En Sıcak Konular

İnternetteki büyük tehlike!

12 Aralık 2013 10:50 tsi
İnternetteki büyük tehlike! Türkiye'de ilaç adı altında 5 bin 'ölüm kutu'su ele geçirildi.

Türk ve Suriyelilerin yer aldığı çete çökertildi. Dünya Sağlık Örgütü, "İnternetten ilaç diye satılan ürünlerin yüzde 50'si sahte. Yılda 1 milyon kişi sahte ilaçtan ölüyor" uyarısı yaptı.

Uluslararası operasyonunun Türkiye ayağında 5 bin kutu sahte ilaç ele geçirilmesi gündeme damgasına vurdu. Sahte kanser ilacı üreterek piyasaya süren Türk ve Suriyeliler'in yer aldığı çete, İstanbul Emniyeti'nin 9 ili kapsayan operasyonuyla çökertilirken, insan sağlığı ile nasıl oynandığı do ortaya serildi.

Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) birlikte yaptığı çalışmada da, sahte ürün sattıkları belirlenen 475 web sitesi kapatıldığı bildirdi. 2005 yılından itibaren sahte ilaç üretiminde yüzde 400 artış olduğunu açıklayan DSÖ, yılda 1 milyon kişinin sahte ilaçtan öldüğüne dikkat çekti. Örgüt, internette satışa sunulan ürünlerin yüzde 50'sinin sahte olduğu uyarısında da bulundu. İstanbul'la birlikte 9 ili kapsayan operasyonda, 3 liralık grip ilacınının, ambalajı değiştirilerek bin 500 liraya kanser ilacı diye sattıldığı tesbit edildi. Çete üyelerinin bu oyunu, uygulamaya konulan karekod sistemiyle ortaya çıktı. İlaç Takip Sistemi dünyada ilk defa Türkiye'de uygulanırken, karekod kullanımı ise ilaç birimlerini tekil hale getirdi. Bu sayede sistemle yılda 2.5 milyar ilaç ve her ilaç için ortalama 10 hareket takip edildi. Ayrıca ilk defa 2008 yılında başlatılan sahte ilaç operasyonlarına (Pangea), 96 ülkenin katılımı sağlandı. Türkiye'den Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) yer aldığı operasyonlarda, tüm ülkelerde 9 bin 288 web sitesi incelendi. Sahte ve kaçak ürün sattığı belirlenen 475 web sitesi erişime kapatıldı.

Habertürk 

Bu haber 1,227 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,261 µs