En Sıcak Konular

Bu bitki ağrılara birebir!

7 Ocak 2014 10:20 tsi
Bu bitki ağrılara birebir! Araştırmacılar bu bitkide bulunan bir maddenin bel ve sırt ağrıları dahil, kronik ağrılara iyi geldiğini doğruladı.

Kaz gagası (Corydalis) Çin’in doğusunda yetişen bir bitki. Bölge insanı çok eskiden beri bitkinin köklerini toplayıp sirkeyle kaynatıyor. Genelde çaya katılan ürün ağrılara karşı kullanılıyor. Bitki eklem ağrısı dahil, birçok ağrıya iyi gelse de en önemli özelliği tedavisi olmayan kronik ağrılara iyi gelmesi.

California Üniversitesi Davis Kampüsü’nden araştırmacı Olivier Civelli, bitkinin içindeki ‘dehydrocorybulbine’ ya da DHCB bileşiminin hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda düşük seviyeli kronik ağrılara iyi geldiğini söylüyor. Bitki haşhaş ailesinden bir tür.

Civelli, haşhaş ailesinden üretilen morfin gibi ilaçların kronik ağrılara karşı kullanıldığını ancak bağımlılık etkileri nedeniyle yalnızca kısa süreli olarak kullanılabildiklerini söylüyor.

Ancak DHCB hem etkili, hem de bağımlılık yapmayan bir alternatif olabilir.

Civelli, araştırmalarına göre DHCB’nin etkisinin zamanla azalmadığını, hayvanlar üzerindeki deneylere göre ağrı kesici etkisinin 1 haftalık testler sonunda sabit kaldığını belirtiyor.

Araştırmacı bağımlılık yaratan ilaçların beyne morfin yollarından ulaştığını ancak DHCB’nin beyne ulaşmak için dopamin D2 reseptörünü kullandığını söylüyor.

Civelli ve diğer araştırmacılar, DHCB’yi Herbalome Projesi’ni yürütürken keşfetmiş. Projenin amacı geleneksel Çin tıbbındaki etken maddelerin bir listesini çıkarmak.

Yeni bir ilaç geliştirmenin fiyatının 1 milyar doları aşabildiğini söyleyen Civelli, projenin amacının ucuz ve etkili doğal bileşimler bulmak olduğunu belirtiyor.

Amacının bir bitkiyi alıp Çinliler’in neden onu 3 bin yıldır kullandığını anlamak olduğunu söyleyen araştırmacı, şimdi yeni amaçlarının ağrıları azaltan farklı bileşimler bulmak olduğunu söylüyor.

Corydalis karışımlarını internet üzerinden satın almak mümkün. Ancak Civelli güvenli olduğunu araştırmalarla onaylamadan önce bu karışımların kullanılmasını tavsiye etmiyor.

Corydalis’te bulunan etkin maddenin keşfiyle ilgili makale Current Biology dergisinde yayınlandı.

Bu haber 1,481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,524 µs