En Sıcak Konular

H3N2 virüsünden korunmak için önleminizi alın

7 Ocak 2014 10:12 tsi
H3N2 virüsünden korunmak için önleminizi alın Pek çok in­san yük­sek ateş, ök­sü­rük, bu­run akın­tı­sı ve baş ağ­rı­sı gi­bi şi­ka­yet­ler ya­şı­yor. So­ğuk ha­va ve ka­pa­lı alan­lar­da çok va­kit ge­çi­ril­me­si ne­de­ni ile ço­ğun­luk­la H3N2 vi­rü­sü­nün yol aç­tı­ğı grip hız­la ya­yı­lı­yor.

Bu grip çe­şi­di as­lın­da ta­nı­dık ama gün geç­tik­çe et­ki­si­ni ar­tı­ra­bi­len ve dik­kat edil­me­si ge­re­ken bir ra­hat­sız­lık ola­rak ta­nım­la­nı­yor. En­fek­si­yon Has­ta­lık­la­rı Uz­ma­nı Doç. Dr. Ke­nan Kes­kin, grip ve ko­run­ma yol­la­rı hak­kın­da şun­la­rı söy­lü­yor: “Son sal­gın kor­ku­la­nın ak­si­ne ye­ni bir vi­rüs ti­pin­den de­ğil, ço­ğun­luk­la H3N2 vi­rü­sün­den kay­nak­lan­mak­ta­dır. Va­ka­la­rın yak­la­şık yüz­de 80’i H3N2, ge­ri­ye ka­lan­la­rın ta­ma­mı­na ya­kı­nı ise H1N1 vi­rü­sü­ne bağ­lı ola­rak or­ta­ya çık­mak­ta­dır. Bu has­ta­lık ağır se­yir­li­dir. 1 haf­ta is­ti­ra­hat edil­me­si ge­re­ke­bi­lir. An­ti­bi­yo­tik kul­la­nı­mı fay­da et­me­z. Ko­run­ma­nın en et­ki­li yol­u aşı ol­mak­tır. Şu­bat so­nu­na ka­dar aşı­lan­ma ya­pı­la­bi­lir.”

Can kurtaran öneriler

*El­ler sık sık su ve sa­bun­la yı­kan­ma­lı.

*Ma­sa­lar, ka­pı kol­la­rı, ban­yo yü­zey­le­ri, mut­fak tez­ga­hı, oyun­cak gi­bi eş­ya­la­r gün­lük te­miz­lik­te kul­la­nı­lan de­ter­jan­lar­la te­miz­len­me­li.

*Gün­lük kul­la­nı­lan te­miz­lik mad­de­le­ri dı­şın­da klor, hid­ro­jen pe­rok­sit, iyot­lu an­ti­sep­tik­ler ve al­kol gi­bi ba­zı kim­ya­sal mad­de­ler de de­zen­fek­te için et­ki­li­dir. Has­ta­la­ra ait çar­şaf, ça­ma­şır, hav­lu gi­bi eş­ya­la­rın baş­ka­sı ta­ra­fın­dan kul­la­nıl­ma­ma­sı ge­re­kir. Bun­la­rın el­le te­mas edil­me­den yı­kan­ma­sı, son­ra­sın­da el­le­rin de­zen­fek­te edil­me­si ge­re­kir.

*Has­ta­ya ait ta­bak, ça­tal ve bı­çak­lar bu­la­şık ma­ki­ne­sin­de ya da el­de de­ter­jan kul­la­nı­la­rak yı­kan­ma­lı­dır.

*Bu­laş­ma­yı ön­le­mek için ök­sür­me, ak­sır­ma sı­ra­sın­da ağız ve bu­run men­dil­le ka­pa­tıl­ma­lı­dır.

iŞE, OKULA GiTMEYiN

*Grip olan ki­şi­ler baş­ka­la­rı ile ya­kın te­mas­tan ka­çın­ma­lı, has­ta­lı­ğın bu­la­şı­cı ol­du­ğu dö­nem­de işe ve oku­la git­me­me­li­dir. Gri­be ya­ka­la­nan­la­rın be­lir­ti­le­rin baş­la­ma­sın­dan 7 gün son­ra­sı­na ya da be­lir­ti­le­rin ta­ma­men geç­me­sin­den bir gün son­ra­sı­na ka­dar ev­de is­ti­ra­hat et­me­si önem­li­dir.

*Grip olan­la­rın mas­ke tak­ma­sı (cer­ra­hi mas­ke, stan­dart mas­ke) di­ğer in­san­la­ra bu­laş­ma­nın ön­len­me­si­ne yar­dım­cı ola­cak­tır.

*Bu­lu­nu­lan me­kan sık sık ha­va­lan­dı­rıl­ma­lı.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,141 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,979 µs