En Sıcak Konular

Çocuklarda internet bağımlılığının belirtileri

17 Aralık 2013 10:39 tsi
Çocuklarda internet bağımlılığının belirtileri Çocuklarımız emeklemeye ya da konuşmaya başlamadan cep telefonları, tabletler gibi teknolojinin son icatlarıyla tanışıyor; hatta bu araçları bizden daha iyi kullanıyorlar. Bağımlılık kıskacına girince de tehlike çanları çalmaya başlıyor.

Teknolojinin doğru kullanıldığında güzel ve keyifli bir arkadaşlık gibi zevk verdiğinin, kişinin duygusal ve bilgi dünyasını zenginleştirerek kazanıma dönüştüğünün altını çizen Hisar Hospital Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Işılay Altıntaş; “Ancak internetin kullanım şekli kişinin hayatını olumsuz etkilemeye başlıyor, bağımlılık yaratıyorsa tehlike sinyalleri çalıyor olabilir” dedi.

İnternet bağımlılığı nelere neden olabilir?

Çocukluk çağı depresyonları düşünüldüğünün aksine çok daha sık görüldüğüne vurgu yapan Dr. Altıntaş, mevcut yaşam olaylarıyla acı çeken çocuğun, mutsuzluğuna sebep olan etkenleri düşünmeksizin ekranın karşısında vaktini geçirebildiğine, ekranın onun kendine acı veren duygularından uzaklaştıran sanal ve keyifli bir alan sunabildiğine dikkat çekti.

“İnternet bağımlılığı olduğu düşünülen çocuklarda yüzde 20 oranında dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu görüldüğünü beirten Dr. Altıntaş şu bilgileri paylaştı:

 Hiperaktivite ve dikkat eksikliği yapıyor

“Bu çocukların kendi dürtüsel denetimlerini yapmakta; zamanı organize etmekte zorlanan çocuklar olduğu düşünüldüğünde bilgisayar ortamı onlar için özellikle yaşadıkları içsel huzursuzluk, derslerde zorlanmaları, bilgisayar dünyasıyla yeni bir boyut kazanabilir. Bilgisayar karşısında geçirilen sürenin uzunluğu, arkadaşlarla, ailelerle geçirilen sürenin kısa olması anlamına da gelir. Oysa ki en temel duygusal gereksinimler sıcak bağlardan güçlerini alır. Tüm yaşam boyunca kullandığımız ana yapının oluştuğu dönemdir çocukluk ve ergenlik.”

Bu belirtiler varsa bağımlılık başlamış olabilir!

*Dış dünyada, okulda arkadaşlarıyla birlikteyken aklında sürekli bir an önce eve gidip internetin başına geçme düşüncesi var ve bunu her fırsatta belli ediyorsa,

*İnternete bağlı kalma süresi giderek artıyor ve bunu çok normal bir şey olarak göstermeye çalışıyorsa,

*İnternet kullanımını azaltmaya yönelik başarısız girişimler yaşamaya başladıysanız,

*İnternet kullanımını azalttığında huzursuzluk, kendini yatıştırmada zorluk ve ekran başına geçme konusunda şiddetli arzu hissetme gibi yoksunluk belirtileri görüyorsanız,

*İnternete daha uzun süre bağlı kalabilmek için size ya da başkalarına yalan söylemeye başladıysa,

*Çocuğunuzda internet bağımlılığı başlamış olabilir.

Daha çok asosyal yapar, iyilik halleri düşer

İn­ter­ne­tin, içe dö­nük ço­cuk­la­rı da­ha faz­la asos­yal­leş­tir­di­ği­ne dik­ka­ti çe­ken Dr. Al­tın­taş, içe dö­nük ki­şi­ler için ek­ra­nın ar­ka­sın­dan iliş­ki kur­ma­nın da­ha ko­lay ve gü­ven­li olduğunu belirtti. Al­tın­taş, “İn­ter­ne­ti yo­ğun ola­rak kul­la­nan ki­şi­le­rin in­san iliş­ki­le­rin­de ha­yal kı­rık­lık­la­rı­na çok da­ha du­yar­lı ol­duk­la­rı, ya­ban­cı­lar­la ile­ti­şi­me gir­mek­te kay­gı dü­zey­le­ri­nin yük­sek ol­du­ğu bi­li­nir. Da­ha kü­çük ço­cuk­lar için her tür­lü ek­ran kar­şı­sın­da ka­lı­nan sü­re­ dil ge­li­şi­mi­ni en­gel­ler. Özel­lik­le sos­yal ge­li­şim­le il­gi­li ge­ri­le­me­le­re se­bep ola­bi­lir. Ba­zı araş­tır­ma­la­ra gö­re ek­ran kar­şı­sın­da kal­ma ile epi­lep­si or­ta­ya çık­ma ris­ki­nin ola­bi­le­ce­ği gö­rül­müş­tür. Göz­ler ve kas is­ke­let sis­te­mi­ni olum­suz yön­de et­ki­le­di­ği­ne da­ir bul­gu­lar mev­cut­tur. Aşı­rı in­ter­net kul­la­nan­la­rın sos­yal, psi­ko­lo­jik iyi­lik hal­le­rin­de düş­me, dep­res­yon ve yal­nız­lık duy­gu­la­rın­da art­ma sap­tan­mış­tı­r” uya­rısı­nı yap­tı.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,208 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,097 µs