En Sıcak Konular

Şeker hastalarının doğru sandığı yanlışlar

16 Ocak 2014 10:33 tsi
Şeker hastalarının doğru sandığı yanlışlar Sessiz katil diyabet (şeker) bulaşmayan salgın hastalık olarak toplumları tehdit ediyor. Her 10 yılda bir diyabetli sayısı ikiye katlanıyor. Hastalıktan korunmada beslenme tarzı ve bilinçlenmek önem taşıyor.

Ge­ne­tik, aşı­rı ki­lo ve özel­lik­le ha­re­ket­siz­li­ğin te­tik­le­di­ği şe­ker has­ta­lı­ğı genç yaş­lı de­me­den pek­ çok in­sa­nı kıs­ka­cı­na alı­yor.  İs­tan­bul Flo­ren­ce Nigh­tin­ga­le Has­ta­ne­si Sağ­lık­lı Ya­şam Mer­ke­zi Di­rek­tö­rü Dr. Öz­gür Şa­mil­gil şe­ker has­ta­la­rı­nın doğ­ru san­dı­ğı yan­lış­lar ko­nu­sun­da önem­li uya­rı­lar­da bu­lun­du.

Hiç şeker yemiyorum neden şeker hastası oldum anlamıyorum!

Ön­ce­lik kar­bon­hid­rat­lar­da ol­sa da ener­ji ge­rek­ti­ğin­de ye­di­ği­niz her­ şey şe­ke­re dö­nü­şü­yor. Tip 2 şe­ker has­ta­la­rı­nın ço­ğu için ne ye­di­ğin­den çok ne ka­dar faz­la ye­di­ği önem­li. Faz­la ye­di­ği­niz­de al­dı­ğı­nız ge­rek­siz ka­lo­ri­ler, ener­ji­ye ih­ti­ya­cı­nız yok­sa ya­ğa dö­nüş­tü­rü­lü­yor. Ki­lo faz­la­lı­ğı da şe­ker has­ta­lı­ğı­na yat­kın­lı­ğa ne­den olu­yor.  

Karbonhidrat tüketemiyorum çünkü şekerim çabuk yükseliyor

Bu elbette doğru fakat hangi tür karbonhidrat tükettiğinize bağlı. Saf karbonhidratlar; rafine edilmiş tahıllar, pirinç, makarna, beyaz unlu gıdalar, meyve suyu, kuru bakliyat (örneğin fasulye) yerine kompleks karbonhidratlar; çavdar ekmeği, tam tahıllı ekmek, kepekli bulgur, kepekli pirinç, kısıtlı miktarda (günde 100-200 gr) az şekerli meyve, yeşil sebzeler tüketildiğinde içerdikleri lif (posa) sayesinde şekeriniz hızlı ve fazla yükselmeyecektir.

Şekerim fazla yüksek sayılmaz hasta değilim!

İki fark­lı gün­de aç­lık şe­ke­ri­niz 126 mg/dl üze­rin­dey­se; her­han­gi­ bir öl­çüm­de tok­luk şe­ke­ri­niz 200 mg/dl üze­rin­dey­se; ve­ya HbA1c (3 ay­lık şe­ker or­ta­la­ma­sı) de­ğe­ri 6.5 üze­rin­dey­se şe­ker has­ta­sı ka­bul edi­lir­si­niz.
 
Kendimi iyi hissediyorum neden şekerime dikkat edeyim

Şe­ker has­ta­lı­ğı ge­nel­de pek be­lir­ti ver­mez. An­cak şe­ker çok yük­sel­di­ğin­de yor­gun­luk, faz­la su­sa­ma ve id­ra­ra çık­ma gi­bi bel­li be­lir­siz şi­ka­yet­ler ge­li­şe­bi­lir. Bu ne­den­le bir­çok ki­şi­de teş­his te­sa­dü­fen kon­mak­ta­dır. Kon­trol­süz şe­ker has­ta­lı­ğı ses­siz ka­til gi­bi gö­rül­mek­te tüm vü­cu­du iç­ten ke­mir­mek­te­dir.

