En Sıcak Konular

Kabak çekirdeği hakkında bilinmeyenler

3 Ocak 2014 11:33 tsi
Kabak çekirdeği hakkında bilinmeyenler Kabak çekirdeği önemli besin maddelerinden bol miktarda içerir ve tıbbi faydaları uzun yıllardır bilinmektedir.

Kabak çekirdeği önemli besin maddelerinden bol miktardaiçerir ve tıbbi faydaları uzun yıllardır bilinmektedir. Parazitlerle savaşmak,tansiyonu düşürmek ve kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak içinkullanılır. Fakat kabak çekirdeği hakkında her şey %100 sağlıklı değildir.Çekirdekler ve çekirdek özleri alerjik reaksiyona sebep olabilir ve zararlıolabilecek bazı maddeler içerir.

Kabak çekirdeği özleri ciddi bir zehirlenme vakasına sebepolmamıştır ancak çekirdek ve kabuğu vücudun bazı maddeleri emmesine engel olaniçeriğe sahiptir. Bunların arasında kalsiyum emilimini engelleyebilenoksalatlar, sindirilemeyen lifler olan ve midede veya bağırsaklarda birikebilentaninler ve zehirli kimyasal siyanür yer alır. Ancak meyve ve sebzelerinyenilebilir porsiyonlarında yer alan siyanür miktarı çok düşüktür.

Kabak alerjik reaksiyona yol açabilir. Özellikle salatalığaveya karpuza alerjikseniz dikkat etmelisiniz. Belirtiler arasında ishal, midebulantısı, deri kaşıntısı ve oral alerji sendromu bulunur. Oral alerji sendromundareaksiyona sebep olan gıdalar yenildikten sonra ağızda kaşıntı olur. Kabakçekirdeğine şiddetli alerjik reaksiyon, yani anafilaksi ölümcül olabilir. Bununbelirtileri arasında hızlı nabız, şok, tansiyonda hızlı düşüş, havakanallarının daralması, boğazda şişme, nefes almada güçlük, baş dönmesi  ve bilinç kaybı yer alır.

Tam, tuzlanmış kabak çekirdeklerinin sodyum oranı yüksektir.30 gramında 720 mg sodyum bulunur. Bu günlük sodyum ihtiyacının neredeyseyarısıdır. Tuzlanmamış çekirdekler seçilerek alınan sodyum miktarı düşürülebilir.30 gram kabak çekirdeği 186 kaloridir, 5.26 gram protein ve 15.24 gramkarbonhidrat içerir. Fosfor ve magnezyum için de iyi bir kaynaktır.

Kabak çekirdeklerinin ilaçlar veya diğer takviyelerle raporedilmiş bir kontraendikasyonu yoktur ancak hamilelerin yemesini güvenli kılacakyeterince bilgi olmadığı düşünülmektedir. 

Bu haber 1,605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,956 µs