En Sıcak Konular

Kendiliğinden başlayan doğumun iki hediyesi

16 Ocak 2014 10:20 tsi
Kendiliğinden başlayan doğumun iki hediyesi Anne adayının bilmesi gereken en önemli şey, doğal süreçleriyle başlayan doğumda, iki önemli yardımcılarının bulunduğu. Bu iki yardımcı anne ve bebek arasında hiç bitmeyecek duygusal bağlanmayı sağlayan oksitosin hormonu ve ağrı kesici görevi üstlenen end

Be­bek­le­rin ilaç­sız do­ğal do­ğum­lar son­ra­sın­da sev­gi or­tam­la­rın­da dün­ya­ya gel­me­le­ri­ni sağ­la­mak üze­re ça­lış­ma­lar yü­rü­ten İs­tan­bul Do­ğum Aka­de­mi­si, Keş­ke­siz Do­ğum Eği­ti­m’­i ile ge­be­le­re do­ğum sı­ra­sın­da ok­si­to­sin ve en­dor­fin hor­mon­la­rı­nı na­sıl yö­ne­te­cek­le­ri­ni öğ­re­ti­yor. Sev­gi hor­mo­nu ola­rak da bi­li­nen ok­si­to­sin do­ğu­mun iti­ci gü­cü­nü ve bağ­lan­ma­yı sağ­lar­ken, en­dor­fin do­ğu­mun do­ğal ağ­rı ke­si­ci­si ola­rak rol alı­yor. “Ken­di­li­ğin­den do­ğal ola­rak baş­la­yan do­ğum­lar­da­” bu hor­mon­lar an­ne­ye na­sıl eş­lik ede­cek­le­ri­ni çok iyi bi­li­yor ve do­ğu­ma yar­dım­cı olu­yor­lar.

Çok faz­la se­zar­yen ya­pı­lı­yor

İs­tan­bul Do­ğum Aka­de­mi­si Keş­ke­siz Do­ğum, La­ma­ze, Hypno­birt­hing Eğit­me­ni Op. Dr. Ha­kan Ço­ker, kor­ku ne­de­ni ile se­zar­yen ora­nı­nın yük­sek ol­du­ğu­nu ve as­lın­da en do­ğal ha­liy­le ya­şan­ma­sı ge­re­ken do­ğu­mun mü­da­ha­le­ler­le so­nuç­lan­dı­ğı­nı vur­gu­la­ya­rak, her şey yo­lun­da gi­di­yor­sa bu mü­da­ha­le­ler­den ka­çı­nıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lirt­ti.

Op. Dr. Ha­kan Ço­ker; “Keş­ke­siz bir do­ğum için ön­ce­lik­le be­be­ği­ni­ze ve son­ra da be­de­ni­ni­ze gü­ven­me­niz ge­re­kir. Be­be­ği­niz ge­le­ce­ği za­man hak­kın­da si­zi uya­ra­cak­tır ve be­be­ğin ha­zır ol­du­ğu­nun en bü­yük ga­ran­ti­si bu­dur. Do­ğu­ma ha­zır­la­na­rak her tür­lü bil­gi­ye sa­hip, do­ğum­dan kork­ma­yan, an­ne ol­ma­nın ve ço­cuk do­ğur­ma­nın iç­ten ge­len duy­gu­la­rı­nı ve do­ğu­mun coş­ku­su­nu ya­şa­ya­bi­lir­si­ni­z” de­di.

Be­bek sev­gi de­ni­zi için­de do­ğar

Oksitoksin ve endorfin hormonlarını doğumun en doğal yardımcılardır. “Kendiliğinden başlayan doğal doğum sürecinde kadın bedeninde yine kendisine yardımcı olmak üzere bekleyen bu iki hormon anında devreye girer” diyen Dr. Çoker şu açıklamaları yaptı: “Oksitosin doğumun meydana gelmesi için rahimde düzenli aralıklarla kasılma sağlar. Ama aralıklı salgılanma sayesinde aralarda anne ve bebeğin dinlenmesine izin verir. Bu sayede bir sonraki dalgaya hazırlanmak için vakit olur. Oksitosin anne ile bebek arasında kurulan bağın temelini atan, bebeğin bir sevgi denizi içine doğmasını sağlayan hormondur. Eğer bebek doğar doğmaz anne kucağına konularak ten tene temas sağlanırsa, bebeğin küçük dokunuşları sayesinde oksitosin salgısı doğumdan sonra da artarak devam eder. Bu sayede hem plasenta kolayca atılır ve kanama olmaz hem de sütü meme ucuna iterek doğum sonrasında sütün hemen gelmesini sağlar.”

Dış mü­da­ha­le­ye ge­rek kal­maz

En­dor­fi­nin do­ğum sı­ra­sın­da ok­si­to­sin­le uyum için­de sa­lın­dı­ğı­nı, dal­ga­lar sık­laş­tık­ça da­ha faz­la sa­lı­na­rak an­ne­yi ra­hat­lat­tı­ğı­nı da be­lir­ten Dr. Ço­ker, söz­le­ri­ni şöy­le sür­dür­dü: “Bu sa­ye­de do­ğal uyuş­tu­ru­cu et­ki ya­ra­tır. Hem an­ne  do­ğum dal­ga­la­rı­nı (ağ­rı) az his­se­der hem de baş­ka bir bo­yu­ta at­lar. Bu­ra­sı ta­ma­men içi­ne dön­dü­ğü ve do­ğu­mun her aşa­ma­sı­nı de­rin­den his­set­ti­ği bir yer­dir. Bu her do­ğal do­ğum­da an­ne­le­rin mut­la­ka his­set­ti­ği bir ruh ha­li­dir. Baş­ka bir dün­ya­da ol­mak­tır. Böy­le­ce ağ­rı­yı azalt­mak için hiç­bir dış mü­da­ha­le­ye ge­rek kal­maz. Do­ğum tüm coş­ku­su ile ya­şa­nır. Bü­tün bu olay­la­rın ol­ma­sı için tek şart tıb­bi bir en­gel yok­sa do­ğu­mun ken­di­li­ğin­den baş­la­ma­sı­na izin ver­mek­tir.  Keş­ke­le­rin ol­ma­dı­ğı bir do­ğum için, do­ğum müm­kün ol­du­ğun­ca do­ğal şek­liy­le baş­la­ma­lı­dır ve be­bek­le­re do­ğar doğ­maz TTT ya­ni Ten Te­ne Te­mas sağ­lan­ma­lı­dır.”

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,300 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,345 µs