Çok yersem fazla insülin yapıp şekeri yok ediyorum

Şe­ker yok ol­mu­yor, ih­ti­yaç faz­la­sı ise ya­ğa dö­nü­şü­yor, bu ne­den­le in­sü­lin faz­la yap­mak zo­run­da kal­ma­mak için ye­me dü­ze­ni­ni­zi boz­ma­ma­nız, eg­zer­si­zi ak­sat­ma­ma­nız ge­re­ki­yor. Kas kit­le­ni­zi artır­mak şe­ker de­po­la­ma ka­pa­si­te­si­ni­zi ar­tı­ra­rak in­sü­lin ih­ti­ya­cı­nı­zı azal­tı­yor.

Şekerimi ölçmeme gerek yok çünkü hangi düzeyde olduğunu biliyorum

Bir­çok has­ta bu­nu id­di­a et­se de araş­tır­ma­lar ta­ma­men ak­si­ni gös­te­ri­yor. Çok az sa­yı­da has­ta­nın şe­ker iniş çı­kış­la­rı­nı doğ­ru­ya ya­kın tah­min et­ti­ği bi­li­ni­yor. Ki­mi 350’nin üze­ri­ni his­set­mez­ken ki­mi 200’ün üze­rin­de ra­hat­sız ol­du­ğu­nu bil­dir­se de ço­ğun­luk doğ­ru tah­min­de bu­lu­na­mı­yor. An­cak şe­ke­rin ani düş­me­si­ne bağ­lı so­ğuk ter­le­me, uyuk­la­ma, aşı­rı hal­siz­lik, çar­pın­tı ve baş dön­me­si da­ha ko­lay far­k e­di­le­bi­li­yor.

İnsülin başlarsam kilo alacağımdan endişe ediyorum

Bu ba­zı şart­la­ra bağ­lı. Şe­ker yük­sek sey­ret­ti­ğin­de id­rar yo­luy­la vü­cut­tan kaç­mak­ta­dır, in­sü­lin, ön­ce­den ka­çan bu ka­lo­ri­le­rin kul­la­nı­mı­nı sağ­la­ya­ca­ğın­dan di­ye­te dik­kat edil­mez­se faz­la ka­lo­ri alı­mın­dan do­la­yı ki­lo alı­na­bi­lir. Ay­rı­ca di­yet ve eg­zer­siz di­sip­li­ni sağ­la­na­maz­sa ya­şa­na­cak ani şe­ker dü­şük­lü­ğü atak­la­rı­nı dü­zelt­mek için ye­ne­cek gı­da­lar da ki­lo­ya ne­den ola­cak­tır. Eg­zer­siz ih­mal edi­lir­se in­sü­lin di­ren­ci ne­de­niy­le ki­lo ver­mek zor ola­bi­lir.

Kendime ne kadar dikkat etsem de şeker hastalığı nasılsa bana yapacağını yapacak

Son yıl­lar­da­ki te­da­vi se­çe­nek­le­ri, eg­zer­siz, di­ye­te uyum, si­ga­ra vb. za­rar­lı et­ken­ler­den uzak ya­şam tar­zı de­ği­şik­lik­le­ri, şe­ker has­ta­lı­ğı­nın za­rar­la­rı­nı ve öm­rü kı­sal­tı­cı et­ki­si­ni önem­li oran­da en­gel­li­yor, sağ­lık­lı bi­rey­le­re eş­de­ğer ya­şam bek­len­ti­si sağ­lı­yor. 

Sö­zün özü

Şe­ker has­ta­lı­ğı ka­der de­me­yin, ya­şam tar­zı­nı­zı de­ğiş­ti­rin!

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ


Bu haber 1,276 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,828 µs