En Sıcak Konular

Obeziteyle mücadeleye aile hekimi

24 Aralık 2013 09:58 tsi
Obeziteyle mücadeleye aile hekimi Obeziteyle mücadelede aile hekimleri devreye girecek

Türkiye’de nüfusun yüzde 30’unun obez olması üzerine, Sağlık Bakanlığı çalışmalarına hız verdi. Obeziteye ilk tanıyı aile hekimleri koyacak. Aile hekimleri hastalığın nedenleri ve tedavisi konusunda bilgilendirme yapacak.

Türkiye ortalaması yüzde 30 olan obezite ile mücadele için Sağlık Bakanlığı harekete geçti. 2017’ye kadar bu oranı yüzde 25’e düşürmeyi planlayan bakanlık aile hekimlerine yönelik obezite kitapçığı hazırladı. Aile hekimlerinde, koruyucu hekimlik ve danışmanlık görevinin ön planda tutulması gerektiği belirtilen kitapçıkta obezitenin ilk tanısında aile hekimlerinin önemli olduğu vurgulandı.

HASTALAR YEMEKLERİNİ KAYIT ALTINA ALMALI

Obezite tanısı ve hekimlerin konuyla ilgili becerilerin artırılması için hazırlanan kitapçıkta hastalığın nedenleri ve yapılması gerekenler sıralandı. Kitapçıkta tedavinin kontrol altında yapılmasının önemine dikkat çekirken, hastanın gün boyu tükettiği gıdaları, ne kadar ve hangi ortamda, ne zaman aldıklarını, hastanın yine kendisinin kayıt altına alınması gerektiği tavsiye edildi.

ÖDÜL İÇİN FİLM İZLEYİN

Tedavide hedefe yönelik davranışın geliştirilmesi için ödül mekaniz-masının harekete geçirilmesini doktorlara tavsiye eden bakanlık, “Ödülün ne olacağını hasta ile birlikte belirleyin” önerisinde bulundu. Bu kapsamda her yürüyüşten sonra film izlemeyi örnek gösterdi.

KANSER, ŞEKER VE HİPERTANSİYON NEDENİ

Yağ dokusunun er­kek­ler­de yüzde 25, ka­dın­lar­da ise yüzde 30’un üs­tü­ne çık­ma­sı obe­zi­te­ anlamına geliyor. Obe­zi­te, bi­rey­ler­de hi­per­tan­si­yon, şe­ker has­ta­lı­ğı kan­ser ve so­lu­num yo­lu has­ta­lık­la­rı­na ne­den olu­yor.

ERKEKLERiN YÜZDE 20’Si KADINLARIN YÜZDE 41’i

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye nüfusunun yüzde 30’u obez, yüzde 33’ü normal, yüzde 35’i kilolu ve yüzde 2’si zayıf. Erkek nüfusun yüzde 20,5’i, kadın nüfusunun da yüzde 41’i obez. Türkiye’de 12 yaş ve üzerindeki kişilerde egzersiz yapmayanların oranıysa yüzde 72.

ÇOCUĞU SUÇLAMAYIN

Sağlık Bakanlığı, hekimlerin özellikle çocuklar için ailelere yol göstermesini istedi. Obezite için aileleri de uyaran bakanlık, çocuğun olumsuz yeme davranışlarından dolayı suçlanmaması gerektiği tavsiyesinde bulundu. Çocuklarda obezitenin önüne geçilmesi için ailelere “Çocuğunuza pisboğaz demeyin. ‘Bu kadar yemek yemen sağlığın için iyi değil’ gibi cümleleri kullanın” önerisinde bulunuldu.

SELVİ ÇELİK - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,070 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,019 µs