Obeziteyle mücadeleye aile hekimi
24 Aralık 2013 09:58 tsi
Obeziteyle mücadelede aile hekimleri devreye girecek
Türkiyede nüfusun yüzde 30unun obez olması üzerine, Sağlık Bakanlığı çalışmalarına hız verdi. Obeziteye ilk tanıyı aile hekimleri koyacak. Aile hekimleri hastalığın nedenleri ve tedavisi konusunda bilgilendirme yapacak.
Türkiye ortalaması yüzde 30 olan obezite ile mücadele için Sağlık Bakanlığı harekete geçti. 2017ye kadar bu oranı yüzde 25e düşürmeyi planlayan bakanlık aile hekimlerine yönelik obezite kitapçığı hazırladı. Aile hekimlerinde, koruyucu hekimlik ve danışmanlık görevinin ön planda tutulması gerektiği belirtilen kitapçıkta obezitenin ilk tanısında aile hekimlerinin önemli olduğu vurgulandı.
HASTALAR YEMEKLERİNİ KAYIT ALTINA ALMALI
Obezite tanısı ve hekimlerin konuyla ilgili becerilerin artırılması için hazırlanan kitapçıkta hastalığın nedenleri ve yapılması gerekenler sıralandı. Kitapçıkta tedavinin kontrol altında yapılmasının önemine dikkat çekirken, hastanın gün boyu tükettiği gıdaları, ne kadar ve hangi ortamda, ne zaman aldıklarını, hastanın yine kendisinin kayıt altına alınması gerektiği tavsiye edildi.
ÖDÜL İÇİN FİLM İZLEYİN
Tedavide hedefe yönelik davranışın geliştirilmesi için ödül mekaniz-masının harekete geçirilmesini doktorlara tavsiye eden bakanlık, Ödülün ne olacağını hasta ile birlikte belirleyin önerisinde bulundu. Bu kapsamda her yürüyüşten sonra film izlemeyi örnek gösterdi.
KANSER, ŞEKER VE HİPERTANSİYON NEDENİ
Yağ dokusunun erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30un üstüne çıkması obezite anlamına geliyor. Obezite, bireylerde hipertansiyon, şeker hastalığı kanser ve solunum yolu hastalıklarına neden oluyor.
ERKEKLERiN YÜZDE 20Si KADINLARIN YÜZDE 41i
Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Türkiye nüfusunun yüzde 30u obez, yüzde 33ü normal, yüzde 35i kilolu ve yüzde 2si zayıf. Erkek nüfusun yüzde 20,5i, kadın nüfusunun da yüzde 41i obez. Türkiyede 12 yaş ve üzerindeki kişilerde egzersiz yapmayanların oranıysa yüzde 72.
ÇOCUĞU SUÇLAMAYIN
Sağlık Bakanlığı, hekimlerin özellikle çocuklar için ailelere yol göstermesini istedi. Obezite için aileleri de uyaran bakanlık, çocuğun olumsuz yeme davranışlarından dolayı suçlanmaması gerektiği tavsiyesinde bulundu. Çocuklarda obezitenin önüne geçilmesi için ailelere Çocuğunuza pisboğaz demeyin. Bu kadar yemek yemen sağlığın için iyi değil gibi cümleleri kullanın önerisinde bulunuldu.
SELVİ ÇELİK - BUGÜN GAZETESİ
Bu haber 1,188 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle