En Sıcak Konular

Kemik erimesi çocuklukta başlar

4 Aralık 2013 10:35 tsi
Kemik erimesi çocuklukta başlar Osteoporozun (kemik erimesi) kadınlarda menopoz sonrası görüldüğü sanılıyor.

Oysa masa başı çalışan, yeterli gün ışığı almayan, fast food beslenen, hareketsiz bireyler ve erkeklerde de kemik erimesine sıkça rastlanıyor. Bunun için osteoporozla mücadelenin anne karnında başlaması gerekiyor.

Toplumda 5 kişiden birinde görülen osteoporoz konusunda pek çok bilginin yanlış olduğunu belirten, Fizyorem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, hastaları doğru tedavi konusunda uyardı. Prof. Dr. Gülşen, özellikle osteoporoz tedavisinde çok ilaç kullanılmasının altını çizerek “Çok ve gereksiz ilaç kullanılıyor. Bu ilaçların yan etkileri çok fazla. Önemli olan doğru zamanda başlanan uygun ve düzenli tedavi. Yanlış ve düzensiz ilaç kullanımı te­da­vi­yi ba­şa­rı­sız kı­lı­yo­r” de­di.

Ya­pım ve yı­kım den­ge­si iyi de­ğer­len­di­ril­me­li

Çok ilaç kul­lan­ma­nın al­tın­da ya­tan en bü­yük ne­de­nin ke­mik ya­pım ve yı­kım öl­çü­le­ri­nin de­ğer­len­di­ril­me­den, rast­ge­le baş­la­nan ilaç­larla ilgili olduğunu belirten Prof. Dr. Gülşen, “Tedaviden iyi sonuç alınması için kemik yapım ve yıkım dengesinin iyi değerlendirilmesi gerekir. Vücutta kemik yapımı azalmışsa ve siz yapımı artırıcı ilaç vermeden sadece yıkımı durdurmaya çalışırsanız tedavide başarılı olamazsınız” diyerek şunları söyledi:

Düzenli ilaç kullanımı önemli

“Ön­ce­lik­le ke­mik dan­si­to­met­re­le­ri­nin doğ­ru de­ğer­len­di­ril­me­si önem­li. Tür­ki­ye­’de 2000 yı­lı ön­ce­sin­de ke­mik öl­çüm ci­haz­la­rı­nın ka­lib­ras­yo­nu Ame­ri­kan top­lu­mu­na gö­re ayarlanmıştı. 2000 yılında Türkiye standartlarının belirlendiği çalışma sonrası, cihaz kalibrasyonları Türk toplumuna göre değiştirildi ve osteoporoz değerlendirmelerindeki hatalar ortadan kaldırılmaya çalışıldı. Halen bazı kemik dansitometri cihazlarında eski kalibrasyonlar kullanılabilmekte ve bu da osteoporoz derecesini olduğundan daha fazla göstermekte.

Bu nedenle osteoporoz tedavisine karar vermeden önce dansitometri ölçümlerinin doğru değerlenirildiğine dikkat etmek gerekir. Kemik ölçümü dışında, kan ve idrarda kemik yapım ve yıkım oranlarını gösteren değerleri de göz önüne almak ge­re­kir. Te­da­vi­de doğ­ru ilaç se­çi­mi ve dü­zen­li ilaç kul­la­nı­mı çok önem­li­dir.”

25’e kadar maksimum seviyede

An­ne ada­yı­nın doğ­ru bes­len­me­si, ye­ter­li gü­neş ışı­ğı al­ma­sı ve dü­zen­li eg­zer­siz yap­ma­sı be­be­ğin ke­mik olu­şu­mun­da çok önem­li. Os­te­opo­roz­dan ko­run­ma­da son­ra­ki adım ise; ço­cuk­luk­tan iti­ba­ren sağ­lık­lı bes­len­me, dü­zen­li eg­zer­siz ve düz­gün du­ruş. Ra­fi­ne­ri gı­da­lar­dan, ko­la­lı içe­cek­ler­den uzak kal­mak, ye­şil yap­rak­lı seb­ze, mey­ve ve ta­hıl ağır­lık­lı ve den­ge­li bes­len­mek ge­re­ki­yor.

“Ke­mik­le­ri­miz sa­de­ce süt ve yo­ğurt ile ge­rek­li yo­ğun­lu­ğa eri­şe­mez, çün­kü sa­de­ce kal­si­yum­dan oluş­mu­yor. Ke­mik ya­pı­sın­da kal­si­yum ya­nı sı­ra ko­la­jen­ler, mag­nez­yum, fos­for, K, B, C vitamini, fo­lik asit, pro­te­in­ler gi­bi ya­pı­taş­la­rı da önem­li­” di­yen Prof. Gül­şen söz­le­ri­ni  şöy­le sür­dür­dü: “Ke­mik ya­pı­mı 20-25 yaş­la­rı­na ka­dar de­vam eder ve da­ha son­ra yı­kım art­ma­ya baş­lar. Önem­li olan 20-25 yaş­la­rı­na ka­dar mak­si­mum ke­mik kit­le­si­ni sağ­la­mak­tır, son­ra kay­bı­nız ke­mik­le­ri­ni­zi da­ha az et­ki­ler. Me­no­poz son­ra­sı, özel­lik­le ilk 5 yıl­da ke­mik ka­yıp hı­zı ar­tar, bu sü­reç­te­ki doğ­ru te­da­vi önem­li­dir, da­ha son­ra ka­yıp hı­zı ya­vaş­lar. Do­la­yı­sıy­la os­te­opo­roz te­da­vi­sin­de bu yıl­la­rı iyi de­ğer­len­dir­mek ge­re­kir.”

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,211 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,152 µs