En Sıcak Konular

Alternatif tedaviler teklikeli olabilir

24 Aralık 2013 09:56 tsi
Alternatif tedaviler teklikeli olabilir Kanser tedavisinde alternatif yöntemler bazen hastaya zarar verebiliyor. Kahve gibi bitkilerin kullanıldığı tamamlayıcı yöntemlerin bazıları hastaların yaşam kalitesini düşürebiliyor.

Kanser hastalarının alternatif tıbba olan ilgisi her geçen gün artıyor. Ancak geleneksel olmayan terapilerin uygulanmasının tehlikeli olup olmadığı hakkında kesin bilgi bulunmuyor. Bazı alternatif terapiler; ne zarar verir, ne de tedavi eder. Ancak bazı durumlarda hastalığın daha kötüye gitmesine neden olabilir.

MALİ KÜLFET GETİRİYOR

Ayrıca alternatif terapileri uygulamak; hastanın geleneksel, yani ispatlanmış ve etkili bir tedaviye başlamasını da aksatabilir. Tedavi sürecindeki bu aksama, ölüme bile neden olabilir. Ayrıca kahve türlerigibi alternatif tedaviler yaşam kalitesini düşürebilir. Alternatif tedavi yöntemleri kullanmak, hastalığın seyri hakkında bilgilerin gizlenmesine neden olabilir ve hastaya gereken zaman da müdahale edilmesini engelleyebilir. Bu tedaviler; hastalar ve ailelerine maddi külfet de verir. Ayrıca alternatif tedavilere yönelen hastaların daha depresif olduğu ve ciddi psikolojik sorunlar yaşadığı gözlenmiştir. Alternatif tedavi gören hastaların, yeniden kanser olacakları endişesi, geleneksel tedavi görenlere oranla daha yüksektir.

BAZI BESİNLER FAYDALI

Araştırmalar; Amerika'da 100 milyon kişinin düzenli olarak vitamin, bitki, amino asitler ve diğer doğal ürünler kullandığını gösteriyor. Besinlerin, kanseri önlemedeki rolü basının da ilgisi çekiyor. Araştırmalar; bazı besinler ile vitamin ve minenarellerin; tümörü küçülttüğünü ortaya çıkardı. Yapılan çalışmalar bazı besinlerin, gerçekten de bazı kanserleri engelleyebileceğini gösterdi.

DOKTORLAR DA MEMNUN DEĞİL
 
Kanser tedavileri; hem hasta, hem de hekim için fiziksel ve duygusal zorluklar taşımaya devam ediyor. Bu nedenle alternatif ve tamamlayıcı tedavileri uygulayanların sayısı artıyor. Bu da hastaların, doktorlar ve geleneksel terapilerden memnun olmadığının bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Amerika'da her yıl yaklaşık 40 milyon kişinin alternatif tedavilere başvurduğu biliniyor. Alternatif tıp için harcanan paranın büyük bir bölümünün, sahte sağlık endüstrisini tetiklediği düşünülüyor. Bu yüzden hastalar, hekimlere danışmadan bu tarz yöntemlere başvurmamalı.

OLASI TEHLİKELERİ

* Düşük hayat kalitesi
* Ölümcül ihmal
* Doğrudan fiziksel hasar görme
* Kilo kaybı
* Maddi külfet
* Duygusal faktörler
 
Prof. Dr. Erkan Topuz / Sabah 


Bu haber 1,002 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,548 µs