En Sıcak Konular

Bilinçsiz kullanılan spreyler burnu tıkıyor

19 Aralık 2013 10:51 tsi
Bilinçsiz kullanılan spreyler burnu tıkıyor Burun açmak ve kanamayı engellemek için tercih edilen sprey ve damlaların, bilinçsiz ve sık kullanılmasının hayat kalitesini ciddi şekilde bozan ve zamanında müdahale edilmediği taktirde sağlık problemlerine sebebiyet verebilen burun tıkanmasına neden ola

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Özcan, burunda genellikle basit nedenlere bağlı ve kolayca durdurulan kanamalarının oluştuğunu söyledi. Bazı burun kanamalarının ise ciddiye alınması gerektiğini belirten Özcan, şöyle konuştu:

"Enfeksiyon hastalıkları, pıhtılaşma bozuklukları, hipertansiyon, kanser gibi kötü huylu hastalıklar burunda kanamaya neden olabiliyor. Bunun yanı sıra bazı hastalarımızda basit bir burun karıştırması, ağır egzersizler, hafif soğuk algınlıkları ve alerjik durumlar burun travmalarında kanamayı beraberinde getirebiliyor. Onun için burun kanaması şikayetiyle gelen hastalarımızda burun kanamasının ne zaman başladığını ve ne sıklıkla kanadığını sorguluyoruz. Bu doğrultuda hastamızın burun kanamasının nasıl durdurulacağına karar veriyoruz."

Kanamaların burun ön tarafı ve arka tarafında meydana gelen kanamalar olmak üzere ikiye ayrıldığını ifade eden Özcan, burnun ön tarafından kaynaklanan kanamaların daha çok çocuklar ile gençlerde görüldüğünü ve basit yöntemlerle durdurulabildiğini kaydetti.

Başı hafif öne doğru eğip, burun kanatlarının basınçlı bir şekilde sıkılmasıyla duran kanamalara basit kanamalar olarak nitelendirildiğini belirten Özcan, "Alınan önlemlere rağmen burun kanaması durmuyorsa o zaman bir sağlık kurumuna başvurmak gerekir. Burun arka bölümünden olan kanamalar risk gurubunda bulunan kanamalardır. Bu tür kanamalarda tansiyon kontrolü gerekir ve KBB uzmanı
tarafından tedavisi şarttır" diye konuştu.

Aşırı soğuk ve sıcak havalarda burnun nemlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Özcan, "Burunda çok zengin bir damar ağı var. Bu damarların zedelenmesi sonucu kanama oluşur. Burun iç yapısının bozulması engellendiğinde burun kanamalarının önüne geçebiliriz" dedi.

Özcan, burun kanamalarını durdurmak için nemlendirici, burun açıcı ya da kanamayı önleyici sprey ve damlaların kullanılması gerektiğini belirterek, bu tarz ilaçların doktor tavsiyesiyle kullanılmasının hayati önem taşıdığına dikkati çekti.

Her ilaçta olduğu gibi bu tarz damla ve spreylerde de bilinçsiz ve sık kullanımın beklenmeyen sonuçlara neden olabileceğini dile getiren Özcan, "Burun açıcı, kanamayı engelleyici spreylerin uzun süreli kullanılmaması gerekiyor. Damla ve spreylerin kullanılması 3-5 günle sınırlandırılmalı. Daha uzun kullanımlarında sprey ve damlalar burun tıkanıklığı yaratan sıkıntılı bir durum ortaya çıkabiliyor" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Cengiz Özcan, bu tarz rahatsızlığı olanların doktorlarının önerilerini aksatmadan uymaları gerektiğini, toplumdaki yanlış bilinen bilgilere rağbet gösterilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu haber 1,184 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,651 µs