En Sıcak Konular

Karaciğer dostu 5 besin

14 Ocak 2014 10:45 tsi
Karaciğer dostu 5 besin Alkol, sigara ve ilaçların vücutta en çok yorduğu organ olan karaciğerin zarar görmesini doğal yollarla önlemek mümkün. Karaciğerinizdeki zararlı toksik maddelerden kurtulmak için uzmanlar 5 besin öneriyor.

Karaturp, enginar, Meryem Ana dikeni, biberiye ve şahtere otu, vücuttan toksik maddelerin atılıp karaciğerin korunmasında ve kendini yenilemesinde en etkili silahlar.

Enginar: Enginar yaprakları safra kesesinde safra üretimini uyarır ve böylece bağırsak için kendi tahliyeyi kolaylaştırarak sindirime katkıda bulunur. Bazı çalışmalar enginar yaprağının kalp-damar sağlığına katkıda bulunduğunu ileri sürüyor. Enginar yaprağı çay gibi demlenerek yemeklerden önce 1-3 fincan içilebilir.

Karaturp: Detoks özelliği var. Kükürt molekülleri sayesinde, aynı zamanda bağırsak içinde safra üretimini ve boşaltma sırasında karaciğerden atıkları uzaklaştırmaya yardımcı oluyor. Turpu salata yaparak tüketebilirsiniz. Daha iyi sindirilmesi için suyunu da içebilirsiniz.

Meryem Ana dikeni: Bu güçlü detoks, karaciğer için en iyi arındırıcılardan biridir. Dünya Sağlık Örgütü, Meryem Ana dikenini "alkolün neden olduğu akut ve kronik hepatit tamamlayıcı tedavisi, bazı ilaçlar ve toksik maddelerin düşmanı" olarak tanımlamıştır. Ancak hamile kadınlar ve çocuklar için uygun değil.

Biberiye: Yunanlılar Akdeniz bölgesinde yetişen bu bitkinin faydalarını biliyordu. Tonik ve anti-enfektif özellikleri bulunur, aynı zamanda sindirim sorunlarını giderir, safra kesesini uyarır ve karaciğeri yeniler. Aşırı yorgunluk için kullanımı ideal bir bitkidir. Çay olarak günde 1 ila 3 bardak tüketilmesi sindirime yardımcı olacaktır.

Şahtere otu: İdrar sökücü özelliği vardır. Safra üretimini uyarır ve tahliyesini kolaylaştırır. Karaciğer için iyi bir arındırıcıdır. Eczanede kapsül veya şurup şeklinde de bulunabilir. Bunun dışında bitki, yemeklerden önce 1 ila 3 bardak olarak demlenerek tüketilebilir.

'TARÇIN, MAYDANOZ VE KARALAHANA DA İYİ GELİR'
 
Prof. Dr. Ziya Mocan: Meryem Ana dikeni, enginar, karaturp, biberiye ve şahtere otu karaciğere en iyi gelen bitkilerdir. Bu bitkilerin yanı sıra; kırmızı pancar tam bir karaciğer dostudur. Özellikle sabah aç karnına, taze sıktığınız karışık meyve sularına birkaç dilim ekleyebilirsiniz. Maydanoz suyu karaciğerin yenilenmesine yardımcı olur. İçerdiği beta-karoten kansere ve kalp hastalığına karşı korur. Barındırdığı C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. Tarçın karaciğer dokularını açar, vücuttaki insülinin daha verimli çalışmasını sağlayabilir. Diyabeti kontrol altında tutarak kroner arter hastalığı ve yüksek tansiyonu önlemeye yardımcı olur. Karalahana karaciğerin daha etkin çalışmasını sağlayarak toksinlerin atılmasını hızlandırır. Karaciğer ve bazı kan kanseri türlerine de iyi gelen karalahana, ayrıca iyi bir iştah açıcı özelliğe de sahip.

Sabah 


Bu haber 1,044 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,993 µs