En Sıcak Konular

Anne babalar! Bu sorunu önemseyin

31 Aralık 2013 11:17 tsi
Anne babalar! Bu sorunu önemseyin Kabızlık çocuklarda sık görülen ve anne babaların ciddi sıkıntılar yaşamasına neden olan bir rahatsızlıktır.

Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Agil Abilov, çocuklarda kabızlıkve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Kabızlık, çocuklarda dışkılama sıklığı ne olursa olsun, dışkının katı olması şeklinde tanımlanmaktadır. Bu hastalarda sebep hormonal ve metabolik bozukluklar, bağırsaklarların sinirsel bozuklukları, başka nedenlerden dolayı kullanılan ilaçlar olabilse de, en sık sebep fonksiyonel kabızlıktır. Fonksiyonel kabızlıkta altta yatan başka bir neden bulunmamaktadır.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

- Çocuğun haftada üçten daha az sayıda tuvalete çıkması,
- Çocuğun her dört tuvalete gidişinden birinde ağrı çekmesi veya aşırı biçimde ıkınması,
- Çocuğun iç çamaşırının kirlenmesi

Tanı bu belirtilerden bir veya bir kaçının olması ile konulmaktadır. Ancak durumu fonksiyonel kabızlık olarak adlandırabilmek için diğer sebeplerin elenmesi gerekir.

TEDAVİ İÇİN GEÇ KALMAYIN

Altta yatan sebep bulunursa o doğrultuda tedavi gerçekleştirilmelidir. Başka bir neden bulunmayan fonksiyonel kabızlıkla başa çıkabilmek için çocuğun normal bir şekilde tuvalete çıkabilmesini sağlamak, ağrıyı önlemek ve bir bağırsak düzeni oluşturmak önemlidir. Bu amaçla şurup, ağrı kesici krem ve fitil olmak üzere 3 ilaçtan yararlanılır. İlk 5-10 günde kullanılan fitil veya lavmanın amacı, başlangıçta çocuğu konforlu bir şekilde unuttuğu tuvalete gitme hissine yeniden alıştırmaktır. Fitil veya lavman duruma göre 5-10 gün kullanılır ve sonra kesilir. Alışkanlık yapmaz, aksine tedavi aksatıldığı zaman kabızlık alışkanlık haline gelmiş olur. Kabızlık tedavisinde kullanılan şurup da önerilen dozlarda kullanıldığı takdirde yan etki yapmaz.

BESLENME ÖNEMLİ

Kuruyemiş, asitli içecekler, günde bir bardaktan fazla süt, beyaz undan yapılan ekmek, makarna ve pirinç, çikolata, muz, şeftali ve nar tedavi sürecinde çocuğunuz için yasaklı gıdalardır. Özellikle tüketilmesi gereken besinler ise; kepek ekmeği, yulaf unu ile yapılan çorba veya muhallebi, sebze yemekleri, kayısı, incir, probiyotik yoğurtlar şeklinde sıralanabilir.

CERRAHİ MÜDAHALE GEREKEBİLİR

Tuvaletini kaçıran bir çocuk arkadaşlarından uzaklaşabilmekte ve özgüven sorunları yaşayabilmektedir. Bunların dışında kabızlık iştahsızlık, büyüme-gelişme geriliği, kansızlık, aralıklı olarak tekrarlayan karın ağrısı ve bacak ağrılarına neden olmaktadır. Ayrıca ileri yaşlarda anal fissür (yırtık) ve aşırı genişlemiş kalın bağırsağın çıkardığı sorunlar nedeniyle cerrahi gerektirebilir

Bu haber 1,101 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,404 µs