En Sıcak Konular

Kanserle mücadelede yeni yol haritası hazır

31 Aralık 2013 11:13 tsi
Kanserle mücadelede yeni yol haritası hazır Kanserle mücadelede yeni yol haritasını oluşturan Dünya Kanser Kontrol Örgütü, "Risk faktörlerini azaltma, erken tanı programları ve kaliteli tedavi" gibi hedeflerin bulunduğu Dünya Kanser Bildirgesini yayımladı.

Kanserle mücadelede yeni yol haritasını oluşturan Dünya Kanser Kontrol Örgütü (UICC), "etkin kanser kontrol programları hazırlama, kanser kayıtlarının oluşturulması, tütün kontrolü ve risk faktörlerini azaltma, damgalama duygusunu önleme, erken tanı programları ve doğru, kaliteli tedavi ve sağlık çalışanlarını eğitme'' gibi hedeflerin bulunduğu Dünya Kanser Bildirgesini yayımladı.

Dünya Kanser Liderler Zirvesi'nde açıklanan bildirgeye göre, 2025'e kadar, kanserle mücadele amacıyla bütün hükümetler, sağlıkta politika yapıcılar, tüm resmi ve sivil kanser örgütleri, hasta örgütleri sağlık çalışanları 9 hedefi esas alarak çalışmalarda bulunacak.

Söz konusu hedeflere göre öncelikle etkin, kapsamlı ve sürdürülebilir hasta odaklı kanser kontrol programları oluşturularak sağlık sistemleri güçlendirilecek. Bütün ülkelerde kanserin yükünü ve kanser kontrol programlarının etkinliğini ölçmek için kanser kayıtlarının tutulması  ve izlenmesine yönelik sistemler kurulacak. Küresel tütün tüketimi, kilo fazlalılığı/obezite, sağlıksız beslenme,  alkol alımı, fiziksel hareketsizlik ve diğer kanser risk faktörleri önemli düzeyde azaltılacak.

Kansere neden olan HPV ve HBV enfeksiyonlarına yönelik aşılar, evrensel aşılama programları kapsamına alınacak. Kanserle birlikte gelişen damgalanma duygusu azaltılacak,  yanlış bilinenler ve zararlı efsaneler yok edilecek. Toplumsal tarama ve erken tanı programlarının yaygınlaştırılacak ve kanserin erken belirti ve bulguları konusunda toplum ve sağlık çalışanları bilinçlendirilecek.

Doğru kanser tanısı, kaliteli tedavi, rehabilitasyon, destekleyici ve palyatif tedavi, temel ilaçlar ve teknolojiye erişim iyileştirilecek.

Etkin ağrı kontrolü ve stresle baş etmeye yönelik hizmetler erişilebilir kılınacak. Özellikle düşük ve orta gelirli ülkeler başta olmak üzere dünyada, kanser kontrolünün tüm alanlarında sağlık çalışanlarına yönelik eğitim imkanları geliştirilecek.

''Dünya'da kanseri yenmek mümkün''

Dünya Kanser Kontrol Örgütü Gelecek Dönem Başkanı ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tezer Kutluk, AA muhabirine, dünyada her yıl 14 milyon kişinin kanser olduğuna ve 8 milyon kişinin de kanser nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkati çekti.

Kutluk, şunları kaydetti: ''Sadece nüfus artışının etkisiyle bile olsa kanser artmaya ve can almaya devam ediyor.Kanserin üçte biri kurtarılabilir ayrıca 4 büyük kanser grubunda kanser taramaları ile erken tanı mümkün. Artık yaşama şansı erişkin kanserlerinde yüzde 70, çocuk kanserlerinde yüzde 85'lere varan oranlara ulaştı. Neden hala kanser can almaya devam ediyor, ne yapacağız? Dünya Kanser Bildirgesi'ndeki hedefleri güncelleme ihtiyacı duyduk. Bu 9 hedefe kitlenip, doğru stratejiler geliştirilebilirse dünyada kanseri yenmek mümkün olacaktır''

AA 

Bu haber 1,171 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,138 µs