bek çı­kart­ma­sı ya­pış­tır­mak, onu mo­ti­ve ede­cek­tir. Oda­sı da­ğı­nık ve ter­tip­liy­ken çe­ki­len fo­toğ­raf­la­rın kar­şı­laş­tı­rı­la­rak, han­gi­si­nin da­ha gü­zel ol­du­ğu­nun ve ar­ka­da­şı­nı han­gi fo­toğ­raf­ta­ki oda­ya da­vet et­mek is­te­ye­ce­ği­nin so­rul­ma­sı, da­ğı­nık oda­da ha­re­ket ala­nı­nın kı­sıt­lı iken dü­zen­li oda­da da­ha ra­hat oyun oy­na­na­bi­le­ce­ği­nin gös­te­ril­me­si de oda top­la­ma­nın ge­rek­li­li­ği­ni ço­cu­ğa öğ­re­tir.”

Alış­kan­lık ka­zan­dır­mak için ya­pıl­ma­sı ge­re­ken­ler

*Oda­ya ye­ni eş­ya ve­ya oyun­cak­lar ço­cuk ile bir­lik­te alı­nıp yer­leş­ti­ri­le­bi­lir. Böy­le­ce ço­cu­ğa ken­di­si­nin de oda­sın­da söz sa­hi­bi ol­du­ğu gös­te­ril­miş olur.

*Ço­cuk­lar oda top­la­ma­nın öne­mi ko­nu­sun­da ye­ter­li bil­gi­ye sa­hip ol­ma­dı­ğın­dan, yar­dım­cı ol­mak için, çok zor­lu ol­ma­yan ku­ral­lar ge­liş­ti­rin. Ör­ne­ğin yat­ma­dan ön­ce her gün oyun­cak­la­rın top­lan­ma­sı­nı sağ­la­yın ya da bel­li gün­le­ri oda top­la­ma gü­nü ola­rak be­lir­le­yin. Bu uy­gu­la­ma­la­rı dü­zen­li ola­rak mut­la­ka ta­kip edin ve hiç­bir şe­kil­de ta­viz ver­me­yin. Böy­le­ce, ço­cu­ğu­nuz so­rum­lu­luk­la­rı­nın bi­lin­ci­ne va­ra­cak, oda­sı­nı top­la­ma­ya baş­la­ya­cak­tır.

*Ço­cu­ğu­nuz oda­sı­nı top­la­dı­ğın­da onu kü­çük şey­ler­le ödül­len­di­rin. Bu sa­ye­de ço­cu­ğu­nuz so­rum­lu­luk­la­rı­nı ak­sat­ma­dan ye­ri­ne ge­tir­me ko­nu­sun­da da­ha olum­lu bir ta­vır içi­ne gi­re­cek­tir.

*Ço­cuk oda­sın­da han­gi oyun­cak­la­rın han­gi ku­tu­ya, han­gi renk eş­ya­la­rın han­gi ra­fa ko­nul­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ço­cu­ğu­nu­za an­la­ta­rak gös­te­rin. Bu­nu ya­par­ken, an­la­şı­lır ve ba­sit bir an­la­tı­mı ter­cih edin. Oyun­cak ve ben­ze­ri eş­ya ku­tu­la­rı­nın üze­ri­ne isim ve­ya re­sim eti­ket­le­ri ko­ya­rak, ço­cu­ğu­nu­zun işi­ni ko­lay­laş­tı­rın.
 
SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ


Bu haber 1,425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,972 µs